自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

MissMaMa 發表於 24-5-13 10:42
好少買熟嘅肉來食,買生果山長水遠好辛苦,平都係咁話

我前日返深圳,返嚟嗰陣見到兩個60歲咁上下嘅人拎住一個大西瓜過安檢機,佢個大西瓜又唔拎個袋袋住,就咁拎個網裝住,跟住佢個大西瓜喺安檢機碌咗落嚟。

stagea    發表於 24-5-13 13:23

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我成日買餸好似走難咁, 花c9 咁幾大袋
拎到我死死下
上大陸買餸都係有限數量

男爵府

adrianada 發表於 24-5-13 09:35
其實我上次去過荃灣嗰個唔知叫做乜嘢街市好大的係兩層,入邊啲嘢都唔算平,我見到啲嘢都幾貴,所以最終都 ...

荃灣買餸唔算平,仲要買豬展返屋企發現俾左瘦肉,無下次

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 Fatima_melanie 的帖子

如果係楊X道﹐由其買海鮮﹐好多都係黑店...(無買開真係唔好去﹐寧願去返自己屋企附近相熟買)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我又唔係做咕喱,有乜可能上去買餸
再講買完餸都趕頭趕命 趕煮飯,大把野做 搭車上上落落 真係冇咁多時間

侯爵府

2024年龍年勳章

幸福花 發表於 24-5-12 20:25
其實香港街市貨不貴。。能負担的我不會上!通常只附近街市買!現在年紀不少負重傷身! ...

x 2

複式洋房

搭車都幾嘥時間

象牙宮

回覆樓主:

睇買咩野啦!不過60歲已經可以咁多優惠,如果住近關口真係隔幾日就上去!呢度慳得幾蚊,果度幾廿蚊,成個月就可以慳幾百蚊

瑪瑙宮

回覆樓主:

住近上水,老人家咪當去行街,住得遠,唔計車費,時間都係金錢,咪攪。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ycmami 發表於 24-5-13 10:16
蒙自源係喺蓮塘口岸連接住嗰個商場入面,還是係要行去肉菜市場嗰邊?

商場入面,本身係食米線嘅。

珍珠宮

Wailam媽媽 發表於 24-5-13 08:44
正路係咁諗,唔明人地諗到啲咩,見到放1星期以為係放外面溫室

你最正常啦 ,主要都係生活習慣唔同,燒肉我就唔會放一個星期先食啦,我生活圈子真係冇聽過食唔曬嘅燒肉會放冰格,多謝你令我漲見識了

珍珠宮

廢柴孖條 發表於 24-5-13 06:28
應該係放急凍櫃,食時解凍再番熱

原來咁多人燒肉會食一星期架 ,我孤陋寡聞,買得燒肉就係想新鮮即食,食唔曬最多第二日食埋佢,食剩放冰箱完全冇諗過。

公爵府

my005 發表於 24-5-12 21:07
請問有無推介呀?唔該晒。

我買金戈戈,連鎖店,rmb$28/斤。
太便宜的唔敢買!
燒肉香港買$135/斤,講緊係差成HK$100

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Yeelim 發表於 24-5-13 11:52
我買金戈戈,連鎖店,$28/斤。
太便宜的唔敢買!

28好平呀。多謝推介。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

stopmebye666 發表於 24-5-12 20:16
經過上水小巴站,勁多長者兩蚊搭上蓮塘。

蓮塘平日上基本9成9長者,成架巴士滿晒,得幾個係比全額,你話係幾咁嚴重

公爵府

andyman 發表於 24-5-13 08:53
燒肉冇香港咁好食,只有一塊脆皮痴住少少肉,反而鐘意手撕雞,35元半隻,比香港平一半,又多口味選擇。
...

燒肉要選些多D肉的,不要太肥的

男爵府

kittylam 發表於 24-5-13 11:51
原來咁多人燒肉會食一星期架 ,我孤陋寡聞,買得燒肉就係想新鮮即食,食唔曬最多第二日食埋佢 ...

其實好多熟食就算超市都係抽真空放冰格賣出來,食前早一天放普通格解凍,第二天番熱再食,燒肉我未試過,怕皮淋,雞我時常會用這方法,糭也是

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

錢大媽買菜買肉買生果一D都唔貴,街市好難講,因為會有海鮮價同揾你笨價。

珍珠宮

廢柴孖條 發表於 24-5-13 11:56
其實好多熟食就算超市都係抽真空放冰格賣出來,食前早一天放普通格解凍,第二天番熱再食,燒肉我未試過, ...

而家就係講燒肉啊,我只係覺得燒肉食一星期好奇怪,講其他食物冇意思。

公爵府

Debbie0331 發表於 24-5-13 01:16
系蓮塘買過,肉同脂肪分佈得好,但有联「so」味。

我買金戈戈,無蘇味!下次試下!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊