夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主所謂最幸福嘅結果,係樓主得償所願,有個正常家庭姐。
講真,你點知你老豆真心想同番阿媽一齊住,定真心想有人洗衫買菜煮飯?
你又點知你阿媽表面故作堅強,實際上想同你老豆離婚定一齊番?
你到底知唔知自己做緊乜嫁?見邊個慘就憐憫邊個只係你過份泛

大宅

濫嘅同情心咋

男爵府

回覆:父母關係好差 希望可以有人教我點做

我係你我唔會再幫你爸爸
其實你自己都有私心想爸爸媽媽和好
但你有為你媽媽諗過
當初佢比你爸爸傷害得咁緊要
佢幾痛苦先放得低你爸
到你爸e家玩夠玩厭就話想返屋企
佢話返就返呀?! 咁耐黎佢有無諗過你媽媽感受
我建議你唔好搞咁多野
你覺得你爸慘就多d陪佢啦
你媽媽唔想再理佢 佢係應有此報架

洋房

多謝各位既意見 你地每一個既回覆我都有睇
我諗我大概知點做 因為你地既意見都不謀而合
如果你地仲有咩意見 就留言啦 我會繼續睇的

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主個case同我爸爸媽媽有點兒似,不過唔關外遇事(一匹布,detail唔講了) ,我媽媽單方面搞緊離婚,當然我爸爸非常唔願意,我爸仲成日搵我做中間人想修復好關係!!!

我同我爸講,感情係你地健立既,我做女既其實冇野可以做到。我知阿媽一早有離婚既念頭,可能當時我仲細個,阿媽唔想搞咁多野所以死忍爛忍,直到而家阿媽真係開始搵律師搞,佢先真真正正同我講出佢既諗法&十幾年既感受!!!

當然,做仔女既梗係唔想自己老豆老母離婚,亦多多少少覺得難受,但當諗到佢地離婚既話會係開心/放下心中既結既,我會尊重我媽既決定!!! 不過大前提係我唔插手/幫手係搞離婚呢一part!!!! 而我老豆有咁既結果亦只能講"係報應"!!!! 我同我爸關係好好的!!! 我地仲有聯絡!!! 而我亦好認同呢度jm講"好老豆唔代表好老公"

我而家嫁左人,生左小朋友,會更加明白&感受到我媽媽十幾年黎既痛苦!!! 大家都係女人,有邊個想個老公咁對自己!!! 如果我爸媽而家仲一齊住既話,等陣又家嘈屋閉,好話唔好聽,發生命案就大獲!!!

所以,樓主,尊重你媽媽決定吧

大宅

回覆:forrest-gump 的帖子

我很理解你心情,因為我都面對類似困境(詳情吾講啦)。都明白你作為女兒好想佢地係翻埋一齊,係你心中覺得咁係對佢地來講最好的結局。我贊成你有限度出手幫忙,但出手前請先了解佢地雙方的真實意願 (外人好難單看你這段內容作準確的批判,你會清楚更多),建議你先了解你老豆以前為何對外人會多說話,對你媽就吾多講野又對佢咁衰,你媽以前係點對你老豆(即佢地之間的問題)? 你媽係因為再信吾過你老豆而無信心同佢再一齊?佢心裡想吾想老來有伴? 想吾想搵其他人做伴?寧願無都吾想再同你老豆再一齊?  你老豆同出面個女人係米已經斷絕聯絡了?如果再同你媽係埋一齊,有什麼誠意? 佢有無表示會有什麼行動令你媽對佢有翻信心? 如果你媽俾佢返來,你老豆又會點做來修補大家關係呢?……(吾使係度俾答案,你自己去向佢地了解啦) 如果你了解過後,覺得佢地都值得俾機會對方再試下的話,就如之前的JM 講,讓你老豆重新追求翻你媽(或做翻朋友先),慢慢建立翻感情先至再由佢地自己決定係吾係翻埋一齊啦!

大宅

BK Milk勳章

回覆 forrest-gump 的帖子

樓主,得罪啲講句,如果我係你阿媽,聽到你講呢啲說話,我會好傷心!

講少少自己啲嘢先:我已婚,有兩個k1同k2嘅小朋友,大概半年前發現c6有小三,依家有共識會離婚,未攪手續都係因為未安排好仔女嘅生活,所以繼續一齊住,一齊生活。

(佢唔係好惡 但做啲野好唔理人感受 好無情講既人) 呀媽其實仲惡過呀爸 而且堅強啲 佢以家咁孤僻既生活都堅持到 而且我唔知呀爸以前對佢差到點
我可以話俾你知,一個女人將自己嘅終身幸福交托俾一個男人,再俾佢背叛,嗰種痛心足以令人自毀。响一段三角感情中,我唔敢講c6同小三一定冇受傷害,但正室就一定唔會有一刻享受過、開心過!你估你媽想孤僻嗎?想做女人做到咁堅強嗎?唔想有個男人愛錫下自己,俾自己依靠下嗎?佢所有嘅改變,都係俾你老豆迫出嚟架!

呀媽佢本身係好多野講既人 我都想佢變番以前咁 而我諗到既方法就係修復佢地關係
因為呢個係最完美既結局
你想你媽變返以前咁,方法只有修復佢哋嘅關係嗎?你有冇試過成日都陪住阿媽?陪佢四圍玩?教下佢啲新事物?幫佢建立一下對別人嘅信任度?如果做盡一切都唔work,證明你老豆當年真係hurt得佢好深。咁樣,「修復佢哋關係」,會係最完美嘅結局嗎?

如果我咩都唔做 我自己唔開心 佢地都唔開心
如果你幫你老豆出晒力咁去修復,相信只有你同你老豆開心!作為一個受過傷嘅女人,只會期望c6親自嚟修復!連對自己做錯咗嘅事嚟負責任都要假手於人,有誠意極有限!

我知修復佢地關係既話 學你所講 呀媽可能會傷心多次 但如果真係要做 我會預先同呀媽講唔好希望咁大
你嘅不負責任同你老豆有得「fight」!又要你阿媽接受,又要佢唔好咁大希望,真係想講「你想點x樣呀?」

我依家住係一個以前由呀爸一手建立 舒舒服服既屋企 而佢就係出面租房住 一個人食飯
呢個舒舒服服嘅屋企,就算係佢一手建立嘅都好,都係佢自己一手破壞同放棄!你都大個喇,要學識做人嘅嘢,係唔可以「輸打贏要」架!

對唔住!我睇你呢段回覆睇到火都嚟埋,可能係因為身受其害!如果行文令你不安或不快,請見諒!但我希望你能明白多一點俾至愛傷害過嘅人嘅感受!
如果你真係愛你媽,想佢生活好一點嘅話,你自己愛錫佢多一點就夠喇!不竟當年佢都係因為你,才捱得過來!

Sparkle1003  講得好!  發表於 14-1-7 08:22
Nancy20090615  分析得好好  發表於 14-1-6 15:10

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

你爸爸玩完女人, 宜家一個人住同食,覺得孤獨, 同你訴吓苦+想你幫口說服你媽媽, 就想返以前既家有人照顧? 叫佢咪發夢, 咁大個人做錯就要承擔返個後果, 如果你爸爸真心改過, 叫佢自己諗吓點樣比誠意你媽媽知道~
成件事你媽媽傷害最大, 應以你媽媽感受行先, 你做女女既只需要支持你媽媽既決定, 唔好以你一箱情願想佢地復合, 就迫你媽媽呀

子爵府

就咁睇我覺得你好不孝,咩叫“你住的家係爸爸一手建立”?你媽無份的?你的家係你爸一手摧毀的,你爸離家出走的幾年,你和媽咪點過㗎?佢有盡丈夫的責任嗎?而家點到佢話要返來就返來?當你媽係咩呀?

Nancy20090615  AGREE  發表於 14-1-6 14:44

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆 forrest-gump 的帖子

你不應插手在你父母的婚姻關係裡,因為你不是他們,你無權去左右你媽咪的想法。你媽咪在面對伴侶外遇,她接受過他回頭,但回頭的後果她也經歷過,你爸爸是一個不負責任的男人,他有了一次的機會還不懂得珍惜,還要去責怪是你媽咪錯,這個男人是沒有救了,你又何必去煩惱此事呢?其實何謂一個美滿的家庭?你仍然可以如常對父母盡孝心,你媽咪也沒有叫你不要見父親,可見她的內心是一個明是非的女人,你爸爸如要回家,怎麼要靠個女去做說客?他連面對面自己去努力求你媽咪的原諒都沒有勇氣,又怎可以教你媽再次投下信心呢?何況你媽咪不一定會不開心,沒有一個整天傷害自己的伴侶,她仍然可以有自己的社交生活,仍然可以活得很精采,她不是還有你這個女兒嗎?

永遠記住,你沒有受過被背叛的苦,你沒有受過那種痛苦煎熬,為了女兒容忍下去的日子,你永遠不會明白那個傷口有多痛。你作為女兒,如果真想父母都好好過日子,何不多找機會約他們一起飲茶行街,你也要告訴你爸爸,由他自己去說服媽咪是否可以原諒他接納他回頭,你身為女兒的不便介入,因為這是他們之間的事,不屬於你可以去處理的事。你現在住的家,又何嘗不是你媽辛辛苦苦去維持呢?你應該持中立態度,甚麼都不理,只以孝順父母為先,其他的就交由你爸爸去處理吧!

從來感情一事很難去論斷誰是誰非,千萬不要把自己的意念強加於別人身上。無論是子女對父母,或父母對子女亦是一樣,大家都是獨立的個體,幸福也是可以有很多不同的方式,不一定非要一起住才是幸福的家庭!
mc <()>

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

先唔好一起住.....多D約你父母家庭樂, 去下旅行....睇你呀媽有無意思同番佢一起先
始終佢對你呀媽唔住, 過人世果個係佢....比D時間慢慢來

唔好叫你老豆回家住先....

首頁

尾頁

跳至