自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

原來係真 我老公係外國人 之前同我講 唔鼓勵兩個女讀大學 原因如上 我覺得佢痴線 想鬧鬼佢 但又諗 十幾年之後的事 無謂因此而鬧交

侯爵府

畀面勳章

HL7646 發表於 17-12-6 11:43
問題係租樓好似送錢俾業主洗咁.....個心會不舒服.....

呢重心態 ,就正正係中國人 其中一個買樓推動力。 但係起其他國家 嘅人眼中 ,佢哋嘅人生價值唔係咁樣law.

子爵府

marymarymary123 發表於 17-12-6 11:48
而家成街都係有學位既人,大學生已經唔係必然既優勢,變左係點都要讀埋佢,有一技之長,肯學肯捱亦都唔係冇 ...

學門手藝都OK......但最重要係果門手藝係可以做到老......否則低學歷, 只有手藝, 真係幾難搵工...(日後)
家陣都有不少大學生做保安...........做地盤又拖糧........之前有不少年青人俾政府D廣告水左去讀工程HD/degree,而家出到黎少左基建, 搵不到工, 真係多得政府不少.....俾D 假希望人..........難怪D 紮鐵佬之前要遊行反拉布.....

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

最多貧窮人口住在自置居所(即居屋等)
← 係咪無經濟壓力所以唔搵/轉工咋?

不過我都認同高學歷唔等於搵到食.

珍珠宮

畀面勳章

Mooskha 發表於 17-12-6 11:52
原來係真 我老公係外國人 之前同我講 唔鼓勵兩個女讀大學 原因如上 我覺得佢痴線 想鬧鬼佢 但又諗 十幾年之 ...
識好多外國人(有錢冇錢的)都唔會特別鼓勵讀大學.有錢的外國人會話去揾錢好過晒時間讀大學

子爵府

starrymama 發表於 17-12-6 12:01
識好多外國人(有錢冇錢的)都唔會特別鼓勵讀大學.有錢的外國人會話去揾錢好過晒時間讀大學
...

我有個幼稚園同學仔, 小時不讀書, 大個左做過古惑仔.......雖然未至於留案底.......由於無心向學, 搵不到工, 叫做親戚有少少錢, 肯俾佢在街市學賣魚, 做劏魚佬, 肯捱肯做....佢性格好易火爆, 所以做街市好啱.....至少可以唔使俾食環D 亞SIR 蝦.............而家月入都有25K-30K 左右.....收入來說我估好過唔少大學畢業生........

大宅

bemybride 發表於 17-12-6 11:40
咁你都唔洗後悔呀,靠個asso先可以升degree同master姐~

都係嘅~如果當年無讀top up degree, 而家應該係讀返個degree而唔係master 喇

水晶宮

回覆樓主:

如小朋友唔係5讀書料,我都唔建議拉牛上樹逼佢哋一定上大學,倒不如早點出座會吸收經驗或學門手藝
想問下大家,唔係讀書料,都一定會讀埋高中考完des嗎?還是中三去ive?出來做學徒? 也有聽過有d中三走去讀ive話無用浪費時間....

珍珠宮

HL7646 發表於 17-11-21 02:01
https://hk.news.yahoo.com/%E9%AB%98%E5%AD%B8%E6%AD%B7%E7%84%A1%E5%8A%A9%E8%84%AB%E8%B2%A7-1-7%E8%90% ...

而家大學生質數........

珍珠宮

畀面勳章

HL7646 發表於 17-12-6 12:22
我有個幼稚園同學仔, 小時不讀書, 大個左做過古惑仔.......雖然未至於留案底.......由於無心向學, 搵不到 ...
以前係街市賣魚賣菜好好揾的, 好多都有一兩層樓, 同供到仔女出國讀書的

水晶宮

HL7646 發表於 17-12-6 12:22
我有個幼稚園同學仔, 小時不讀書, 大個左做過古惑仔.......雖然未至於留案底.......由於無心向學, 搵不到 ...

賣魚真係好好搵,嗰時我有親戚打工劏魚,月入$2萬!

珍珠宮

回覆樓主

心水清都知學位過剩,唔夠優秀的,都係打份牛工啫

珍珠宮

HL7646 發表於 17-12-6 11:43
問題係租樓好似送錢俾業主洗咁.....個心會不舒服.....

香港租金太貴,如果好似日本咁平樓價又唔升,我唸冇人會恨買樓。

大宅

youhello507 發表於 17-12-6 12:50
心水清都知學位過剩,唔夠優秀的,都係打份牛工啫

而家學位太普遍,好多都係返office打份工架咋

珍珠宮

Ms_peony 發表於 17-12-6 15:48
而家學位太普遍,好多都係返office打份工架咋

冇錯,學位絕不代表高薪

子爵府

cyyiu 發表於 17-12-6 12:39
賣魚真係好好搵,嗰時我有親戚打工劏魚,月入$2萬!

今時今日搵20K 都算少了........
以前搵20K, 樓價250萬.....而家500萬.... :(

水晶宮

HL7646 發表於 17-12-13 22:16
今時今日搵20K 都算少了........
以前搵20K, 樓價250萬.....而家500萬.... :(
...

就是十年前搵2萬,而家未夠50退休了!

珍珠宮

HL7646 發表於 17-11-21 02:01
https://hk.news.yahoo.com/%E9%AB%98%E5%AD%B8%E6%AD%B7%E7%84%A1%E5%8A%A9%E8%84%AB%E8%B2%A7-1-7%E8%90% ...

其實。。。收入幾多先係在職貧窮呢?

子爵府

cyyiu 發表於 17-12-13 22:55
就是十年前搵2萬,而家未夠50退休了!

如果係20年前, 我搵緊而家果個數, 都不使煩自己果行可能前景變差而諗轉行啦..........
以前樓價低, 年輕人, 只要肯捱肯做, 都叫做可以上到車, 而家就算你肯儲, 都未必有能力上車。
有D 行業/公司係加人工加得好X少.......好似做merchant 咁, 呢度有不少JM 都話要諗轉行就知.....
我公司有唔少同事係20年前入職, 做左10幾20年的老油條, 因為當年沙士樓價夠低, 好多而家都唔係搵好多, 但都手持千萬資產.........又有仔女.......但我地新一代就難捱好多.......雖然佢地做個文員仔都係6-7千左右(20年前), 而家都未必搵好多, 但至少佢地有低位上車.......呢樣野我地真係好難再有咁的機會, 除非香港樓價再爆煲........不過香港政府實唔會俾佢跌, 因為太多既得利益者.......呢度的JM 都成日覺得樓平啦................

你估個個都好似莫惠X 咁勁, 炒股買親都賺3/5/10倍.........她算醒同埋夠運, 做左夕陽行業3年都敢裸辭搵工轉行........我係度諗, 如果她以前D 同事會不會後悔同老細捱, 但就只夠供一層樓, 人地識炒賣, 跟她搵食, 可能已經可以搵到1千幾百萬了..........

子爵府

薯圈 發表於 17-12-13 23:02
其實。。。收入幾多先係在職貧窮呢?
低過中位數都算架啦......今時今日, science lab 夠膽死仲用10-11K 請freshgrad, 心諗做譚仔亞姐仲多錢過做lab technician.....

首頁

尾頁

跳至