自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我家人都做飲食, 如果員工有咩事點算 ,重要講到依個風咁勁 唉我都擔心梗

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

kinsue 發表於 18-9-14 17:15
機場保安都要返

老公老細尋日已叫定佢放假都要返,8號有地鐵,返到落波,機場好緊張

男爵府

回覆樓主:

一向8号都好多人要當席的,只是今次個風勁。做開的應該知道,鐵路在許可下仍有限度服務。以住8号,不知幾多人出去飲茶行街,大家糸時候想想大家輕鬆放打風假時,很多人仍在服務大家。

禁止訪問

子爵府

[email protected] 發表於 18-9-14 17:13
我c6都係8號風球要返工,真係想問下d公司想員工點返公司,收工未落波又點返屋企 ,有事係咪公司負責?
...

係架,8號/黑雨返工途中有意外,僱主要負責,勞工保險有得保

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

cici2001hk 發表於 18-9-15 09:21
全因發錢寒,我老細都話8號風球開舖,我話你咪自己開囉,哈佢3日冇同我打過招呼 : ...

係,老細發錢寒,但員工如果堅決吾返,老闆都開吾到,我吾信老闆一次炒晒所有人,由其飲食一向缺人用。樓主如果覺得家人危險,吾應該比佢返,由佢老闆無得開鋪。根本員工都覺得返工無問題,好似巴士司機係酒樓standby 飲茶,如果真係咁危險,巴士有工會,一齊反對,吾去飲茶standby, 我估老闆都無辦法迫人返。

子爵府

回覆樓主:

我十号都要返工,真的冒生命危险

珍珠宮

回覆樓主:

打工仔呀,話唔做咁易咩

反而冇生意就唔會開,所以,唔好幫襯當幫忙啦

男爵府

回覆樓主:

唉…我聽日都要反,都吾知點好(emoji)(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 18-9-15 07:35
睇行業!當然有D行業一定要返,如警員,消防……!
懲教都要返啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

beautymama2013 發表於 18-9-14 17:03
我99係做飲食,佢話佢地十號都要番工,依家煩緊到時點樣番去(因冇車要行番去)
我同我c6講,如果番唔到咪唔番 ...

我都試過十号要番工,做個經理仔,返又死,唔返又死,好彩我是返鐵路沿線,叫做安全D。

大宅

回覆樓主

我老公都係,次次打風都一定要返工,d人正一無良僱主,好似搵命博咁,最慘又唔係返得近,我罵佢人地出錢,佢出命,最多冇左份工,條命幾時都緊要過份工,每次掛風落雨都同佢嗌交,話冇人頂,老闆會咋型。

子爵府

beautymama2013 發表於 18-9-14 17:03
我99係做飲食,佢話佢地十號都要番工,依家煩緊到時點樣番去(因冇車要行番去)
我同我c6講,如果番唔到咪唔番 ...

美心集團有d9號風球都要返,10號先唔使其實政府可唔可以立法禁止呢?真心覺得8號風球都要人返工係好唔人道...漠視人生安全...

大宅

sfuhsg 發表於 18-9-14 18:58
係啊, 有D公司真係會叫人唔好走, 留o係度,
有d工種係要等到下一更既人番到先走得, 如果你下一更打風番唔到, ...

我識得澳門賭場做d朋友就係甘,好似今次甘,舉例本來佢地番夜晚十一點放朝早七點,但如果今晚半夜掛八號,到朝早七點仲未落波,下一更有d人係番吾到或者佢地可選擇吾番,甘番半夜十一點嗰更就要頂埋,如果一直掛到中午甚至夜晚,佢哋就要連番兩三更都未收工,都好惨架

首頁

尾頁

跳至