自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實熨衫可以週末做。我覺得係辛苦嘅,尤其是夏天,所以一星期做一次,又慳電又慳時間。
自己湊過細路就知,最辛苦就係帶出帶入。唔使帶出帶入已經好舒服。

男爵府

bearcat2003 發表於 22-7-14 22:14
廁所必須日日洗,不用安排大洗。
通常主人在旁,工人做野會拖慢版。
已經每日熨衫都有10件?

10件內,今日機衫得1件要熨

男爵府

回覆樓主:

其實佢做嘅都係最基本家務,唔使照顧老人/小孩已經好輕鬆
可能佢唔識編排工作流程,你跟住佢幾天(係睇住佢點做,唔係幫佢做),睇要唔要幫佢編排一下

男爵府

SUMSUM_88 發表於 22-7-15 01:53
其實佢做嘅都係最基本家務,唔使照顧老人/小孩已經好輕鬆
可能佢唔識編排工作流程,你跟住佢幾天(係睇住佢 ...

你話係唔鍾意我幫佢安排,話唔鍾意我管佢

男爵府

Hayeungyeung 發表於 22-7-23 10:24

是菲傭嗎?

我請菲傭超過10年,現任都做緊第7年,除咗海外菲,其餘的係唔話得,易黑面,你講一句駁嘴返10句,再講佢就用菲律賓話鬧你,跟住就話你唔滿意可以炒佢。佢哋冇能力去反省的。同呢啲菲傭相處,我只會落order,不需解釋,不須要理會。我也會同菲傭講,如果不喜歡可以辭職,否則跟住我套去做。用這樣方法可以管治到菲傭些少。

男爵府

lastpass 發表於 22-7-23 11:23
是菲傭嗎?

我請菲傭超過10年,現任都做緊第7年,除咗海外菲,其餘的係唔話得,易黑面,你講一句駁嘴返10 ...

中曬,真係我講1句佢講10句,唔好講話佢,連問一句都唔得,覺得我質疑佢

其實咁樣我返到屋企都唔開心

男爵府

Hayeungyeung 發表於 22-7-23 10:24

你改進下你的工作能力,令我滿意我咪唔會跟你,我好得閑呀,跟你幾天冇改進,我請你做乜不如自己做?

侯爵府

雨木果 發表於 22-7-12 17:26
我有兩個小朋友,2歲&4歲,
我同老公返工,放周六、日。

請問菲定印?

大宅

Hayeungyeung 發表於 22-7-12 17:01
姐姐家務好,煮飯都OK,但有一個最大缺點係黑面同玻璃心。對佢嘅工作問一句佢就會覺得你唔信佢質疑佢,然後 ...

真心唔算多,工作正常量偏小,我識所有人七成多過你姐姐,兩個中學唔痴身,佢仲想減邊樣,你可以同佢規劃一下可以點減步驟,不可正接cut

大宅

Hayeungyeung 發表於 22-7-23 11:44
中曬,真係我講1句佢講10句,唔好講話佢,連問一句都唔得,覺得我質疑佢

問下都唔得好難溝通喎,我覺得第一句就劈頭講,我不是質疑你,但。。。。。。,接下去,睇下會唔會好啲

翡翠宮

牛年勳章

Hayeungyeung 發表於 22-7-23 11:44

俾錢請人但自己唔開心,換人啦!
工作做得唔好仲可以慢慢教,但性格既野無得教,佢唔會變,趁多人移民搵過個本地工人,或者請個海外白紙咁教。

水晶宮

Hayeungyeung 發表於 22-7-12 17:01
姐姐家務好,煮飯都OK,但有一個最大缺點係黑面同玻璃心。對佢嘅工作問一句佢就會覺得你唔信佢質疑佢,然後 ...

煮得點ok都冇用啦,要比錢睇佢面色!

大宅

雨木果 發表於 22-7-12 17:26
我有兩個小朋友,2歲&4歲,
我同老公返工,放周六、日。

比緊幾多人工?

男爵府

HongV 發表於 22-7-23 21:10
請問菲定印?

菲呀,大家都肯讓一步,唔會有正面衝突。

我哋都比姊姊好多自主權,基本上我唔會要求佢幾時要做咩,要點樣湊小朋友,佢全部自動波,而我哋又 ok 。

比如佢日頭成日同我仔女喺主房玩,而唔係喺廳玩,我初時有D不解,但冇表達出來,過一段時間自己消化咗就算。

當然亦因為我哋相信佢係真心愛惜小朋友先咁放心,而實際上因為我哋絕對信任佢,佢都冇讓我哋失望。佢會同小朋友讀書、講故事,教佢哋基本知識,甚至乎我大仔 phonics 主要係佢教,我只係開咗個頭(20%),個仔就唔肯跟我學,係姊姊 keep 住教,小朋友宜家都掌握得幾好,可以自主閱書簡單故事書。

男爵府

stella899 發表於 22-7-24 09:42
比緊幾多人工?

$5,200,另加外 $500 比佢買D佢鍾意食嘅肉類,因為佢唔跟我哋食飯,我哋食嘅嘢佢唔啱食,尤其豬肉佢唔食,所以我比 $500 佢自己買肉類,有時都會買魚、牛肉比佢。
食嘅嘢我同佢講屋企咩都食得,但佢經常自己買(emoji)(emoji)

大宅

工作量十分少,如果唔介意平日食外賣或簡單煮,放假先請鐘點做家務,基本上唔駛請姐姐

我係你會唔用姐姐可以多番屋企間房同慳d錢

男爵府

shirley_mui_yuk 發表於
工作量十分少,如果唔介意平日食外賣或簡單煮,放假先請鐘點做家務,基本上唔駛請姐姐

我係你會唔用姐姐 ...

應該過2年唔請了,出糧俾佢都好似欠佢咁

伯爵府

Hayeungyeung 發表於
應該過2年唔請了,出糧俾佢都好似欠佢咁

你都識講你要出糧比佢, 咁點解要忍佢? 請個人返黎係幫自己手,令自己得閒D, 舒服D, 連屋企都唔想返買佢怕,咁係你未學識做僱主,先比佢食住, 氣場夠的話,佢點敢放肆?

水晶宮

lastpass 發表於
是菲傭嗎?

我請菲傭超過10年,現任都做緊第7年,除咗海外菲,其餘的係唔話得,易黑面,你講一句駁嘴返10 ...

我從不考慮請菲工人。呢類工人精過鬼。偷懶、扮靚、借錢、玩男人。印都會有,相對比例少啲。

不好貪佢哋識多少少英文請高學歷回來,學埋工會啲野爭取權益玩謝主人。

首頁

尾頁

跳至