母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

connie.chungkp 發表於 18-2-24 11:11
我第一胎入出院個陣,因為bb跌磅,醫院姑娘係咁係叫我埋身餵多啲,係咁抱住餵個幾兩個鐘都叫我繼續餵,結果 ...

我exactly係咁我係第一胎,bb一開始識啜而且唔錯,但第一日未上奶,我抱住佢餵左一晚通宵,就係因為姑娘話佢未食夠要係咁食,結果我休息唔到第二日貧血好嚴重要輸血,上奶上得差左,後來bb上左病房冇得餵,啜慣左奶樽,出院後再埋身已經唔太肯,未滿月已經完全唔肯埋身,結果全泵,諗返當時真經驗不足,如果再有第二個我應該會餵得好D!

大宅

回覆樓主:

我囡而家7日人仔,之前黃疸出左院後唔肯埋身,請問用spoon餵係一手抱住佢,一邊餵,還是放低佢再用spoon餵 ?之前試過用杯同針筒都唔得,佢推返晒啲奶出黎

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 samanthayip124 的帖子

一手抱一手餵, 唔好訓係度餵. 用杯仔(奶樽蓋) 要練習, 我朋友係新生B房做, 經常餵好多B都仲會瀉少少的, 快手接返.

大宅

草 發表於 18-7-31 11:20

一手抱一手餵, 唔好訓係度餵. 用杯仔(奶樽蓋) 要練習, 我朋友係新生B房做, 經 ...

我昨日試左用spoon餵,阿囡好乖咁終於可以有一餐全人奶,但有個問題就係佢成日都好似揾唔到乳頭咁,所以次次都要經過一輸大戰,呢個係咪因為佢之前食過奶樽所以有啲混淆左,係咪keep住用spoon會有改善?thanks

伯爵府

環保接龍勳章

多D比佢試, 由首先要鼻尖對乳頭先, 比佢聞下先.
SPOON我用左一個月都改變唔到佢, 我個女差唔多兩個月先識埋身, 仲要係日日練, 不過佢會大個會有力左又會叻左, 所以我相信佢終有一日會識, 人會長大同有學習能力的.

呢個係我的經歷:
https://www.facebook.com/grasscottage/photos/a.158788774249617.31341.140312532763908/524271327701358/?type=3&theater

大宅

草 發表於 18-7-31 11:51

多D比佢試, 由首先要鼻尖對乳頭先, 比佢聞下先.

好的,我會繼續努力,謝謝妳。

男爵府

回覆樓主

我上奶上得慢,結果我仔慣左奶樽唔肯啜我,宜家我都努力緊tum佢埋身佢啜一兩啖就會爆喊我都驚我堅持唔到要做泵媽

別墅

回覆樓主

草,睇完你既分享,我都即刻的起心肝想轉全埋身,但係試左2日又想放棄⋯
BB2個月多DD,之前每日6-8餐,夜晚3餐奶粉,其餘泵奶,每餐4-5安,有時食到6安,每次泵到2.5-3.8安,定時定候3-4個鐘喊肚餓,間唔中半夜挨到5個鐘先餓醒。
呢2日試埋身,好挫折,唔夠濕片補奶粉係預左,有時啜5分鐘就瞓,隔半個鐘又郁嘴仔,以為真係肚餓啦,點知又係啜5分鐘收工。
有時又挨5個鈡先叫餓,完全打亂曬個schedule。
有次認真啜左20分鐘(每邊10分鐘)再補奶粉,又飲到3安半奶粉,即刻覺得自己浪費左20分鐘,好灰。
諗住洗少啲泵同樽,但係感覺好似冇輕鬆到, 時間同份量都冇預算,仲要成日擔心唔夠濕片⋯唔知要挨幾耐先磨合到。

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 boyancarmen 的帖子

咀郁唔係指標, 一開始最好兩個半鐘至三個鐘咁餵, 佢唔叫都比佢食下, 咁佢慢慢會調較到自己要嘅份量.
兩日好少, 睇你想餵幾耐, 我自己餵左三年幾, 由歲幾識行開始佢每朝都自己走入黎搵食, 有兩年我朝早連人都未醒就已經餵完奶, 用兩三個星期去換都抵到爆. 真係唔知慳左幾多錢同時間.

別墅

草 發表於 18-8-7 13:37
回覆 boyancarmen 的帖子

咀郁唔係指標, 一開始最好兩個半鐘至三個鐘咁餵, 佢唔叫都比佢食下, 咁佢慢慢會 ...

謝謝回覆同鼓勵,我再試下。

複式洋房

回覆樓主

我bb而家兩星期大 一開始都可以每邊15分鐘 當中有訓過叫醒過 但最近一邊啜5-10分鐘就訓左 點整都唔醒 合實個咀訓到好林 想問有咩辦法可以整醒到佢繼續食

複式洋房

草 發表於 14-1-6 11:52
(幅圖打多左個'了'字... >

agree

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

草,非常感謝你熱誠分享!
各位母乳媽媽,加油!與你同路同行!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

你好呀,草。
我BB半個月大,因為一開始黃導致佢太攰唔肯埋身啜,就算肯都啜得好差同好抗拒,咁為左佢既健康著想,我就泵出黎用樽餵,而家佢已經退晒黃同體重達標,我想試返埋身餵,可以點做?
我今日都試過埋身餵,佢半推半就咁食左每邊大概10分鐘,之後就唔啜就訓左,咁我見兩邊個胸仲實,就走去泵清佢,泵完大槪半小時,佢就喊同食手指,但我因為泵清左,所以冇奶比佢,最後唯有用之前泵落既奶比佢食,但下次我谷奶時,佢又未餓,咁點算好?
另外,有時會只啜一邊,然後就唔訓著,咁另一邊谷緊需唔需要泵?

複式洋房

回覆樓主:

好有價值的分享。多謝草。
我會繼續堅持身餵依條路。

大宅

回覆樓主:

請教一下,有試過用電汞,但半個中得10ml都無,但淨手擠15分鐘都有2安?我係用吾到汞定咩原因?因為手擠好攰同手指痛,應該可以點?謝謝各位

複式洋房

回覆樓主:

個泵裝得啱唔啱?感唔感受到個泵有吸啜力?

複式洋房

回覆 的帖子

可惜我之前無睇咁多資訊, 無睇你這篇文. 現在係全泵, 真係少咗好多親子時間. 已泵快要 16 個月了!
試過埋身, 被B咬, 佢已經唔識埋身食了. :(

複式洋房

回覆樓主:

有感而發,我小朋友已經讀小學,當年我埋身全人奶餵阿囡到二十幾個月,甘多年嚟,托賴阿囡身體都幾好,甘大個囡都只係試過2~3次高燒,感冒吾使食藥都自己好返。慨嘆身邊好友,冇一個成功餵全母乳,覺得好可惜,佢地都係因為怕bb食吾飽,泵出嚟餵,然後就要補奶粉,好快就失敗了。

別墅

回覆 MyloveMyBB 的帖子

只要過左兩個月,你就會感受到埋身餵的美好!出街一條餵奶巾攪掂!
如果你要帶枝人奶出街餵,又要凍種,又要熱水,有時又要返屋企泵,好麻煩ga!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊