時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kongman 發表於 19-6-17 09:48
咁老師教學生要誠實,所以唔應該支持泛民,因為泛民有「釘書健」呢啲講大話當食漢堡包嘅人。呢樣嘢你無意見 ...

建制仲多人講大話,係咪都唔應該支持? 不過特首都講大話當食生菜,所以請你唔好只話某派點點點。

複式洋房

babyjk2013 發表於 19-6-17 09:25
言論自由? 就唔好要老師政治中立啦 假。香港人!

我父母以及子女都係香港出世,請你不要亂講老作 (懷疑與不真實指控 分別你懂嗎?)

老師當然可以有自己立場,做媽媽嘅希望老師們謹言慎行,作育英才,暫時我哋小朋友只係中小幼,未需要上政治課程,就算是了解,討論,寫議論文,都應該要跟教育局指引,因為我小朋友是享有香港12年免費教育,而教育課程應該是經過教育局審批

每人有自己立場,有支持有反對有中立,小朋友學習係有程度層次,政治唔係黑同白,對與錯,要了解,要分析,大人都未明,要小朋友參與唔會合適

男爵府

babyjk2013 發表於 19-6-17 09:57
建制仲多人講大話,係咪都唔應該支持? 不過特首都講大話當食生菜,所以請你唔好只話某派點點點。
...
請舉例說明之。

複式洋房

babyjk2013 發表於 19-6-17 09:25
言論自由? 就唔好要老師政治中立啦 假。香港人!

今次香港人遊行就係想保護香港,為何媽媽想保護孩子,就要返大陸, 什麼邏輯?

只係要求老師係學校教學時 謹言慎行,放學佢點都唔關家長們事啦

教協發動罷課,明顯想推學生出去,咁就衰格啦

加上老師係學校講d 複雜加偏頗嘅政治,引導學生 仇警 敵警,當學生真係上街遊行時,面對警察, 襲警應該不會手軟了

若果小朋友佢哋遊行後受傷,固然心痛,最擔心係襲警被警察拉有案底,就是一世了

複式洋房

俏黃容 發表於 19-6-17 00:30
算啦! 香港教育是出了問題, 稙文地教育,沒國沒法,沒禮沒義,太過崇外,太過偏激。

老師不應將自己的立場 ...

講得好啱

大宅

畀面勳章

平安幸福 發表於 19-6-17 10:15
今次香港人遊行就係想保護香港,為何媽媽想保護孩子,就要返大陸, 什麼邏輯?

只係要求老師係學校教學時 ...

https://www.facebook.com/156468627834558/posts/1387142391433836?s=772788583&v=e&sfns=mo

講得好岩

子爵府

平安幸福 發表於 19-6-15 14:32
若果有反暴力反政治遊行,我實帶埋小朋友去參加(無人湊仔)

真係好討厭中小幼老師同學生講政治,老師們將 ...

如果有我一定出去

子爵府

回覆樓主:

我認為啲差佬打得好,對住呢啲唔洗 手軟 佢哋攞磚頭定警察就得,警察用布袋彈射佢係完全正確

複式洋房

M.C.123 發表於 19-6-17 13:39
https://www.facebook.com/156468627834558/posts/1387142391433836?s=772788583&v=e&sfns=mo

講得好岩

呢位何漢權先生講得好好

複式洋房

回覆樓主:

今日打咗去教育局,佢叫我講朋友女子學校資料,我話要保護小朋友唔講得,只係想了解有無指引比老師,關於政治方面,嗰位職員話幫唔到我,佢只可以做refer,最後教我要send e-mail,仲建議我聯絡教協

我應該會儘快寫個e-mail,不過湊住仔,要寫個 好formal嘅e-mail有d壓力,擔心寫寫下變咗出post咁,比人笑

點都好,我會快快手寫個e-mail send 去

教協就應該未必會聯絡

男爵府

平安幸福 發表於 19-6-18 22:38
今日打咗去教育局,佢叫我講朋友女子學校資料,我話要保護小朋友唔講得,只係想了解有無指引比老師,關於政 ...

你應該好快會俾黃色人士批鬥

複式洋房

apgbs 發表於 19-6-18 22:50
你應該好快會俾黃色人士批鬥

我自己覺得呢單嘢唔關顏色事,應該ok嘅

侯爵府

回覆樓主:

咁都叫中立
放過啲小朋友啦唔該

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

maomaofafa 發表於 19-6-18 22:56
咁都叫中立
放過啲小朋友啦唔該

雖然有咁多証明,但電話中職員話要學校資料調查,為咗保護小朋友,我哋決定唔講得,要向教局攞到進一步資料就要send e-mail

我自己會儘快寫,若果大家想救救下一代,可以一齊send,要e-mail address 我可以PM

侯爵府

maomaofafa 發表於 19-6-18 22:56
咁都叫中立
放過啲小朋友啦唔該
好離譜, 咁樣幫小朋友洗腦. 可 唔可以 打去教育局投訴個老師, send呢啲相畀佢哋睇

侯爵府

dyl 發表於 19-6-18 23:16
好離譜, 咁樣幫小朋友洗腦. 可 唔可以 打去教育局投訴個老師, send呢啲相畀佢哋睇
...

唔知個老師乜水, 淨係知佢地喺網上好自豪咁分享

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

平安幸福 發表於 19-6-17 10:15

只係要求老師係學校教學時 ...

同意。

侯爵府

平安幸福 發表於 19-6-18 23:03
雖然有咁多証明,但電話中職員話要學校資料調查,為咗保護小朋友,我哋決定唔講得,要向教局攞到進一步資 ...

唔知教聯會唔會幫手

侯爵府

最好有一張名單有晒香港邊間學校啲老師已向啲學生灌輸今次送中佢哋自己嘅政治概念, 比D要揀學校嘅父母作參考. 因為有啲父母 唔鍾意佢哋啲仔女 咁細個 就接受政治思想

複式洋房

回覆樓主:

呢位大叔講得好啱

https://www.facebook.com/368513580020590/posts/1249396191932320/

首頁

尾頁

跳至