夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ncnccpp 發表於 19-4-9 03:53
畀完一次廿萬,之後我發現又再畀左…exactly幾多我唔知。我個心好唔舒服…我地呢兩年咁慳為乜?d錢大家分開 ...

死症黎,原生家庭,沒完沒了。嫁左之後你應該仲後悔。
做人,5好難为自己

男爵府

ncnccpp 發表於 19-4-11 14:45
哈哈,初初開始我都覺得冇問題架,坐係度自得其樂。
但之後耐左又發生呢d唔開心野就覺得佢地好唔尊重。真 ...

根本佢哋呢個家庭背景呢個階層,冇所謂得體,禮唔禮貌,識唔識做人呀⋯⋯難聽D講句真係冇乜家教。你父母可能唔知佢屋企係咁,如果我個女嘅男朋友係咁而我個女自己家庭背景幾好,我真係會幾傷心。

大宅

Nancy20090615 發表於 19-4-11 15:01
回覆 ncnccpp 的帖子

人變左, 留黎都無意思.

一直睇你講嘢內心好佩服你真心覺得你好厲害,好清晰咁去解決問題,真係好勁

大宅

https://www.babydiscuss.com

伯爵府

tablecloth 發表於 19-4-13 11:12
樓主話佢木獨,但又氹人搬出去又氹人結婚,得把口,根本係口甜舌滑果隻喎。仲氹埋樓主阿爸阿媽食軟飯都肯嫁 ...

無印象添,咁結左婚那個之後呻咩呀?

大宅

ncnccpp 發表於 19-4-9 15:58
我有問過做乜要畀錢架,佢答我,家姐自己係異鄉生左兩個細又冇野做,知佢生活艱難又冇乜積蓄,想畀佢d錢生 ...

男性角度睇,你男友係乖仔黎嘅!可能幫果個係佢家姐,仲要用咁多錢當然肉痛。妳不如試下講白啲,幫人都要有低線嘅,妳係怕影響到妳地嘅計劃。又或者妳男友自己都會有個低線呢!大前提大家都要有商有量,搵到一個大家最接受嘅方式!睇妳咁講,男友係好仔,但妳地婚後都會有屋企上嘅問題,仲應該係改變唔到,妳都係要諗下第日點樣應對。

男爵府

ncnccpp 發表於 19-4-9 03:53
畀完一次廿萬,之後我發現又再畀左…exactly幾多我唔知。我個心好唔舒服…我地呢兩年咁慳為乜?d錢大家分開 ...

分手啦,呢度大把人呻姑9,呻佢未做你老公,襯仲未有姑9,快走啦,結左婚,一定仲難頂

男爵府

Boomwow2001 發表於 19-4-13 20:29
男性角度睇,你男友係乖仔黎嘅!可能幫果個係佢家姐,仲要用咁多錢當然肉痛。妳不如試下講白啲,幫人都要 ...

以你男性角度睇,係女友家食住唔使錢,都冇問題?

瑪瑙宮

morikawa 發表於 19-4-12 13:19
一直睇你講嘢內心好佩服你真心覺得你好厲害,好清晰咁去解決問題,真係好勁
...

都唔係架, 考慮離唔離婚的日子心情都好忐忑的. 如果聽佢講等佢呀媽死先離婚, 咁我而家都未離婚, 因為 ex 99 成 90 歲已經.

好在果時抽到居屋咋, 如果一直同 99 住, 離婚都唔知去邊度住, 呀媽度又無位. 我而家呢, 好似其他回復單身的 jm 一樣, 好好過餘下的日子.

大宅

Nancy20090615 發表於 19-4-13 23:48
都唔係架, 考慮離唔離婚的日子心情都好忐忑的. 如果聽佢講等佢呀媽死先離婚, 咁我而家都未離婚, 因為 ex ...

你經歷好多事,不過都過去,而家有囝囝就ok

Nancy20090615    發表於 19-4-14 14:42

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 19-4-11 12:52
佢係果 d 好好先生, 好好老公型黎架. 同我拍左七年拖架. 唔係我点會 ok 嫁佢丫.

佢同我講離婚, 都不 ...

好欣賞妳和認同妳對男人持有公平的評語。一個出軌的男人不代表佢就是不好老公和爸爸,不代表佢就係衰佬,賤男。
妳懂如此客觀分析,所以妳不是怨婦,使妳更可愛,容易相處。
男人在乎甚麼?我是女人,男女平等,人都係基本在乎同一樣的,就是 「好相處」

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

瑪瑙宮

回覆 858D 的帖子

放下自在

大宅

你男朋友都唔識do啦,你聽唔明,佢唔識自動自覺翻譯吓俾你聽,又或者叫屋企人就下你講普通話嘅咩!話曬都係客,冇禮貌!同埋起碼教你少少家鄉話等你都聽得明少少麻!

話時話,攤牌攤成點?

複式洋房

睇哂樓主故事同其他jm嘅回覆,我覺得最根本係樓主同bf兩個人嘅價值觀出現分歧,你個性獨立,唔鐘意靠屋企人,但你bf因為係你屋企好食好住,個人無哂上進心,樓主你自己都有講啦,人窮唔緊要,最緊要係上進,肯上進就會有見得到嘅未來,咁依家你bf仲有無呢,我諗你係最清楚,唔知點開口,但始終都要開口,呢個係涉及到你下半生幸福,雖然你bf做過好多好錫你嘅事,但要知道,只係錫係唔夠,無負起一個家嘅責住嘅覺悟嘅人係絕對嫁唔過

最後我覺得樓主最好請你bf返自己屋企住

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

shannon_fky4186 發表於 19-4-10 17:33
你想結婚?定想同“佢”結婚?

唔好怪我地講得難聽,你宜家真係養緊你男友啵!結婚唔係必須,最怕係婚後 ...

大把人嫁左仲慘過做女都照結
呢d係中女情意結,梗係要結婚先好好睇睇咁
就算自己養佢,個男人食軟飯都照嫁樓主咪係呢一類。
樓主只需要人陪,錢、樓佢屋企有,仲俾得起首期,佢所謂既男友都唔志在儲,反正住女友屋企比起佢出身既公屋好幾多倍,佢點會介意!樓主同其他JM話佢唔上進,佢不知幾上進,由一個草根階層去私樓,仲要有套房免費住又大把錢響手,隨時女家出埋首期,結婚又唔洗俾禮金,花免費既時間陪個女人就換到錢、女人、樓返黎,俾d時間俾女人哦係物超所值!

樓主咁都嫁真係純粹恨嫁有個男人同佢組織家庭生個bb.哪怕零付出軟飯男都照嫁可也

複式洋房

樓主快止蝕,結婚不是兩人的事,是兩個家庭的事

大宅

https://www.babydiscuss.com

複式洋房

回覆 ncnccpp 的帖子

如果男方只對佢原生家庭無限付出,婚後佢嘅態度都會係一樣,當然,憑佢自己力量去幫屋企人係一件好事,但若果要建立家庭就未必係一件好事。

首頁

尾頁

跳至