自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

我覺得好奇怪呀~~~~~
其實大家都知同事間唔會問大家幾多錢人工
屋企人又唔會問大家幾錢人工
點解成日咁多人上網問人幾錢人工架O者?
咁有人係會答...但咁問法唔奇怪咩?
想比較? 大家背景唔同做既野又唔同, 有咩好比較...
想套人地料? 又真係唔排除PO入面會有D 壞份子慢慢滲透式套料既...
所以其實要小心, 關於自己自身既野, 唔好亂咁答..
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我覺得好奇怪呀~~~~~其實大家都知同事間唔

原帖由 lemontea520 於 16-07-06 發表
其實工種唔同已經問黎都無意思

男爵府

香港工作人口
搵得多過$30K既人應該唔多過10%
搵得多過$20K既人應該唔多過40%
中位數係$15K左右

伯爵府

引用:我大學畢業,文職,三萬蚊(未扣mpf)係多定

原帖由 blinkgogo 於 16-07-05 發表
我大學畢業,文職,三萬蚊(未扣mpf)
係多定少?
樓又買唔到
老老實實,人工都高都係假。壓力大,工時長,通常都包埋package。有時我想,不如搵份少啲人工啦,多啲自己時間。

Send CV,十次九次都話你over qualified. 一係問你有無興趣做開荒牛呀,頂啲咩位呀。

每個人都有自己嘅難處,加油喇jm

請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

伯爵府

wy_yen 發表於 16-7-5 21:08
我老公冇讀大學。。搵未夠3萬。。但養活我們一家5口。。年紀大你dddd啦。。。我多年冇做野。。。我諗即使再 ...

是的,我搵少佢一半都買左樓
最緊要儲錢

伯爵府

blinkgogo 發表於 16-7-6 08:09
租樓唔見萬幾
老公搵得比我更少
又要比家用阿媽,老爺奶奶

生活逼人

我覺得你最大既concern係負擔較重又無父蔭,你老公個邊亦一樣,所以就覺得好似搵3萬都唔夠洗或者儲唔到錢。

其實你兩公婆加埋月入5-6萬都唔差,或者挨多幾年到你細佬出身壓力就無咁大。

伯爵府

我三十歲時搵4萬一個月,不過我好大洗好鐘意買野所以儲唔到錢好彩我同老公10年買左樓,而家升左一倍,我都覺得我算係好彩嗰班,事業運ok ,份工都唔算工時長絕大部份時間番9放6,有時早d收工都無人會理我。我係讀完high dip再讀top up degree 的。

子爵府

lemontea520 發表於 16-7-6 15:41

因為要 8 同事 朋友一係8無可8 或無得8 咪網上8

伯爵府

開心吸收勳章

blinkgogo 發表於 16-7-5 19:26
我大學畢業,文職,三萬蚊(未扣mpf)
係多定少?
樓又買唔到

我搵得少過你,但供緊間屋仔,不過都係無乜錢剩

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

funnyukyuk 發表於 16-7-6 23:02
是的,我搵少佢一半都買左樓
最緊要儲錢

我地都供緊。。。不過供樓當儲錢

首頁

尾頁

跳至