自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

女兒9歲,讀緊四年級。一向乖巧順從,我亦一直對佢循循善誘。但慢慢佢自身性格開始浮現(其實哩種性格特徵一向都有,但唔強烈),令我開始覺得唔知應該點去開導佢。所以,想向大家請教⋯⋯⋯⋯
聖誕節前,有個朋友邀請我哋去參加一個教會晚餐,我高興接受邀請,帶同女兒出席。
晚餐期間,小朋友同大人會分開進餐,到整個餐聚完結要走時,我先見到個女。

大宅

回覆:固執孩子如何教?

跟住呢?

伯爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

跟住呢X2

公爵府

回覆 bellelau 的帖子

重點?

2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

跟住呢X3
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

跟住呢X4

伯爵府

即係點呀

珍珠宮

畀面勳章

唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

男爵府

Sorry,未寫晒。又唔知已經發送咗,因有D嘢忙緊⋯⋯

男爵府

見到佢嗰陣佢個樣有D嬲,雙手插袋,憤憤不平咁話⋯⋯
女:東方三博士,點解一定要係博士,唔可以係賢士呀!?我哋學校(天主教)一向都係話係賢士。但個姨姨話一定要係博士,唔可以係賢士!
我本身冇宗教信仰,唔知有咩分別(但以常識而言。博士係喺某知識嶺域上有專才,賢士即有賢能之人),但又覺得佢唔使咁激動,影響成晚心情。
第二日同佢行街見到架巴士上D恐龍,我先知咩事⋯⋯
女:個姨姨話所有恐龍都會噴火同識飛仲食肉喎!我真係想像唔到D恐龍點噴火、劍龍點食肉、腕龍對翼生喺邊先飛得起囉!(好激動地)我D恐龍(想像出嚟,大細去到佢膝頭以下,成日想像帶佢哋一齊出街)喺枱底下用餐聽到,嬲到佢哋連义都扭斷咗!
其實,我一直都教佢:每個人都有自己專長,亦有自己唔擅長嘅嘢。如果,妳見到人哋有D嘢冇妳知道咁多而否定人哋所有嘢嘅話,蝕底嘅一定係妳。
佢回應係:咁佢唔識,可以唔好亂講㗎嘛!咁會教錯其他小朋友。(哩點我係認同嘅!)
但而家佢明顯有哩D反應,咁對佢日後嘅學習同同人相處一定有影響。
對知識嘅渴求同執著我唔敢話一定係好,都唔敢話唔好。所以,應該點去開導呢?點樣可以保存佢哩分對知識嘅渴求同執著,又令佢接納別人同自己嘅唔同呢?
佢越大,對教佢我覺得越冇力⋯⋯
唔好意思,好長。

禁止訪問

引用:見到佢嗰陣佢個樣有D嬲,雙手插袋,憤憤不

大宅

咦?點解我睇唔到你囡囡有咩大問題,尤其是講恐龍個度,確實係個呀姨唔岩。 我諗我同你女女差唔多不過我都幾多朋友下喎。我覺得問題唔大,最重要教你女女吸收多d 知識。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

bellelau 發表於 14-1-10 11:07
女:東方三博士,點解一定要係博士,唔可以係賢士呀! ...
搵到d高人,可以令阿女覺得教到佢野既就得喇

因為而家你講出黎既,都係一d唔能夠令囡囡服既話題之嘛

翡翠宮

好媽媽勳章

我D恐龍(想像出嚟,大細去到佢膝頭以下,成日想像帶佢哋一齊出街)喺枱底下用餐聽到,嬲到佢哋連义都扭斷咗!<<<<

囡囡將想像當真?????

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-01-10+發表見

原帖由 gigi2606 於 14-01-10 發表
好似我

點教?教黎都唔聽,見社工最好
做媽媽嘅都希望比條好路佢行,唔想佢撞板。當然,社會教育對佢都好重要。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+gigi2606+於+14-01-10+發表好

男爵府

引用:咦?點解我睇唔到你囡囡有咩大問題,尤其是

原帖由 餃子妹妹 於 14-01-10 發表
咦?點解我睇唔到你囡囡有咩大問題,尤其是講恐龍個度,確實係個呀姨唔岩。 我諗我同你女女差唔多不 ...
對知識嘅吸收,佢一定係渴求。但態度我覺得有問題。

男爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+11:07+見到

原帖由 sasa0208 於 14-01-10 發表
搵到d高人,可以令阿女覺得教到佢野既就得喇

因為而家你講出黎既,都係一d唔能夠令囡囡服既話題之嘛
明白!

但學校D老師,我哋唔可以要求佢哋樣樣皆精,總有佢唔擅長嘅哋方。如果,小朋友覺得老師某方面唔及佢認識咁深,覺得老師唔叻而唔聽佢講(其他方面)唔受教或唔尊重或自己唔開心,咁對小朋友冇好處。哩個係我關心嘅問題。

男爵府

引用:+本帖最後由+jolo+於+14-1-10+11:56+編輯+\\

原帖由 jolo 於 14-01-10 發表

我D恐龍(想像出嚟,大細去到佢膝頭以下,成日想像帶佢哋一齊出 ...
咁又唔會!
但想像力豐富。

侯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

bellelau 發表於 14-1-10 11:07
女:東方三博士,點解一定要係博士,唔可以係賢士呀! ...
東方三博士vs賢士事件: 女女同姨姨一樣固執. 有宗教信仰嘅人通常對於自己嘅信仰非常固執, 認為自己嘅信仰先係岩嘅
恐龍事件: 我認為女女係因為博士vs賢士事件所以針對姨姨&姨姨對其他嘅想法/講法.
"My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style." -- Maya Angelou (1928-2014)

首頁

尾頁

跳至