自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 小寶貝兒 的帖子

恭喜!反而我想知道入到之後嘅野,佢係所謂貴族學校,如果入到就少不免同同學或家長交際,大家可能生活圈子好唔同,小朋友玩嘅活動可能都會消費高啲?對於普通家庭會唔會有壓力?

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

LanKmama 發表於 21-5-28 13:33
回覆 小寶貝兒 的帖子

恭喜!反而我想知道入到之後嘅野,佢係所謂貴族學校,如果入到就少不免同同學或家長 ...

識人漢基做,唔建議一般家庭小朋友入讀。當同班同學分享暑假同家人揸帆船幾國遊,環保手工係拎Hermès 紙袋絲帶設計,名車接送;普通小朋友平時搭地鐵,假期去下日本臺灣好難有共同語言。

珍珠宮

LanKmama 發表於 21-5-28 13:33
回覆 小寶貝兒 的帖子

恭喜!反而我想知道入到之後嘅野,佢係所謂貴族學校,如果入到就少不免同同學或家長 ...

都返左一年學,基本上係從冇同同學仔去街玩過,一來疫情,二來我哋係比較宅既人,鐘意留係屋企多啲。
暫時睇我女冇乜壓力,學校又必須搭校車,連晒豪車既機會都冇埋
暫時覺得佢啲同學都幾純品,冇乜呢啲比較,都鐘意同佢玩
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

小寶貝兒 發表於 21-5-28 14:35
都返左一年學,基本上係從冇同同學仔去街玩過,一來疫情,二來我哋係比較宅既人,鐘意留係屋企多啲。
暫時 ...

阿囡幼稚園同學仔,佢讀另一間國際學校,2年前參加過哈囉舉辨暑假英國遊學團,去過2次,佢妹第二年都跟埋去。

珍珠宮

ganggang 發表於 21-1-1 22:39
唔識野,純好奇,(假設屋企有幾百萬未開頭),成績普通,無特殊技能,無家族背景 ,選收邊類學生 ...

我中學同學(港大教授)個仔同阿囡同年,今年插入HKIS,佢在另一間國際學校成日拿奬項

入到HKIS又拿學業獎

伯爵府

bybewong 發表於 21-5-25 08:23
德萃俾到學費就入得

德萃都唔係國際,人地講緊German Swiss德瑞國際,德萃係抄佢個名,之前仲比German Swiss告影射人地個名German Swiss應該係最難入的IS,成績最好,在山頂。

珍珠宮

Babypink髮飾 發表於 21-1-7 12:25
想知美國國際學校O唔Ok?

香港唔知,不過我好朋友幾年前去星加坡,二個仔囡讀美國國際學校,佢話在當地,係一級。學費中學部每年一個30萬港幣。佢哋有美國passport, 不過prefer 去英國升大學,因擔心美國治安。

珍珠宮

bbc2018 發表於 21-5-28 14:50
阿囡幼稚園同學仔,佢讀另一間國際學校,2年前參加過哈囉舉辨暑假英國遊學團,去過2次,佢妹第二年都跟埋 ...

咁應該幾好玩喎 不過照而家世界既情況,分分鐘差唔多到佢畢業可能先會有返遊學團

珍珠宮

annie133 發表於 21-5-28 15:07
德萃都唔係國際,人地講緊German Swiss德瑞國際,德萃係抄佢個名,之前仲比German Swiss告影射人地個名:ha ...

我都奇怪佢突然間彈句德萃出嚟

首頁

尾頁

跳至