自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

szesze_lam 發表於 24-2-13 13:47
努力話俾自己聽,比上不足 比下有餘,已經好幸福,但身邊圍繞住自己嘅都係好幸福幸運嘅人,自己心底入面會 ...

諗係無得控制,但諗闊些諗多些又可以嗎? 唔諗非洲,諗吓身邊返工個茶女士日日返上午,晚上還見佢去做清潔。諗吓出面好凍,自己在家飲緊熱咖啡。
其實周圍好多人,心情係自己的,自己想點,試吓自己話事。

別墅

kkyoko 發表於 24-2-13 14:07
係呀
我都識唔少
私下同我呻老公點 又呻冇錢

我都見唔少fb曬幸福 點知真實係日日嘈交打交 個仔係自閉症 個女係長期病患

別墅

野原美冴 發表於 24-2-13 14:37
如果睇人放閃會唔開心,其實好簡單,你唔好睇咪得囉,上唔上去睇ig 、fb、WhatsApp 呢d完全係掌控在你手中 ...

咪係
想比較另自己又開心好簡單,去做義工探啲單身家庭,獨居老人,癌症病患,罕有病長期病患.....睇下佢哋及家人幾淒涼 自己咪開心囉

男爵府

shirley784 發表於 24-2-14 15:57
我 3x歲時仲係只懂羨慕 , 宜家睇開了

我都係呢兩年先慢慢睇開…

我身邊啲朋友其實我哋拍馬都追唔到,差距越來越大,咁仲比較嚟作乜嘢呢

我依家學會只和過去嘅自己比較,希望自己的生活日漸進步就可以啦,別人幾成功其實都真係唔關我哋事啊!

珍珠宮

你睇人好 人睇你好
應該慶幸你身邊有可以俾你羨慕嘅人,即係仲有叻人喺身邊,如果調返轉頭就悲催了!

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Ritzmary 發表於 24-2-13 17:20
有乜好比較啫,同我同輩又已婚嘅已經買咗樓,無買樓嘅屋企有樓供應不愁住!我哩d三無夫婦(無樓無孩無車), ...

雖然我三無但我滿意我依加嘅生活。

子爵府

szesze_lam 發表於 24-2-13 13:47
努力話俾自己聽,比上不足 比下有餘,已經好幸福,但身邊圍繞住自己嘅都係好幸福幸運嘅人,自己心底入面會 ...

人比人比死人,做好自己,唔洗同人比較,個個人有自己嘅處境,洗乜理人地咁多

子爵府

mizuho 發表於 24-2-15 00:50
你睇人好 人睇你好
應該慶幸你身邊有可以俾你羨慕嘅人,即係仲有叻人喺身邊,如果調返轉頭就悲催了!
...

我都覺得係,曾經有位藝人,佢老公好好,佢自己都唔愁生活,但就係生唔到仔女,我大仔出世,佢見到我仔,字裡行間佢好羨慕我咁容易生到個仔,佢覺得我有個仔已經好幸福,佢問我係咪返到屋企攬住個仔就乜煩惱都無哂,我眼中夠覺得佢比我幸福好多,起碼有車有樓唔愁生活
大家對幸福嘅定義都唔一樣,我覺得錢重要,但有d人有好多錢,都有d野強求唔到,唔好同人比較

子爵府

做衰野 又唔還錢 蝦新抱
又大細超

我咪仲慘過你!

子爵府

CingLee 發表於 24-2-14 22:09
我都見唔少fb曬幸福 點知真實係日日嘈交打交 個仔係自閉症 個女係長期病患
...

通常愈係曬嘅愈係唔幸福,我個仔有個同學家長就係咁,成日同我地曬老公買乜買乜,買埋d過期野,我同另一個家長都唔知答佢乜,佢見我地無反應又繼續吹大d,我地講真實感覺,佢老公又郁手打佢,我地覺得佢老公根本有問題,佢覺得我地唔認同佢,反左面

男爵府

回覆樓主:

樓主,你能夠為呢啲嘢而唔開心,證明你生活其實已經擁有咗好多,包括健康、四肢健全、家庭齊整、能夠糊口嘅工作、清潔嘅食水同食物等等,所以先有心思放喺妒忌上

好好感恩自己所擁有嘅嘢吧

別墅

回覆樓主:

樓主好似潛左水

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊