自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

mln 發表於 23-4-14 11:08
明白,不過我不是長期來往大陸居住。對於我這類一年去深圳2,3次的人來講已經是一件開心事。

只要另外袋 ...

我真係以為要用大陸支付寶,謝謝你詳細分享遲d返大陸可以煩少好多嘢

翡翠宮

S_family 發表於 23-4-16 13:03
都係ge,但我諗住唔知會唔會計回贈,所以咩都boc pay 先 唔得先用番雲閃付
因爲我記得幾年前去故 ...

中銀雙幣卡手機支付計BocPay、雲閃付、Huawei Pay、Apple Pay呢四樣,可以放心用,有高回贈

不過apps用雲閃付或者微信小程式用雲閃付唔知計唔計手機支付,還是當網購。當網購可能得1倍積分,icard先有10倍。

珍珠宮

sfccwy 發表於 23-4-16 13:39
我真係以為要用大陸支付寶,謝謝你詳細分享遲d返大陸可以煩少好多嘢
...

不用謝,我當下用到都感到好驚喜。因為之前睇01報紙有講過,我都係半信半疑的心態

公爵府

iamiam 發表於 23-4-16 13:23
有,比唔到錢

會唔會係近期整就一定要實名le
我開左好耐,中銀仲計支付寶微信係電子支付有回贈時已綁咭,果時好似仲未社運,果時邊話實唔實名,然後我就用到依家la
不過佢要實名先用到都會實名ge

大宅

BABYPURPLE 發表於 23-4-14 03:01
其實唔增值餘額,綁香港信用卡又得唔得?

可以,一樣即時兌港幣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我尋日同阿女都去左深圳大商場,
地鐵用香港支付寶的跨境乘車碼(綁卡或餘額都可以)
買奈雪/鮑師父/超市, 全部收香港WECHAT, 即時人民幣兌港幣扣數(同樣綁卡或餘額都可以)
餐廳可以用香港WECHAT掃CODE落單, 用香港WECHAT比錢
只係去左盒馬先生, 全部香港支付寶/WECHAT都唔收,
不過好彩有人工COUNTER收現金
所以基本上係商場內商舖, 都可以用到香港WECHAT
唔使擔心

珍珠宮

miumiu0101 發表於 23-4-17 12:53
買奈雪/鮑師父/超市, 全 ...

好好,下次我都試下用WeChat Pay, 因為我上次無增值到錢。

大宅

miumiu0101 發表於 23-4-17 12:53
買奈雪/鮑師父/超市, 全 ...

請問你綁既卡,係信用卡定係銀行提款卡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

毛毛123 發表於 23-4-19 18:54
請問你綁既卡,係信用卡定係銀行提款卡

我全部都有綁
香港信用卡
香港銀行戶口
大陸銀行戶口
果次特登用香港微信比錢
又叫阿女試下用餘額比錢

子爵府

BABYPURPLE 發表於 23-4-14 03:01
其實唔增值餘額,綁香港信用卡又得唔得?

得呀,我老公都係綁香港信用卡

大宅

ling426 發表於 23-4-19 21:01
得呀,我老公都係綁香港信用卡

太好了

大宅

miumiu0101 發表於 23-4-19 19:32
我全部都有綁
香港信用卡
香港銀行戶口

太好了 唔該晒

首頁