自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

honeyfamily@@ 發表於 24-1-17 04:22
零售一定更差。
好似我咁,而家努力斷捨離。之後點會又買返一堆嘢返嚟。
...

冇用嘢根本就應該唔好買。

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

愛護地球,做好分類係應該
日本要喺指定日子先可掉指定類別垃圾;台灣驗屍般验你有冇分類,掉大型傢俬貴到一個點。
垃圾分類好麻煩,其實係需要從小培養呢個好習慣
只要做好分類,拎去綠色區區回收就唔會收錢
盡量減少製造垃圾,謹慎消費
最初收膠袋費嘅時候,大家都未習慣自備環保購物袋,都係有怨言,而家大家不是已習慣了嗎

伯爵府

evip 發表於 24-1-16 23:44
買少d垃圾係正確。
有時見大家分享買7仔公仔,買雜誌送的禮品就知道個世界點解咁多嘢。
...

香港人真係好鐘意買野,乜都儲一歺,夾公仔又一大堆,間間屋都好多雜物

子爵府

回覆樓主:

扔錯又要拉又要鎖

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

katielbaby 發表於 24-1-17 00:33
佢咁樣收費,加速咗垃圾製造速度。有d嘢殘殘地,但明明可以用多一年半載,但為咗唔想比錢掉垃圾,大家都而 ...

而家掉曬垃圾先
大家都幫政府做靚緊條數
到時個個要掉既都掉曬
到垃圾費一上場垃圾量肯定少左
同前幾個月比減幾十個%
又可以拎黎邀功

子爵府

湘 發表於 24-1-17 07:38
日本要喺指定日子先可掉指定類別垃圾;台灣驗屍般验你有冇分類,掉大型傢俬貴到 ...

而家有d地方選擇性俾膠袋,例如大家都係賣壽司,爭鮮有膠袋,魚尚就要俾錢先有膠袋,有時唔記得左幫襯左魚尚,我都會唔禮物嘅語氣同眼神對果個職員,街市有時買雞蛋都無袋,我唔同佢爭論,不過單字粗口

大宅

始終都係要靠做好自己本份

珊瑚宮

2024年龍年勳章

shop_baby 發表於 24-1-16 21:48
我屋企由我小學分類到而家個仔高中,都覺得今次政府好煩,減癈加費,掃把拖把爛左扔又塞唔落袋,買標籤要1 ...

如果丟件細野都要11蚊就真係好貴

子爵府

畀面勳章

fong2005 發表於 24-1-16 21:49
最大件事係原本用污糟嘅袋去裝垃圾
宜家要買個乾淨嘅袋套住污糟嘅袋再裝垃圾
完全係用環保個名去做賣膠袋生 ...

X2

伯爵府

ddkaka 發表於 24-1-17 00:59
大陸都冇咁煩,雖然係上屆政府拍板嘅政策,但都唔一定要實行,成個政策都傻傻哋,最重要係邊有環保到
...

Yes,
北上消費冇咁嬲,
將來會更多人不留港消費,
去曬北上or 外地先消費

珍珠宮

日本要喺指定日子先可掉指定類別垃圾;台灣驗屍般验你有冇分類,掉大型傢俬貴到 ...

公爵府

如果香港政府可以學到其他國家/地方咁做垃圾回收,癈品分類,我估計唔會咁多人不滿,但而家政府做法係有錢既買個大袋就可以扔多d垃圾
可以參照下台灣有垃圾車在街收垃圾,香港人忙,可以隔日去一區或一屋村稱重收垃圾,唔使指定膠袋,指定日期有回收車收指定癈品,以前冇綠在區區,有d收回收品既貨車會駛去屋村附近,居民就拎去回收換錢,可以拎去回收換印花再換日用品都好丫
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

珍珠宮

玩具勳章

yurijm 發表於 24-1-16 21:40
而家都開始有啲批鬥feel
郁啲就話人掉垃圾唔做環保之類
家家有本難唸的經

係啦,回收膠要除招紙要洗要乾,回收紙要除雜質,拎小朋友舊書回收除釘唔止時間我仲怕整到手,佢講一句環保甘易咩,回收又唔方便,鬼甘遠,係屋企儲垃圾,好多位咩,個個幾千尺咩

水晶宮

Skytree1000 發表於 24-1-17 10:36
Yes,
北上消費冇咁嬲,
將來會更多人不留港消費,

環保方面可唔可以要求跟大陸嗰套,大陸嗰套冇咁擾民

別墅

生存毫無幸福感,變本加厲。仲旨意服務業笑住對客,唔西面已經係香港人既極限了。

子爵府

shop_baby 發表於 24-1-17 11:05
如果香港政府可以學到其他國家/地方咁做垃圾回收,癈品分類,我估計唔會咁多人不滿,但而家政府做法係有錢 ...

冇錯!我反對嘅係佢要新增一啲膠袋去袋住一袋垃圾, 同埋源頭係喺產品包裝同用料上唔易分解唔環保,唔係膠袋錢嘅問題, 做呢個政策之前,政府應該要向商品即係商人入手先,好似國內咁要立法限制商品包裝,or香港立法要銷售產品如果係膠樽就一定要用易分解塑膠。 再嚟就係要教育市民, 亦唔好將回收搞到咁複雜,好似國內咁,只係分可回收/不可回收兩類,唔可以一下子逼香港七百幾萬人都有環保知識 。之後就係建設焚化爐等措施, 當呢啲所有措施實行兼準備好,最後先立法要市民配合。
而家係乜都冇配合, 就要市民單方面做,係強迫兼要畀錢, 政府環保署今次只係做咗件事, 而冇做好件事
attach0/tmp/phpBbtv7M
attach1/tmp/phpVt5dbv
attach2/tmp/phpb0b5ed

公爵府

MC媽 發表於 24-1-17 12:31
冇錯!我反對嘅係佢要新增一啲膠袋去袋住一袋垃圾, 同埋源頭係喺產品包裝同用料上唔易分解唔環保,唔係膠 ...

agree,咩配套都未有就迫市民先做,完全減唔到個源頭,政府仲要帶頭唔環保先,真心鄧地球先生可憐

我覺得要商家配合下生產膠樽裝飲品,應該要限量同自己公司樽自己回收,每日每星期都會去唔同地點送貨,咪回收埋膠樽,就算費用轉去消費者都冇問題,又唔係日日買膠樽飲品
生活用品可以多d refill裝,香港真係太少refill裝產品
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

別墅

Kittymummy 發表於 24-1-16 21:32
繼$20/4粒魚旦後,香港另一產物:賣膠袋 好生意哦。
今次真係好生意啦

象牙宮

回覆樓主:

為左又比商家賺錢

禁止訪問

2024勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊