自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

littlemaopig 發表於 23-7-4 08:36
優才是由聘請公司申請,要先有公司請左佢,才可以申請她來港。

既然有公司申請,何解一來就申請綜援呢? 其實d agent 搵間公司幫佢申請都唔難咖,香港大把空殼公司。

侯爵府

優才可帶埋仔女落嚟嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ilovebb2019 發表於 23-7-4 09:40
既然有公司申請,何解一來就申請綜援呢? 其實d agent 搵間公司幫佢申請都唔難咖,香港大把空殼公司。
根本事實好多內地人響香港既學歷都唔承認,
本地畢業既都未必易搵更何況內地讀書既, 識得黎香港做野內地讀書本身都已經有曬關係同家底果D, 一係讀書係尖子果類, 不過好尖果類都唔恨香港做野, 做黎供樓就有
有個親戚, 響香港讀完master,
香港都搵唔到工, 要返返內地搵工做野
更何況小學學歷
呢D 所謂專才計劃大把門路
求其met一個criteria 就話申請到落黎 根本就是但而家
申請呢D 落黎生幾個, 增加幾個勞動力, 消費者,
總好過果D 人到中年5-60先落黎貪公屋老人金果類

伯爵府

Vengerov 發表於 23-7-3 19:55
咁而家人哋無攞綜援,努力扎鐵養家有咩問題?對計分有疑問,點解唔打去問入境處查詢?即因為佢小學學歷落到 ...

無人針對佢,佢努力工作勤力養家確係好榜樣。 只係從佢嘅經歷反映咗某d證策嘅缺陷。 有疑點唔俾討論? 定係所有人讀同一篇文章只可以單一思路?你起曬鋼咁肉緊做乜。

男爵府

子爵府

Debbie0331 發表於 23-7-4 10:42
無人針對佢,佢努力工作勤力養家確係好榜樣。 只係從佢嘅經歷反映咗某d證策嘅缺陷。 有疑點唔俾討論? 定 ...

好似你起鋼多啲,又冇引用你,咁肉緊做乜

大宅

大力大力 發表於 23-6-30 21:05
之前、好多人仲誤會了她~

女強人|欠債百萬養5子女 內地來港婦拒領綜援 做紮鐵養家月入$6萬

珍珠宮

106樓有入境處link,寫住唔使公司先聘請

本計劃旨在吸引高技術人才或優才來港定居,藉以提升香港的競爭力。獲批准的申請人無須在來港定居前先獲得本地僱主聘任。所有申請人均必須首先符合基本資格的要求,才可根據計劃所設兩套計分制度的其中一套獲取分數,與其他申請人競爭配額?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊