自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

其實會唔會好多人都混淆左語言同中文?普教中又好,廣教中又好,都只不過係講緊教學語言,仲要配合老師質素同教學方法,先可以判斷到教學成效。無論係普教中定廣教中,都一樣有學生中文好同中文差,又點可以一刀切話普教中或廣教中好定唔好?

睇番公開試數據,安柱中學2014年中文合格率100﹪,4同5級比率都遠超全港中學,佢中文主任話其中一個原因係普教中。但事實上又的確有廣教中的學校一樣在公開試考得好,所以我覺得爭拗邊樣好其實幾無謂。

利申:我女小學普教中,升中後我專登揀冇同佢申請普教中班,因為我想呀女傳承到廣東話的精髓,平心而論,佢普通話冇問題,中文成績更名列前矛,但我覺得佢因為中文日常教學用語係普通話,廣東話佢雖然識講,但已經唔識好多老一輩的廣東話用字遣詞,例如骨子、包尾、通頂、勞嘈呢d字眼佢已經唔明,佢會用廣東話講精緻、最後一名、開夜車同吵鬧,我覺得書面語佢冇問題,但廣東話口語有問題。但呢個係咪普教中令中文倒退?我覺得未必。
日日是好日

伯爵府

畀面勳章

miffyumiffy 發表於 16-3-16 15:19
我仔以前普教中, 我頭先問佢土豆係咩, 佢話唔知

我話薯仔填充填咩, 佢話寫馬鈴薯

岩岩 google 完,
薯仔, 內地叫土豆, 台灣叫馬鈴薯
以前我地細個, 書面語都係叫馬鈴薯

仲有, 台灣土豆係花生
真係好亂

子爵府

scheong 發表於 16-3-14 12:22
好難講普教中好唔好!

因為每一個小朋友學習能力不同,將來人生目標各異!

同意!
我個仔由幼稚園開始已經是普中,我好滿意佢中文和普通話能力,另外,中文作文在修詞和用語方面,沒有口語化和比較文雅地表達,聽講都很好...!我相信普通話在全世界已經很普及,上星期看J5台,有個中國節目「青年xxx」,主持人全普通話,而大約十位外國青年,包括英、美、德、韓...都是用非常地道的普通話去分析見解,看過後我心裏很佩服;其實長遠計,識多一樣語言,沒有壞,比起外國人,我們中國人學普通話更有優勢!

子爵府

miffyumiffy 發表於 16-3-16 15:05
講真睇下近代文人:

徐志犘

由康有為、梁啟超到饒宗頤~~~佢嘅文化館就要美孚, 現在山花爛漫, 係領略嶺南文化好時節。

至於香港本土文人, 黃霑你冇聽過? 中國剛改革開放, 佢嘅廣東歌, 唔使黨指示, 一下就都紅遍中國, 人們不明白歌詞嗎? 在香港讀書, 你沒看過小思、梁羽生? 我姪女, 現在小學已經看了 。

香港其實那麽多年不乏文人, 而事實上倪匡金庸如果不來了香港, 恐怕也是在政治運動中荒廢一生。因為惜才這個CONCEPT是香港給他們機會展才。

現在的普通話, 實在跟你舉那些文人也沒有多大關係, 因為他們學生時代, 普通話還未成形, 更不是中國的統一語言, 普通話在1955年才正式在內地成"官話"的。所以我們都知道, 和台灣的國語說法上也有出入呀。

禁止訪問

畀面勳章

回覆:傻豬仔 的帖子

子爵府

dingding20 發表於 16-3-16 15:27
岩岩 google 完,
薯仔, 內地叫土豆, 台灣叫馬鈴薯
以前我地細個, 書面語都係叫馬鈴薯
其實稱謂上不同, 不需要看太重, 橙廣柑柳丁, 都係地方特色。
不少寫作上都會用來表逹地道, 不但不影響閱讀, 更增加趣味性。

別墅

唔會比佢讀普教中

公爵府

好媽媽勳章

引用:普教中實行咗幾年?公開試數據最能證明普教

原帖由 meow~meow 於 16-03-16 發表
普教中實行咗幾年?公開試數據最能證明普教中vs廣教中成效。
公開試考中文科的說話和聆聽,係用廣東話。

公爵府

好媽媽勳章

引用:唔會比佢讀普教中

原帖由 siusiubabybo 於 16-03-16 發表
唔會比佢讀普教中
咁入官小會好些。

水晶宮

Hoining 發表於 16-3-16 16:52
我有3個仔,大仔小學廣東話教中文,中文水平唔錯,HKAT時係全港頭20%, 兩個細佬普教中尐中文差到, ...
你講PRE S1??
你點會知成績??

翡翠宮

2018復活節勳章

meimei11 發表於 16-3-14 13:56
我囡自小一就普教中,我覺得佢學得好好,普通話好標準、好流利,細細個已經幫我係大陸點菜

平時講 ...
我都羨慕仔仔架, 細細個就可以學, 我年代係中學先有得學架, 佢背書背得好流利, 我就一定唔得喇

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:普教中用家

做人宏觀啲好,學多樣語言,實無蝕底。你睇出去旅行,日本,台灣,大陸,韓國……處處通行,起碼唔駛口啞啞。學校唔係只得中文科㗎!仲有其他科目除咗英文科之外,都用廣東話教,唔好咁誇張,講到好似全部廣東話唔識先得㗎,仲有睇電視,日常溝通都係用廣東話啦!而家好多外國人都想學普通話。唉!真係無嘢好講!

Minniemouse:-P

珍珠宮

引用:Quote:miffyumiffy 發表於 16-3-16 15:05

原帖由 dazzlelulu 於 16-03-16 發表

正想講梁啟超,小思。

珍珠宮

引用:做人宏觀啲好,學多樣語言,實無蝕底。你睇

原帖由 minniemouse 於 16-03-16 發表
做人宏觀啲好,學多樣語言,實無蝕底。你睇出去旅行,日本,台灣,大陸,韓國……處處通行,起碼唔駛口啞啞 ...
不太認同。

幾時都係用最熟悉的語言學語文就最好。語文就時語文,語言就是語言,不可混為一談。語文係要從閱讀中吸收辭彙,用字,感受情感,發展想像力,去欣賞文章的美難道。我好難想像係數學堂,常識堂可以做到我所提出學語文的要素。

珍珠宮

引用:做人宏觀啲好,學多樣語言,實無蝕底。你睇

原帖由 minniemouse 於 16-03-16 發表
做人宏觀啲好,學多樣語言,實無蝕底。你睇出去旅行,日本,台灣,大陸,韓國……處處通行,起碼唔駛口啞啞 ...
學多種語言,不用係中文課上學,係普通話課就已足夠,或者多聽多觀看內地或台灣的節目。

珍珠宮

引用:普教中實行咗幾年?公開試數據最能證明普教

原帖由 meow~meow 於 16-03-16 發表
普教中實行咗幾年?公開試數據最能證明普教中vs廣教中成效。
就在早前有個節目講了,原來廣教中成績係好過普教中,但因同政府政策的期望有出入,唔將文件公開,當冇事發生。

珍珠宮

回覆:普教中用家

當大人提出要宏觀些,目光要遠一點,因為外國人都正在學普通話。

但想問問,英語是世界語言,如果用同一道理去理解要普教中,那麼,德國,意大利,法國.......等國家因為要學好英語,而要用英文去學本土語文?

首頁

尾頁

跳至