自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由 ironmanmama 於 15-12-13 發

原帖由 pandaforever 於 15-12-13 發表
我外國大,由prep到12班都係sandwich. 記得有新移民插班,帶了飯壺,比同學笑到面黃。 一星期後佢都三文治 ...
對,千祈咪咁突出,人食你食仲好。
題外話,你中文咁叻既?

伯爵府

引用:依家多咗咁多亞洲人在外地,好多時返而係啲

原帖由 Casablanca-220 於 15-12-13 發表
依家多咗咁多亞洲人在外地,好多時返而係啲當地人生活習慣唔同咗。我係sydney,近住 city返工 嘅 local 食 ...
現在的sydney 直頭不用講英文,中國人太多。

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

1mocha 發表於 15-12-13 18:24
現在的sydney 直頭不用講英文,中國人太多。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

easonkinki 發表於 15-12-12 11:32
我自問怕悶,又唔識揸車,比我移民唔夠一個月就悶到發瘋,外地生活唔容易乜都由0開始

...

Same here

Childhood is journey, not a race.

伯爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 15-12-12 發表本帖

原帖由 20462046 於 15-12-13 發表
真係忙到咁
我有個土生香港朋友,佢帶我去參觀佢家的雪櫃,三大個,個個都500l 以上,大過香港一般家庭用的。。好似圖書館的書櫃咁,有晒label 。我只係見佢嗰三個雪櫃我都頭暈。佢間屋重要係5房4厠,個廳又超大,有個草地要剪草。重有三個小朋友二個未返小學的。

佢話佢日日5點起身做家務。我都信,我聽到都怕.一個女人真係冇可能做得晒。我想起香港好多家庭三個小朋友都要二個工人啦。 我真心覺得佢勁。

佢有個妺同佢一樣生三個,跟咗個老公去星加坡住。請咗工人後佢話要移民去星加坡。

男爵府

回覆:移民回流

我自己由十歲開始喺澳洲住,見好多香港黎新移民好唔慣,就算d老公係有錢,先嘈一定係悶丶之後一定話所有野貴,冇工人,shops d styles boring, 再加埋所有唔係Hong Kong Chinese 一定係歧視佢喎。間屋大又話靜,麻煩剪草,細又話冇club house 冇看更。咁多負能量,又點會開心,重唔回流。sorry 我真係聽唔少,聽到我忟,佢地咁憎又會繼續講做d乜可以再攞盡政府benefits ....

男爵府

引用:至於咩二等公民講真,有本事有真材實料怕咩

原帖由 新鮮師奶 於 15-12-13 發表
至於咩二等公民

講真,有本事有真材實料怕咩搵唔到工?西人公司唔係開善堂,只要你幫公司搵到錢,話之你乜 ...
講得好,我公司有個國語人成日話人歧視佢,所以冇升職,冇人工加。真相係佢有半日喺公司用公司電腦炒估票,開會冇貢獻,可以衰格到打機,每日就算成team 人趕deadline 一定五點走仲要加句another day another dollar... 未炒佢已經好好。

伯爵府

引用:我自己由十歲開始喺澳洲住,見好多香港黎新

原帖由 scmtse 於 15-12-13 發表
我自己由十歲開始喺澳洲住,見好多香港黎新移民好唔慣,就算d老公係有錢,先嘈一定係悶丶之後一定話所有野 ...
呢個可能係好耐之前的現象,現在都好多亞太都一年返幾次香港,再唔係乜都係網購。呢d間題都少咗好多,唯一一個問題係冇工人,呢點真係死症.

伯爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 15-12-13 發表唔只

原帖由 力神 於 15-12-13 發表
係未講緊加拿大係咁,如果係咁個邊既托管服務都幾缺乏喎

個邊係未唔比請工人架?咁生左小孩豈 ...
我講緊澳洲,加拿大我唔清楚。

呢度乜都好,最唔好係冇工人。 有工人以上問題全部可以解決。

男爵府

引用:Quote:原帖由+scmtse+於+15-12-13+發表我自

原帖由 1mocha 於 15-12-13 發表
呢個可能係好耐之前的現象,現在都好多亞太都一年返幾次香港,再唔係乜都係網購。呢d間題都少咗好多,唯一 ...
冇工人就係真既。不過以上既投訴我早幾個月先聽完.....已經聽足廿年咁.....好似個個黎到都講到澳洲係hell 咁,我自己住左咁耐,對澳洲亦有感情。當然有d野唔級香港好,不過亦有好多好過香港。我希望移民得就focus positive 少少...

伯爵府

scmtse 發表於 15-12-13 19:12
冇工人就係真既。不過以上既投訴我早幾個月先聽完.....已經聽足廿年咁.....好似個個黎到都講到澳洲係hell ...
其實我都係叫呢度係人間地獄,對家長的SUPPORT真係好少, 又冇個工人幫手.
但悶,HEA,可能係未有小朋友的人或小朋友大咗才會覺得.

可能大家識的人唔同, 我識的個個都叫忙,日日都冇時間.

如果冇小朋友或仔女大晒嗰D,都唔會長期唔回港, 現在機票咁平, 一年回三五次,點會悶,再唔係WHATSAPP,TV PAD. 其實同係香港差不多.我好耐有聽過人話呢度悶.

男爵府

引用:Quote:scmtse+發表於+15-12-13+19:12+冇工

其實我都係叫呢度係人間地獄,對家長的SUPPORT真係好少, 又冇個工人幫手.
但悶,HEA,可能係未有小朋友的人或 ...
有時候佢地講既悶係日日repetitive 咁去做d好similar 既野,又或者小朋友返左Childcare 時去high tea ,facial,shopping 既options 比香港少,去到cafe 話食物selection 太少好悶。到小朋友去訓左,想出去shops are all closed。eg 我香港表姐有個女,每晚佢女一訓左,就落街唱通頂k 或者午夜場減壓喎,喺呢邊又有乜可能。

不過一年回三五次,都唔少錢,香港酒店唔平。我同老公IT full time 叫professional 都冇可能afford 倒。我自己重有個三歲既女,childcare 一日食我$125 就算$7500 rebate 開支都唔少..... 幸運地我同老公都叫非常satisfied 現狀,有車有樓有工有個女,係忙d,不過好開心。

大宅

引用:我覺得係因為香港近三十年物資太富裕,加上

原帖由 新鮮師奶 於 15-12-13 發表
我覺得係因為香港近三十年物資太富裕,加上中國人思想「民以食為天」導致極為注重飲飲食食。加上傳媒影響同 ...
完全同意。其實只是飲食文化不同,我覺得lunch time 食sandwich 或者wraps 加生果其實好健康。我初時來澳洲都覺得食frozen 左既餸好怪,但其實只要識整,不知幾方便。
呢度出街成日見d媽媽一拖三、四個小朋友,其實如果唔咁樣做,有咩可能會manage 到家務,園務,接送放學,屋企雜務。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 15-12-13 09:18
你好勁

我一間都攪唔掂
但係你小朋友多過我嘛!我女細個陣我都要重點係佢身上,而家佢大左,唔駛送返學湊放學,時間好就好多

不過話時話,外國唔駛點日日打掃都感覺好乾淨,可能空氣好,我黎左外國最大得益係皮膚好左好多

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

20020116 發表於 15-12-13 10:37
你好勁啊其實我咁睇,話唔得嘅人未必是能力不及,而是懶慣,我就肯定是其中表表者

...
其實只係個人習慣,我以前係香港都有用工人,不過我只係要求工人只係每日做基本打掃,掃地拖地,好少又叫佢做咩大清潔,例如廁所浴缸要日日洗,所以我黎到外國都唔會要求好高,同埋我都無日日打掃,可能外國空氣好,屋企幾日唔打掃都唔覺污漕

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:我愛Corina 發表於 15-12-13 09:18

原帖由 stkyo 於 15-12-13 發表
但係你小朋友多過我嘛!我女細個陣我都要重點係佢身上,而家佢大左,唔駛送返學湊放學,時間好就好 ...
我屋企可能多人,好似長期都好dirty哈哈!

大宅

引用:移民又好回流又好,心態最重要,想要咩事前

原帖由 rose-mag 於 15-12-13 發表
移民又好回流又好,心態最重要,想要咩事前了解清楚,好多人移民後以住喺香港嘅思想去比較,咁去度度都唔會 ...
講得太好了

大宅

引用:Quote:原帖由+1mocha+於+15-12-13+發表唔只

原帖由 力神 於 15-12-13 發表
係未講緊加拿大係咁,如果係咁個邊既托管服務都幾缺乏喎

個邊係未唔比請工人架?咁生左小孩豈 ...
澳洲係架。生左小朋友當然係full time 照顧,所以產假先有一年。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 20462046 於 15-12-13 發表真

我有個土生香港朋友,佢帶我去參觀佢家的雪櫃,三大個,個個都500l 以上,大過香港一般家庭用的。。好似圖 ...
聽到都暈

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 scmtse 於 15-12-13 發表我自

呢個可能係好耐之前的現象,現在都好多亞太都一年返幾次香港,再唔係乜都係網購。呢d間題都少咗好多,唯一 ...
澳洲興唔興鐘點?我呢邊有,百幾蚊港幣一個鐘,都可以接受。

首頁

尾頁

跳至