婦女醫護

跳至

首頁
12345...37

尾頁

珍珠宮

Thanks~ Jelly

tiktikmama:
已 pm 醫生資料給你 [/quote]

珍珠宮

[quote]原文章由 mousebb 於 07-7-10 20:45 發表
我想問吓 mousebb and Jelly,你地做手術既醫院會接受乜野付款方式架 ?

同埋手術係咪要全身麻醉架 ?

[ 本文章最後由 tiktikmama 於 07-7-10 21:13 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 Wingcsn 於 07-7-10 20:10 發表
嘩~ 好貴~
我知有間叫香港痔瘡專科, 唔知會唔會平d ?

呢間我 e-mail 問過,佢建議用超聲波去處理痔瘡,係佢地診所做,$15000,唔包覆診etc.

痔瘡槍手術要係醫院,所以要 around 三萬

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 mousebb 於 07-7-6 12:54 發表
我是李偉雄醫生幫我做的,都ok.不錯.
但做了手術后10日,大便重好痛:-(
好的是一日一日今痛少d
我往二等房,所以比較貴少少 $29xxx

死啦,係咪做完真係好痛架,我同李醫生講唔店數,佢一定要住院3日,我最怕住院,問佢2日得唔得,佢話唔得,所以拖左好耐,唉:-(

大宅

原來咁多人都有..
我都係呀...次次大便都有血
上個月底去仁安睇專科
佢地PACKAGE價係$27000+, 三日兩晚, 係用痔瘡槍..
如果claim保險, 就話用non-package價..

但係我仲未做呀..
有0的驚

大宅

tiktikmama:
醫院費用可以簽卡, 醫生及麻醉師費用則要付現金或支票.

手術要全麻架, 我連做腸鏡都無知覺的, 都好呀, 睡醒已經在病房, 無咁驚架

[quote]原文章由 tiktikmama 於 07-7-10 21:08 發表
[quote]原文章由 mousebb 於 07-7-10 20:45 發表
我想問

大宅

acomcom88:
我認為係可接受的痛楚, 手術後四五天就不多痛了, 極其量是少少不適, 約 3 星期後就完全沒有不妥了.

其實如果不做腸鏡, 我估住院 2 日就可以了, 不過做埋會心安點吧

原文章由 acomcom88 於 07-7-11 02:51 發表

死啦,係咪做完真係好痛架,我同李醫生講唔店數,佢一定要住院3日,我最怕住院,問佢2日得唔得,佢話唔得,所以拖左好耐,唉:-(

大宅

mousebb:
我一直都沒有很大痛楚, 只係便便有少量出血, 約 3 星期之後, 連便便都不再出血了, 不過之後以為自己完全康復, 肆無忌憚亂食熱氣野, 大便乾硬引致又再出血及帶痛, 我立即乖乖每日飲西梅汁及大量清水, 戒熱戒燥, 又無事了.

你這幾天好 d 未呀?

原文章由 mousebb 於 07-7-10 20:45 發表

1. jelly 妳要痛多久先不痛,我只是大便的時侯.
2. 完全好了又多久?

大宅

原文章由 Jelly 於 07-7-15 18:01 發表
mousebb:
我一直都沒有很大痛楚, 只係便便有少量出血, 約 3 星期之後, 連便便都不再出血了, 不過之後以為自己完全康復, 肆無忌憚亂食熱氣野, 大便乾硬引致又再出血及帶痛, 我立即乖乖每日飲西梅汁及大量清水, ...

我仲未去做手術
其實都有0的驚...
又要去住醫院...
不過..日日係咁流血...見到都心寒

男爵府

我好担心.我想問你地係內痔定係外痔?咁李醫生用手一摸就知架啦?我好驚照腸鏡發現d唔好既病!真係好驚.我想問你地未做前會唔會覺得因痔瘡而便便無咁粗.我每次大肚令痔瘡一次嚴重過一次,已經唔係一兩粒咁樣.就係因為呢排便秘所以好担心.咁要請幾耐病假?

原文章由 fifi1018 於 07-7-16 12:31 發表

我仲未去做手術
其實都有0的驚...
又要去住醫院...
不過..日日係咁流血...見到都心寒

男爵府

Jelly,

1)请问點分第幾期,第三期是點?有粒野凸左出黎,偶然會出血,
应该第幾期?
2)第一次去睇醫生会点检查?有d尴尬~
3)可否 pm 醫生資料給我 Thanks~

洋房

原文章由 Jelly 於 07-7-15 18:01 發表
mousebb:
我一直都沒有很大痛楚, 只係便便有少量出血, 約 3 星期之後, 連便便都不再出血了, 不過之後以為自己完全康復, 肆無忌憚亂食熱氣野, 大便乾硬引致又再出血及帶痛, 我立即乖乖每日飲西梅汁及大量清水, ...

jelly妳好,依家大便冇今痛,但大便時,頭果段時好難阿:-( ,比效硬,
重有血,我以經盡力食菜和生果:-(
妳重有冇好方法?教下我:cry:

洋房

原文章由 sleepingbeauty 於 07-7-16 16:18 發表
我好担心.我想問你地係內痔定係外痔?咁李醫生用手一摸就知架啦?我好驚照腸鏡發現d唔好既病!真係好驚.我想問你地未做前會唔會覺得因痔瘡而便便無咁粗.我每次大肚令痔瘡一次嚴重過一次,已經唔係一兩 ...

sleepingbeauty 妳應該盡早醫理,我相信早期醫理傷口一定冇今大,自然冇今痛.因只有醫生先知妳的病

男爵府

thank you Mousebb, 我已經睇咗醫生,會八月初入養和做腸鏡,如果無事(真係好驚)就同我做埋割痔瘡. 大家同我祈禱吧!

原文章由 mousebb 於 07-7-18 11:46 發表

sleepingbeauty 妳應該盡早醫理,我相信早期醫理傷口一定冇今大,自然冇今痛.因只有醫生先知妳的病

大宅

原文章由 sleepingbeauty 於 07-7-18 15:30 發表
thank you Mousebb, 我已經睇咗醫生,會八月初入養和做腸鏡,如果無事(真係好驚)就同我做埋割痔瘡. 大家同我祈禱吧!

我今日BOOK左醫生, 下星期三晚入院, 照埋腸鏡, 星期四做手術...
希望無特別野啦..

大宅

可以試吓花膠,我每次發作都幾痛又多血,而家有咗BB,發現飲咗花膠湯幾個鐘後就唔痛,飲咗一兩日就止血,上網找資料都話花膠對痔瘡有幫助,不妨試吓,應該無side effect
原文章由 mousebb 於 07-7-18 11:35 發表

jelly妳好,依家大便冇今痛,但大便時,頭果段時好難阿:-( ,比效硬,
重有血,我以經盡力食菜和生果:-(
妳重有冇好方法?教下我:cry:

大宅

點整架?可吾可以 post 出來。

原文章由 amysome 於 07-7-18 16:17 發表
可以試吓花膠,我每次發作都幾痛又多血,而家有咗BB,發現飲咗花膠湯幾個鐘後就唔痛,飲咗一兩日就止血,上網找資料都話花膠對痔瘡有幫助,不妨試吓,應該無side effect。

大宅

有冇李偉雄医生电話/地址

大宅

我而家食緊紐西蘭花膠, 花膠處理方法 & 湯款 如下,我都係照住整,記得食埋D花膠:
http://www.mandarinfishmaw.com/soup.htm

之前食嗰D花膠就要浸耐D,6-8小時至軟身為止,睇吓D花膠有幾厚身,之前喺呢到買:
http://www.yautaimarine.com/
原文章由 katiekma 於 07-7-20 18:23 發表
點整架?可吾可以 post 出來。

大宅

Thanks so much

原文章由 amysome 於 07-7-20 20:45 發表
我而家食緊紐西蘭花膠, 花膠處理方法 & 湯款 如下,我都係照住整,記得食埋D花膠:
http://www.mandarinfishmaw.com/soup.htm

之前食嗰D花膠就要浸耐D,6-8小時至軟身為止,睇吓D花膠有幾厚身,之前 ...

首頁
12345...37

尾頁

跳至