自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

Shellyxlk 發表於 23-5-24 07:55
好笑,網民話佢哋以為自己係天上飛得多,以為自己係王母娘娘

話時話,空姐有另一個名,就係飛X

公爵府

longlokma 發表於 23-5-24 20:33
其實你唔應該要求空姐幫,呢個舉行係會令空姐受傷,你明知自己放唔到就揀寄倉,冇人有義務帮你
...

佢冇幫我,我都冇乜點,又冇投訴佢,只不過講返真係發生過啫,我最後都係自己抬上去架喎!

其實大把人都要求空姐幫手放行李啦!咁航空公司又唔大大隻字貼出來叫啲客唔好指意空姐嘅?可以寫明佢哋冇義務幫乘客㗎喎!

公爵府

czl115 發表於 23-5-24 20:57
我喺微博/小紅書見到有人講自己經歷,話請空姐幫手放,空姐黑面拒絕,轉頭就見空姐幫個西人放行李,笑靨如 ...

咁現實嘅學上面有jm話齋,空姐冇義務咁做架喎!

子爵府

世事無常 發表於 23-5-25 13:38
佢冇幫我,我都冇乜點,又冇投訴佢,只不過講返真係發生過啫,我最後都係自己抬上去架喎!

其實大把人都 ...

这是常識, 仲使乜贴出嚟。
大把人都好老奉,自己將心比己啦,舉個重喼上去係好容易扭傷, 而家唔係一個半個喼,一班機咁多乘客, 個個好似你咁覺得人哋要幫你捧喼, 受咗傷佢咪你負責?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

longlokma 發表於 23-5-25 13:47
大把人都好老奉,自己將心比己啦,舉個重喼上去係好容易扭傷, 而家唔係一個半 ...

其實航空公司有指引唔好幫手捧行李都合理嘅,如果乘客自己托自己一件都話唔掂,架機200人,一半搵空姐幫手托都死啦。

公爵府

longlokma 發表於 23-5-25 13:47
大把人都好老奉,自己將心比己啦,舉個重喼上去係好容易扭傷, 而家唔係一個半 ...

重喼定義係幾重?如果佢覺得個喼重已經可以行使佢權力要我寄艙啦!我最後都係自己放上去架!

我幾時有話佢一定要幫我捧喼呀?佢唔捧我都冇逼過佢喎!我更加冇投訴佢。只係覺得奇怪,如果公司覺得空姐話冇義務幫客做呢啲嘢,點解航空公司唔清楚講明比客知?定係航空公司都覺得咁樣同客講有問題?

咩叫‘’常識,使乜貼出嚟‘’?咁坐飛機要戴安全帶,起飛時/降落時唔可離開坐位都係常識,咁航空公司做咩要廣播/提示燈同要空姐再三叮囑乘客呀?著救生衣都好易,唔使每次空姐示範點著啦!常識可以唔使提?

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

麟媽媽 發表於 23-5-25 13:59
其實航空公司有指引唔好幫手捧行李都合理嘅,如果乘客自己托自己一件都話唔掂,架機200人,一半搵空姐幫手 ...

搭咁多次
基本上次次都係自己托上去overhead compartment
重就寄倉啦好心啲人
係咪都拎曬上機
想慳時間唔等寄倉行李

首頁

尾頁

跳至