親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問羅馬8日行程有咩建議?想去羅馬,梵蒂岡,佛羅倫斯,比薩,威尼斯,點玩先最順路?630am落機10pm羅馬返hk.如果想住民宿去到先搵ok 嗎?thanks!!!!!!!!

大宅

男爵府

回覆:羅馬8日行程,去過既媽媽請幫忙!!

羅馬去,羅馬返?
可以羅馬>威尼斯>pisa>Florence>羅馬

大宅

一般嚟講羅馬連梵蒂岡兩至三天, 佛羅倫斯+比薩三天, 威尼斯一天。
因為羅馬走的關係, 我覺得最好last一日喺羅馬比較穩陣。遊比薩可以喺佛羅倫斯即日來回。威尼斯消費幾高, 我覺得由朝到晚行一日已經好夠, 本島住宿貴, 可以考慮住Venezia Mestre, 距離Venezia Santa Lucia只有一個火車站, 但住宿平好多。

可以考慮第一日落機後即刻搭火車往佛羅倫斯, 到步應該中午左右, 酒店check in 先休息, 黃昏可往米高安哲奴廣場睇日落。第二日早上去博物館, 下午去比薩。第三日佛羅倫斯市內遊覽, 晚飯後往威尼斯。最後三天威尼斯回羅馬。

基本上係咁, 你要每個景點詳細的遊玩心得, 遲些再討論吧。

大宅

lotteyi 發表於 14-1-26 17:38
羅馬去,羅馬返?
可以羅馬>威尼斯>pisa>Florence>羅馬
係呀,羅馬去羅馬返

大宅

chasiuchasiu 發表於 14-1-27 09:52
一般嚟講羅馬連梵蒂岡兩至三天, 佛羅倫斯+比薩三天, 威尼斯一天。
因為羅馬走的關係, 我覺得最好last一日喺 ...
好好既建議!!就跟呢個行程,謝謝你呀Btw,佛羅倫斯去威尼斯要幾耐?威尼斯返羅馬又要幾耐?

男爵府

回覆:羅馬8日行程,去過既媽媽請幫忙!!

我都分享下。

Day 1,羅馬落機回酒店食飯即瞓。
Day 2,羅馬噴泉果區shopping + 該區的聖堂
Day 3,鬥獸場+凱旋門
Day 4,梵蒂岡聖伯多祿廣場+教堂
Day 5,梵蒂岡博物館+天使堡
Day 6,梵蒂岡參與彌撒坐火車到佛羅倫斯
Day 7,到outlet shopping
Day 8,但丁故居 + 博物館
Day 9,佛羅倫斯 四處行+參觀聖堂。
Day 10,坐火車回羅馬 + 行街夜影相
Day 11,行名店街 + 行街夜影相
Day 12,上機

冬天的味道

大宅

zoeli0718 發表於 14-1-27 11:00
好好既建議!!就跟呢個行程,謝謝你呀Btw,佛羅倫斯去威尼斯要幾耐?威尼斯返羅馬又要幾耐?
...
如坐最快的車, 佛羅倫斯去威尼斯約兩小時, 威尼斯往羅馬約3小時45分。
查班次和票價可以去意大利鐵路局官網

http://www.trenitalia.com/

地名要打意大利文, 可以即係Roma (Rome), Firenze (florence), Venezia (Venice)

子爵府

回覆:mixmos 的帖子

請問outlet 喺邊架thx

王國會長

王國會長

引用:請問羅馬8日行程有咩建議

原帖由 zoeli0718 於 14-01-26 發表

請問羅馬8日行程有咩建議?想去羅馬,梵蒂岡,佛羅倫斯,比薩, ...
8日扣埋搭飛機唔夠時間,唔好去威尼斯了

子爵府

ROME outlet:
http://www.mcarthurglen.it/castelromano/about/concept.php

Can go there by shuttle, EURO 13 for return.

幾個月前去過, "飛甩雞毛"斷碼鞋可以平到百幾蚊EURO, 不過平貨只限SIZE 35 或41+。FURLA 舊款袋都平. 買左個大路平實可放A4 的返工袋只係 EURO 120.

不過SHUTTLE 班次好疏,如果D BRAND 唔啱心水就無必要去.

子爵府

回覆:maymay516 的帖子

Thank you

首頁

尾頁

跳至