母乳餵哺

跳至

首頁
45678...20

尾頁

大宅

引用:回覆+joyson+的帖子喊絕對唔可以做指標,+濕

原帖由 於 14-01-09 發表

回覆 joyson 的帖子
草,想問下奶量stable,想set時間表,一個月BB應該set幾小時一餐?
未夠鐘喊都唔好餵嗎?Thanks!

男爵府

回覆:千其唔好放棄埋身 (長氣)

Support。d畫勁靚

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 LemonBBB 的帖子

我自己開始時係3小時一次, 其實個時間表可以跟你bb時間, 如果佢朝早醒d, 下午會訓長午睡, 可以兩個半鐘一次, 下午三個半鐘一次都ok呀, 又或者你兩點唔得閒, 咪就到兩點唔洗餵咁, 按返你地d時間set會好湊d. 如果你發現三個鐘唔ok, 就減返到2.5個鐘, 冇乜所謂. 由第一餐開始fix, 總之每日第一餐都係6點, 就算半夜4:30食左都好, 6點都照搖佢起身再食, 起初會有d亂, 之後當每日都fix好之後就會明朗左.

大宅

睇完你篇文章,我開始再試比bb埋身,結果佢竟然一次就肯埋,之前未滿月,點都唔肯,姑娘都叫我放棄,做泵媽,好彩見到呢篇文,令我再試,真係好多謝您。。但佢好似唔夠咁,啜十五分鐘就瞓,放低佢又要食,斷斷續續餵成個鐘都未飽,所以都計唔到時間!

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 znniechan 的帖子

加油, 好鼓舞呀, 好開心有呢d case, 覺得自己做左好事. 衷心希望你地成功~
起初夾係難就d, 捱得住儘量feed on demand 先, 因為大家都要互相適應, 到大家都熟左就會輕鬆d啦.

大宅

引用:回覆+LemonBBB+的帖子我自己開始時係3小時

回覆 LemonBBB 的帖子

我自己開始時係3小時一次, 其實個時間表可以跟你bb時間, 如果佢朝早醒d, 下午會訓長 ...
唔該哂,草!我會繼續努力!!

大宅

回覆:草 的帖子

草,雖然比佢啜到損左,但我都會盡量比佢啜,唔夠最多補奶粉,我相信慢慢奶量會增加到夠佢食既份量,我會繼續努力! 多謝您

複式洋房

請問我損左流血既地方變左白色,係咪正常?

珍珠宮

引用:回覆+znniechan+的帖子加油,+好鼓舞呀,+好

回覆 znniechan 的帖子

加油, 好鼓舞呀, 好開心有呢d case, 覺得自己做左好事. 衷心希望你地成功~
草,你果時點train番大女埋身?因為我囡好黃, spoon feed cup feed都唔得,唯有用樽盡量等佢食到多啲退得快啲,我用tt樽,佢仲肯埋身啜但明顯細力好多,試過medela calma 咀,佢食到勁攰,食到一半奶 ,而家係咪仲有得救?

珍珠宮

去健康院,醫生話我又要番工,泵又有乜問題,唉!我真係唔想就咁放棄埋身。

男爵府

埋身感覺好親密!到阿囡17個月係都揀飲邊面奶奶,好sweet 好攪笑!

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 jjlamjj 的帖子

未試過, 損左結焦係深色, 我自己白色係塞左.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 吉蒂小豬 的帖子

我係用spoon餵, 兩個都係, 佢唔洗醒, 唔洗啜, 我倒入佢咀, 用細細spoon底禁一禁佢條脷, 佢吞口水就食到, 我埋身當佢完全冇食過咁餵泵奶ga, 不過真係花時間.

水晶宮

引用:回覆+yatmanchris+的帖子如果我BB佢HEA住啜

回覆 yatmanchris 的帖子

如果我BB佢HEA住啜, 我唔會比佢食, 只係當你奶咀, 而唔係食奶, 對幫助上奶功效唔 ...
每邊20分鐘 但果20分鐘有十分鐘係hea啜咁點?都係一夠20分鐘就唔比佢啜?佢喊咁點算?

從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

水晶宮

引用:回覆+jjlamjj+的帖子佢咁樣係幫緊你上奶,+

佢咁樣係幫緊你上奶, 對於有黃的BB, 呢個係好表現.
我bb而家就係有黃 早幾日佢食完奶就訓 係我自己每隔兩個鐘整醒佢餵食奶 但唔知點解 由尋日開始 食完唔夠一個鐘又扭食 一食又食成粒鐘(食下訓下)咁點算?係咪佢喊就照比佢食?

從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

水晶宮

我初初都係全泵,唔係阿仔唔識食,我好好彩,阿仔一出世已經啜得勁好.不過我想好好訓練阿仔D食奶休息時間,等我可以湊得輕鬆D.但有次有個親戚嚟探阿仔,同我講唔好泵呀,會越泵越少架,嗰時唔明點解,但好快阿仔就因為越食越多,而我開始追得好辛苦,由初初一日總有幾餐淨到每餐前先岩岩儲夠,最後都係唔泵,全埋身,雖然阿仔食到時間表亂晒,令我好唔得閒,餵奶掃風換片又到下一餐.但聽講埋身D奶係最新鮮最有益,我一直堅持,家人起初經常勸我轉奶粉,到而家佢地都好自豪咁講佢地個孫仲食緊人奶,最開心既係阿仔而家9個月,一次都未病過,就算打完針都冇少少唔舒服,一樣好活潑,最令我覺得開心既係有兩次我重感冒,全家都俾我傳染,唯獨阿仔咩事都冇.所以就算辛苦我都會一直餵到阿仔唔食為止,更何況而家係餵得輕鬆

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 Cayee 的帖子

唔係一定20分鐘, 係每邊最多20分鐘, 佢一HEA食, 我就唔比食架啦, 佢喊, 比佢食, 佢正正經經就繼續, 又梅我又放底.
一係就食, 一係就訓係度喊, 佢好快就知規柜, 所以我兩個B都好少喊, 喊親實有野, 起初阿妹喊得好惡, 之後都好好湊. 當然你要MAKE SURE佢唔係猛長期, 退左黃, 奶量穩定先可以. 如果奶量未係好定, 你餵密D好過餵耐D. 由得佢喊一陣, 或者沖下涼玩下, 容乜易又一個鐘, 半個鐘食, 一個鐘之後再餵半個鐘, 好過比佢梅一個鐘, 攰完放口一個鐘, 後者催奶的效率好低. 當然呢個係我的做法.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 Cayee 的帖子

如果有黃就照比佢食, FEED ON DEMAND先, 要等BB識食, 肯食, 濕片夠, 一星期後先好轉時間表餵.

男爵府

複式洋房

引用:回覆+jjlamjj+的帖子佢咁樣係幫緊你上奶,+

佢咁樣係幫緊你上奶, 對於有黃的BB, 呢個係好表現.
比佢迫下真係多左d奶。。但係佢又變返每次最多廿分鐘。。又暈左。。係咪d黃又升返?
之前向醫院都時高時低。。

首頁
45678...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊