母乳餵哺

跳至

首頁
34567...20

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 Siusiupak 的帖子

你呢個完全就係泵/ 奶粉的CONCEPT, 埋身唔洗知佢食幾多, 冇指標, 佢夠濕片就OK. 你補開幾多? 如果只係補一兩餐, 你可以直頭搵一日唔補, 再FEED ON DEMAND, CHECK下佢夠唔夠6條濕片, 夠已經可以全人奶, 兩個星期都夠就可以SET時間表, 唔夠第二日補返少少, 唔好多過之前, 再KEEP住FEED ON DEMAND, BB會幫手追奶.
首要條件係BB冇黃, 識啜, 肯叫食, 唔係成日訓.

大宅

回覆:千其唔好放棄埋身 (長氣)

我都係頭2個月全泵,之後試埋身阿仔又肯食,宜家全埋身bb已經8個月啦

男爵府

草 發表於 14-1-7 19:39
回覆 coby05 的帖子

其實我覺得一歲之後已經可以好自由處理, 我知有d一歲之後已經冇飲奶, 直頭唔飲, 有d飲 ...

好多謝你ge建議
其實我由大肚開始就睇你ge漫畫,下定決心餵母乳
目標係餵到2歲

但近排BB唔肯埋身令到奶量大跌
知道自己可能堅持唔到2歲
所以好失落、好傷心

我會盡量放鬆心情架啦
順其自然啦~

別墅

回覆:草 的帖子

多謝你回覆,但bb keep黃,每天回去抽血驗。甘係咪應該唔好比人奶食呢?

伯爵府

環保接龍勳章

相反啦, 係應該比多d, 要佢食多d先去到黃. 我屋企人四個bb, 兩個人奶兩個奶粉, 一樣都係會黃, 總之要餵得密d.

複式洋房

Support

別墅

引用:回覆+Siusiupak+的帖子你呢個完全就係泵/+

原帖由 於 14-01-08 發表

你呢個完全就係泵/ 奶粉的CONCEPT, 埋身唔洗知佢食幾多, 冇指標, 佢夠濕片就OK. 你 ...
謝謝草,你的漫畫好好!

我bb 之前住院食慣左奶咀,仲要係界左孔嘅,已經打算要做泵媽,但一路好羡慕人地可以埋身。好彩健康院姑娘和朋友都俾希望我,話滿月會識埋身食,於是就在滿月後第一天就成功食到一餐,好開心。

因為一路泵的量都唔夠bb 食,所以keep住補奶粉,到識埋身後初期都仲有間中補奶粉。呢兩日真係做到全人奶,今晚打算做第一包冰奶添!

見你話全人奶夠2星期可以建立時間表,想請教下即係點樣呢?謝謝!

別墅

另外,bb 而家埋身食之後通常3個鐘先喊搵食,可否做濕片以外的指標?

男爵府

多謝你既post 我個bb而家9日大 因為乳頭痛同埋我之前仲未上到奶搞到佢出院後體重下降 我好灰心 好想放棄 但睇完我會繼續堅持ka! 希望我的bb可以都可以enjoy埋身啦

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 joyson 的帖子

喊絕對唔可以做指標, 濕片先可以, 其他就係體重, 黃的BB唔叫醒佢, 佢可以訓好多好多個鐘, 所以好危險, 如果BB夠濕片, 可以比佢訓三個鐘, 如果唔夠就一定要叫醒佢.

到你KEEP住見佢夠濕片, 代表你奶量已經穩定, 就可以按自己需要SET 時間表, 當然亦可以繼續FEED ON DEMAND, 不過我覺得有時間表, BB會易D建立到安全感, 冇咁易喊, 同埋會易D自己戒夜奶.

複式洋房

請問b有時食到唔停。。不停喊,口仔想食奶。。已經左右餵成個幾鐘。。都係咁。。要補奶粉至停。。但係又嘔奶。。
我應該點做?
已經比佢搞到食唔落野。。只係迫自已飲多d水。。

男爵府

我都想請教一下 如果我喂到兩個乳頭都痛同腫 而我既奶量最近先至多返d (bb9日大) 咁我應該忍痛keep住喂定係有其他方法呢? 因為之前我唔夠奶 bb體重下降一定要補奶粉 bb呢幾日啜奶都hea住啜 好似等緊喂奶樽咁…再咁落去 我驚我又會跌奶量

男爵府

回覆 的帖子

男爵府

Ms.So 發表於 14-1-6 13:47
唔明健康院的姑娘都偏向叫泵媽放棄埋身算。產假時做過白天全埋身,我返返工之後,本來頭幾晚放工都有埋身, ...

點解健康院的姑娘/陪月都偏向叫泵媽放棄埋身算?
因為中間一代斷層, 依家50-60歲一代, 係70-90年代做阿媽, 因為香港經濟好, 佢地好多出來工作, 女性地位提升, 覺得奶粉好, 又方便.

我地依家反璞歸真, 祟尚自然, 同佢地唸法好唔同.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 jjlamjj 的帖子

佢咁樣係幫緊你上奶, 對於有黃的BB, 呢個係好表現.
如果可以就儘量唔好補奶粉, 不過知道都明白係好辛苦. 另外, BB會有猛長期, 佢有幾日至一星期係會不停咁食, 目的係幫媽媽上奶, 你儘量協助, 我當時係掛住個BB係身, 除左訓, 就完全係食食同埋食, 好在我個B都係三幾日咋.
如果補左奶粉, 你身體接收的訊息會比佢實際需要少左, 但係如果真係太攰, 太不安, 就遲D先再追, 補住先, 我覺得媽媽情緒同體力都好重要.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 yatmanchris 的帖子

如果我BB佢HEA住啜, 我唔會比佢食, 只係當你奶咀, 而唔係食奶, 對幫助上奶功效唔算好大, 如果冇腫冇痛都OK, 不過如果佢啜到又腫又痛, 甚至影響你打算唔餵就好唔值. 你唔好比佢啜太耐, 每邊20分鐘已經好夠, 食密D仲有助上奶.

複式洋房

引用:回覆+jjlamjj+的帖子佢咁樣係幫緊你上奶,+

原帖由 於 14-01-09 發表
回覆 jjlamjj 的帖子

佢咁樣係幫緊你上奶, 對於有黃的BB, 呢個係好表現.
我第一個b就係咁放棄。。所以我要求自己今次一定要成功。。反而令自己好辛苦
多謝你,令我又再有動力。。你講得無錯,我要先食返多d,就算有奶都無營養,慢慢再追,半人奶都好過無人奶

大宅

24092013 發表於 14-1-7 11:06
我返工無計要泵, 但一放工就全埋身, 感覺非常好
same here !!! 最鍾意連放幾日假,由阿b任食,個胸真正清空的放鬆感覺,係泵冇的

大宅

ilovbb 發表於 14-1-7 13:52
好多謝你嘅分享同鼓勵!我BB剛剛滿月,之前bb 有黃,陪月都叫我泵出來比BB飲。做了約十日全泵媽,追奶追得 ...
好在你堅持和努力嘗試,d 陪月成日都叫人泵出來餵,所有野有得睇有得預,但對有決心餵人奶的媽媽,真係好大影響 ! 陪月走咗,要自己 take care bb 時,就會發現埋身有幾好 !

大宅

多謝草的分享 ! 大肚時開始睇你的漫畫,決心餵人奶,知道埋身的好處,一直努力,有餵過半人奶的親戚係泵出來比陪月餵夜奶,99 想我休息都叫我咁做,但我無理,一直全力埋身。bb 黃、塞、白點、乳腺炎、m 到奶量跌,全部都經歷過,而家 bb 快 9 個月,一直全人奶+全埋身 (返工就餵樽)。

我好佩服全泵媽,真的 ! 要全泵堅持全人奶,我諗我都無咁好毅力

bb 越大,越能享受埋身的好處 - 快、靚、正!

方便到暈,去街又少野拎,一條巾,去全日都得
吽牙,bb無胃口,但鍾意埋身,唔覺唔覺又食番多 dd 奶
跌親、大扭計、受驚,氹唔掂就俾佢啜幾啖,又笑番
大個鍾意周圍爬、行,捉都捉唔住,又要俾機會佢自己郁動同玩,出街重通常坐bb車,無咩機會抱抱,每日埋身幾次,又抱多個零鐘
(唔知關唔關事) 可能因為透過人奶試過唔同食物味道,暫時好多野都肯食

我覺得,在職媽媽更應該盡量埋身,放工親子時間好少,浪費在泵奶上,好唔抵 ! 千祈唔好諗住「反正返工都要泵同食樽,不如全泵啦」,返工好攰,泵奶好悶,留番時間同 bb 玩好過。

我 ! 愛 ! 埋 ! 身 !

首頁
34567...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊