烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大廚勳章

回覆 愛下廚 的帖子

蒸左4粒,紅豆水晶包 100度 15分鐘。

Cheuk2012    發表於 18-1-31 21:24
快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

禁止訪問

侯爵府

大廚勳章

愛下廚 發表於 14-6-26 12:36
有無食譜開心SHARE?

當然有啦,用左韋太食譜。
http://irenechanwai.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=494215

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

禁止訪問

侯爵府

大廚勳章

愛下廚 發表於 14-6-28 15:03
thanks~
醬油麴雞除。100度 10分鐘。

Cheuk2012    發表於 18-1-31 21:24
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

禁止訪問

翡翠宮

大廚勳章

幸福羊寶寶 發表於 14-7-4 10:32
醬油麴雞除。100度 10分鐘。

別墅

回覆:幸福羊寶寶 的帖子

咁蒸魚可以,例如班仔,可以幾重?可以兩斤嗎?個盤夠長嗎?

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

侯爵府

大廚勳章

kitty0303 發表於 14-7-7 08:45
咁蒸魚可以,例如班仔,可以幾重?可以兩斤嗎?個盤夠長嗎?
個TRAY可承受好重嫁 ,你見#140 #160 我連鐵煲連湯料照放入都無問題。
為左你,我走去度左內TRAY 對角約有37CM長。不過。如果要蒸好長既鱔魚就要卷卷佢,卷靚黎蒸。
咁樣提一提醒左我,黎緊冬天蒸香蒜豆豉白鱔都唔錯啊,汁,好送飯
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

別墅

回覆:BOSCH蒸爐@用後感

想請問樓主同各用家,有否硏究佢另一型號(HBC26D553),俾d意見吖!老公叫我睇埋呢部!$9800呢個型號同時蒸三樣會唔會難熟d?仲有一個星期要final confirmed喇!麻煩各位

大宅

引用:Quote:原帖由 幸福羊寶寶 於 14-03-08 發表

原帖由 kk157 於 14-03-08 發表
好彩當初選擇左miele
請問miele會不會用很多電?

大宅

回覆:幸福羊寶寶 的帖子

用電量大唔大?

大宅

回覆:rainfefe 的帖子

我張電費單冇乜分別,但煤氣就平左

侯爵府

大廚勳章

swchoi888 發表於 14-7-9 17:35
想請問樓主同各用家,有否硏究佢另一型號(HBC26D553),俾d意見吖!老公叫我睇埋呢部!$9800呢個型號同時蒸 ...

Waaa.. HBC26D553 $22,300.00 。我無深入研究呢款,因為我果時一心要坐台式。如果,裝修緊就可以諗下 BUILT-In。你去門市問下SA詳情 ,等佢詳細D答你啦。 我未用過怕答錯你。

只知道 :

HBC26D553
呢隻有4層架,水箱1.3L,有兒童安全鎖,容量38L,功率:1.9千瓦
HMT85DL53B 有3層,水箱0.9L,容量22L , 功率:1.25千瓦

其實,每晚用部蒸機,蒸下1~2樣送,幫輕左好多。又可多番個爐位煮其他,開飯時間係快左嫁。
買機日用到宜家,差不多日日用,未有除垢。

你出得呢個BUDGET,咩機咩牌都睇啦。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

khman 發表於 14-3-26 15:56
我對呢種 "放水" 喺底層嚟產生 "蒸"氣 嘅方法 , 有 d 唔係好明白 ......

KHMAN,有野想請問你呀,電常識題,你部M記,幾多W 呀?我厚多士,幫JM問。THANKS
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

rainfefe 發表於 14-7-9 19:18
用電量大唔大?
我呢部功率 1.25千瓦。你等下 JM 覆埋 M記幾多 (問左 KHMAN),做個參考啦。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

kk157 發表於 14-7-9 19:22
我張電費單冇乜分別,但煤氣就平左

煤氣費真係好貴,如果成日煲湯,條數真係唔細。你近排用M記蒸咩多呀?
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

回覆 愛下廚 的帖子

老王瓜,有D無花果,赤小豆,西施骨,扁豆衣 。清熱去濕
100度 2小時。只有蒸前相片,蒸完掛住開飯,忘記影。。

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

珍珠宮

大廚勳章

幸福羊寶寶 發表於 14-7-9 20:40
KHMAN,有野想請問你呀,電常識題,你部M記,幾多W 呀?
我冇買呢個爐 , 我只係八卦吓、當係研究吓
M記嘅 W數 , 我問過 M記 customer service : 28901018 , 佢哋話 :
蒸汽爐 2.3~2.4kW
蒸汽 + 烘焗爐 3.4kW

我見過有一款 DG1450/DG6010 蒸爐 20L 嘅 Miele 標籤 印有 火數 :
2 kW @220V
2.2kW @230V
2.4kW @240V

由於香港電壓係 220V , 所以 喺香港 用 M記 蒸爐 嘅實質 火數 就應該係 2kW
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

引用:Quote:kk157 發表於 14-7-9 19:22 我張電費

原帖由 幸福羊寶寶 於 14-07-09 發表
日日蒸飯(電飯煲已經打入冷宮),煲湯用娥姐煲,蒸排骨、蒸雞整手撕雞、蒸魚、蒸瓜。個煤氣爐都好少開

首頁

尾頁

跳至