跳至

首頁

尾頁

別墅

剛收到信,激活收左阿囝讀下午班?想問如果肖珍和激活,邊間比較好?激活上小學是否一定讀激活小學或直資小學?如果讀番傳統小學會好辛苦嗎?

公爵府

回覆:激活K1

兩間的教學模式好唔同喎,要睇下你及你小朋友想要什麼啦!
我是激幼家長,n班到現在3歲班(即k1),我是非常感恩囡囡入到激活!
老師好好,好關心小朋友,會教我或家校合作去改善小朋友的生活問題。
有一中一英班主班,語言環境好!
活動教學,課程內容有趣。
我囡是超害羞的,但專題學習,要佢地帶物品校分享,我囡會主動講話,大膽好多了!
一班24人,兩個老師加嬸嬸,照顧得好好,我囡返學好開心!

別墅

回覆:jackeline1121 的帖子

多謝你的分享,知道激活是好學校,能了解孩子及能家校溝通良好,我自己都有去聽講座,我都知道兩間學校好唔同,我都想知道更多,謝謝你!

公爵府

我聽k2、k3或畢業的家長講,學校唔谷寫字,但學習內容唔淺,會認好多字!
我囡k1,每星期讀中英文書各一,每月有書中英文書及專題書仔,我覺得課程豐富!
小朋友考直資及私校比例唔低,因語言能力唔差,激活小朋友主動!
其實,現在競爭咁大,我都會比阿囡試下考直資,起碼是自已揀的。
等政府大抽奬,仲要屯元天要分學位比跨境
我好想靠自己!
其實小朋友能否適應小學生活或學習,家庭教育都好重要㗎!
所以大家加油!

別墅

回覆:jackeline1121 的帖子

多謝你的寶貴意見,我都會好好考慮,真的感激你的分享

珍珠宮

引用:剛收到信,激活收左阿囝讀下午班?想問如果

原帖由 RURUVAN 於 14-01-11 發表
剛收到信,激活收左阿囝讀下午班?想問如果肖珍和激活,邊間比較好?激活上小學是否一定讀激活小學或直資小 ...
我囡同jackeline個囡係N班同學,
今年k1就分開左,唔同班。

好同意佢講法,激幼的課程适中,主要小朋友多認字。playground設施一流。

學劵幼稚園來說,英文語境算好好了!

不過我另外都畀阿囡,一星期上兩堂kindermusik Eng. native speaker的 堂,以應付考小一直資。

別墅

回覆:Happy小米 的帖子

多謝你的意見,相信應該激活是有學券的學校,但語言環境比其他優勝~

複式洋房

激活收左呀囡K1下午,天樂收左K1上午,你地會点揀,可否比D意見?

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:激活收左呀囡K1下午,天樂收左K1上午,你地

別墅

puicps0614 發表於 14-1-15 11:31
你係咪一定要讀上午班?小學諗住讀返激小定係考私立/直資?如果已經計劃小學會考直資/私小,讀激活會合適啲 ...
激活收咗阿囡讀下午班, 想問下, 如果打算考津校, 係咪唔好揀激活?

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:puicps0614+發表於+14-1-15+11:31+你

別墅

puicps0614 發表於 14-1-15 14:00
你仲有其他offer可以考慮?

有保良局田家炳 am offer.
其實我1516中, 因為我想阿女英文好啲, 如果考直資, 會好啲. 我始終最擔心小一派位問題, 怕佢派得唔好就頭痕

禁止訪問

引用:Quote:puicps0614+發表於+14-1-15+14:00+你

別墅

puicps0614 發表於 14-1-15 14:09
你心目中想考邊間小學?睇小學而定你應該讀邊間
又想考直資, 但又怕考唔到... 另外, 我target都係讀傳統中學, 我啲同事就話怕阿女如果讀咗6年直資小學(如果幸運地考到), 怕佢唔慣傳統教學模式...
又想讀津校, 但又怕派得唔好...

真係船頭驚鬼, 船尾驚賊...

係呢, 你小朋友係咪都會讀激活呀?

禁止訪問

引用:Quote:puicps0614+發表於+14-1-15+14:09+你

別墅

puicps0614 發表於 14-1-15 15:05
唔係,我囡黎緊應該都係讀保田am,暫時留左呢間,生命堂幼稚園無乜把握入到如果你想佢將來入2間保 ...
我心目中都係保小, 保中, 阿女正正係你咁講得15分, 所以覺得一定係要大抽獎.直資小學方面, 因為我住屯門, 所以打算考保圓小學

別墅

回覆:ginfish 的帖子

15分係咩黎架,對小學真係一d都唔知,原諒我的無知

禁止訪問

引用:Quote:puicps0614+發表於+14-1-15+15:05+唔

禁止訪問

引用:15分係咩黎架,對小學真係一d都唔知,原諒

別墅

RURUVAN 發表於 14-1-15 15:52
15分係咩黎架,對小學真係一d都唔知,原諒我的無知
你可以去呢度計下分:
http://www.myschool.hk/p1calculator.php

首頁

尾頁

跳至