家庭理財

跳至

首頁
12345...14

尾頁

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

唔冼問,總之保险公司/銀行的储蓄保,係無著數的十年以上定期~

~

smile_e  bb單, 愛人生保障計劃5年, 有無問題呀, 大人單,進泰安心保100(優惠)10年,  發表於 14-2-11 22:50
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

但有樣野好得意, 保險經紀往往會咁講: "你份舊單過時, 保障唔夠, 回報唔好 等, 新單就唔同化算呀, 保障全面, 回報好過以前既單等" 叫你再start (比錢) 過insurance game , 這樣又有人入局先攞命.

我都覺得保險就是保障風險帶來損失:人身or財物. 但保險公司反而推出包裝後既投連等產品將自己本身風險轉嫁比客戶咁.

kellybb819  我都中左招  發表於 14-4-18 13:11

子爵府

減齡達人勳章

回覆 amychan784 的帖子

我說打和己包埋佢地所講d紅利

大宅

咁如果自己本身想買份人壽保險, 怕自己突然有乜冬瓜豆腐留個保障俾啲細路, 有人壽成份既儲蓄保險又可以買嗎?

lion.king    發表於 14-12-16 18:47

男爵府

引用:咁如果自己本身想買份人壽保險,+怕自己突然

原帖由 tiger.mama 於 14-01-03 發表
咁如果自己本身想買份人壽保險, 怕自己突然有乜冬瓜豆腐留個保障俾啲細路, 有人壽成份既儲蓄保險又可以買嗎 ...
甘你買純人壽就是了。

沒必要一定要買儲蓄人壽,是否覺得純人壽是潑出去既水唔抵?

lovely_nurse  無錯  發表於 14-1-6 12:07

大宅

回覆 ismandy 的帖子

係呀, 買純人壽就好似潑出去既水, 冇得回本.

儲蓄人壽就有個保障, 又有機會歸本, 雖然遲啲...

hw1115  Agree.  發表於 14-2-11 10:31

大宅

MommyPanel勳章 BK Milk勳章

回覆:請問儲蓄保險值唔值得做

咁如果係危疾保險,話供20年有得攞返本金個隻又如何?最近有agent sell 我,心思思中。。。

男爵府

引用:回覆+ismandy+的帖子係呀,+買純人壽就好似

原帖由 tiger.mama 於 14-01-03 發表
回覆 ismandy 的帖子

係呀, 買純人壽就好似潑出去既水, 冇得回本.
我估就是呢個原因,好多時就令到人想買儲蓄保險。

我用個形象比喻但未必完全貼切,你買純人壽保險就是買舊豬肉,但你買儲蓄人壽就好似買舊豬肉再搭舊豬頭骨甘囉。

純人壽保險提供左服務俾你,要收錢是正常,總唔可以讓保險公司白白承擔風險。

大宅

既然係多舊豬骨即說儲蓄成份的保險都有佢既價值,因佢有提供保障俾你。

儲蓄保險係一個可以回本既保障,而唔係投資,以咁既心態係唔係就適合買儲蓄保險?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

peter6c13 | 2013-12-27 01:47

見大家寫咁多101保險, 我都想同大家 分享下.... 我媽媽不幸上個月過

生, 生前在"中肯" 和"痕生"買了兩份101計劃

"中肯" , 購買日期: 2008年8月 供三年, 每年36750, 第八年拿錢... 結果: TOTAL 供左HK$110,250, "熊利" : 14,248 過生時賠: 124,498

"痕生" 2011年買, 貪佢送條爛鬼金龍 裝飾, "JUST GO" 出品 供三年, 每年24000, 第八年拿錢 結果供左兩年身故, 過生時賠48480(1 00% 本金+ 1%身故賠償)

有趣係, 我上銀行拿支票時, 個職員又S ELL 我買儲蓄保, 我同佢講, 兩年前我 媽如果買淨人壽, 我今日拿O既支票唔 止依個數.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

我都買左份15年儲蓄保險。年供3萭幾,買果時話到期保證攞80萬。到最近我摷番份單出黎睇先爲意係分15年攞80萬!
只可以怪自己年輕時太蠢!

禁止訪問

引用:我都買左份15年儲蓄保險。年供3萭幾,買果

男爵府

引用:我都買左份15年儲蓄保險。年供3萭幾,買果

原帖由 carinj 於 14-01-04 發表
我都買左份15年儲蓄保險。年供3萭幾,買果時話到期保證攞80萬。到最近我摷番份單出黎睇先爲意係分15年攞80 ...
魔鬼在細節

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

其實可以向金管局投訴該公司不 誠實推銷及誤導

←←←←← 以我甘多年經驗係完全無用,因為客人白纸黑字簽左名,無得告~

~

買基金真係好傷

男爵府

因為買左成10年, 我唔肯定買時佢有冇同我講係分15年俾80萬. 不過, 我一直以黎既認知都係可以到期即攞80萬; 直至我最近睇番保單先知係分15年攞.

保險係呃人架...!!

禁止訪問

引用:+本帖最後由+carinj+於+14-1-5+19:30+編輯+

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

甘佢地當時冇重點聲明要分15年 攞番錢咪即係好似當年雷曼,去 金管局投訴一試無妨

←←←← 我甘多年經驗,係沒有用的,因為白字黑字簽左名,無謂花時間,當發場惡夢,買個教訓~

買基金真係好傷

大宅

樓主, 如果你仲係唔係好明/唔係好信既, 不如你將你想買果份plan既詳細資料係呢度講出黎, 一定有人幫你分析到其中有咩問題.

男爵府

lovely_nurse 發表於 14-1-6 12:09
樓主, 如果你仲係唔係好明/唔係好信既, 不如你將你想買果份plan既詳細資料係呢度講出黎, 一定有人幫你分析 ...

冇 agent 叫我買 , 只係好多朋友都買左 , 我想知而己

首頁
12345...14

尾頁

跳至