婦女醫護

跳至

首頁
12345...37

尾頁

大宅

ececbaby,
痔瘡症狀係分四期的, 要用手推回的係第 3 期, 不能推回的係第四期, 醫生話我係 3-4 期之間 初次檢查好簡單, 醫生會用手探查, 只需十多廿秒, 真係有 dd 尷尬, 我同自己講, 醫生係給我醫病嘛, 之後就 ok 了!

各位正考慮或已做手術的病友:
請多上來交流, 我也好想知道長遠應該如何 "保養", 避免番發 :-|

[quote]原文章由 ececbaby 於 07-7-18 01:01 發表
Jelly,

1)请问點分第幾期,第三期是點?有粒野凸左出黎,偶然會出血,
应该第幾期?
2)第一次去睇醫生

大宅

原文章由 amysome 於 07-7-20 20:45 發表
我而家食緊紐西蘭花膠, 花膠處理方法 & 湯款 如下,我都係照住整,記得食埋D花膠:
http://www.mandarinfishmaw.com/soup.htm

之前食嗰D花膠就要浸耐D,6-8小時至軟身為止,睇吓D花膠有幾厚身,之前 ...

AMYSOME

我想問下..您一個星期食幾多次呀?
您係唔係中級個隻都ok...
其實花膠真係好有益...之但係有時都唔知點整好..
如果真係食左痔瘡會好, 真係要keep住食
我今個星期就入院做手術...希望唔會太痛同埋快0的好返啦...呢排去親便便都好多血:-(

大宅

我其食係食最平嗰隻,$1095一斤,買二送一,不過上星期去 Kowloon Bay 嗰間已無呢隻貨, 不過我諗住就嚟生得,用咗會員 Coupon $2385 買咗一斤送一斤 $2885。
因為有咗,差唔多日日食,有時就噤揾鼓油糖炆二隻,或者揾螺頭瘦肉或鷄煲湯,雪住可飲四五日。

其實前年我非常嚴重,医生都建議我做手術,不過好多人話做咗都好易番發,卒之我去咗樓下睇中医,都止到血同痛,不過而家有咗,唔食得依D藥,好彩食花膠都止到血同痛。

希望手術順利!

原文章由 fifi1018 於 07-7-23 15:36 發表

AMYSOME

我想問下..您一個星期食幾多次呀?
您係唔係中級個隻都ok...
其實花膠真係好有益...之但係有時都唔知點整好..
如果真係食左痔瘡會好, 真係要keep住食
我今個星期就入院做手術...希望唔會太痛 ...

大宅

橡筋結紮痔瘡,唔會太痛..仲可以照常返工添

我冇生過bb,但係都有痔瘡o既煩惱..都有成十年咁耐..點知幾年前朋友生完bb有痔瘡,佢媽媽就介紹咗一個中年女人.佢專幫人做橡筋結紮痔瘡,好熟手,又唔會好痛.仲可以照常返工.所以都揾咗佢做,大約做咗3次.到依家都未返發過.但係佢唔係醫生.只不過佢成個family都係喺大陸做依行.所以都諗咗好耐,,唔知好唔好介紹比大家,因為始終佢都唔係醫生..如果你哋都想知詳情..可以pm我架..

眼見啲人一入醫院割就好辛苦.要住成個星期.又可能返發..都想幫吓大家..

[ 本文章最後由 ewy_chu 於 07-7-24 15:12 編輯 ]

大宅

我家庭医生咁arm都提議找吳允紹醫生, 同早前開topic有一bk mami 介紹的一樣, 其實有痔瘡的不是我, 是我老公。己 book 了8 月 1 日做手術, 請問你地會做全身麻醉定半身麻醉?

大宅

有冇人知做完痔瘡搶手術, 傷口會痛幾耐, 我老公8/1号做, 佢話而家重好痛, 又不斷放屁。放屁之餘又有血水滲出。

洋房

原文章由 katiekma 於 07-8-6 12:20 發表
有冇人知做完痔瘡搶手術, 傷口會痛幾耐, 我老公8/1号做, 佢話而家重好痛, 又不斷放屁。放屁之餘又有血水滲出。

hi katiekma
我覺得內痔手術後會冇今痛,外痔會痛好多,本人共痛了3星期:-(
現在間唔中大便都有血,但不再痛

[ 本文章最後由 mousebb 於 07-8-6 20:02 編輯 ]

大宅

mousebb

點分內痔定外痔

原文章由 mousebb 於 07-8-6 20:00 發表

hi katiekma
我覺得內痔手術後會冇今痛,外痔會痛好多,本人共痛了3星期:-(
現在間唔中大便都有血,但不再痛

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我一生完bb就有痔瘡啦~
我生完已經7個月啦~
而家仲成日去大便都會流血~
仲要係好痛~好多血呀~
有冇人可以幫到我呀~

大宅

你快的睇医生, 我昨天問我老公原來佢是混合痔, 即內外痔都有, 重要第4期, 痛到行都痛先死去睇医生, 現在做了手術己7天都話痛, 重話引吾到便便。如果只是1-2期做痔瘡搶好快覆原。医生係咁講, 有冇人可証實一下。

原文章由 壞女孩~yuki 於 07-8-8 00:39 發表
我一生完bb就有痔瘡啦~
我生完已經7個月啦~
而家仲成日去大便都會流血~
仲要係好痛~好多血呀~
有冇人可以幫到我呀~

大宅

各位苦惱的朋友
我已經做完手術兩個星期啦...係到分享下當中的經過

我星期四一早做, 因為我做埋腸鏡, 所以之前一晚入院痾清哂, 第二朝一早做, 醫生先同我用鎮定劑等我訓著照腸鏡, then無野之後就全麻做痔瘡槍, 整個過程係個幾鐘

醒左咪有0的痛, 但我都唔使用水泡坐, 我星期五晚就出院, 前後住左3日, 係仁安, total埋單38000, 因為我claim insurace, 所以係non-package價

返到屋企, 星期六開始有大便, 有0的痛囉...但唔係太勁, 可以接受到, 不過要訓床, 因為始終有傷口, 唔可以成日坐, 但原來做完, 係要休息成個星期, 之前我唔知, 以為可以返工, 原來, 有時要大便既時候, 一急就要去, 而且又要清潔, 所以都要留係屋企好0的...咁我休息左一個星期, 最辛苦都係做完手術一個星期到, 個傷口開始埋, 咁又feel到又腫又痕又痛....都幾坐立不安架....

依家做左兩個星期, sofar去大便都ok...雖然仲有少少痛同痕, 呢0的係因為有傷口既原因, 但係見到自己無再痾咁多血...個人心情都好好多...

至於會唔會返發, 就真係唔知啦, 呢0的都好要自己食多0的high fibre既食物, 同埋自己好好保養

大宅

fifi1018,

Thanks for your sharing.我老公現在一急就要去, 一日去幾次, 你有冇這情况, 如有要持續幾耐先會好轉。

原文章由 fifi1018 於 07-8-8 19:12 發表
各位苦惱的朋友
我已經做完手術兩個星期啦...係到分享下當中的經過

我星期四一早做, 因為我做埋腸鏡, 所以之前一晚入院痾清哂, 第二朝一早做, 醫生先同我用鎮定劑等我訓著照腸鏡, then無野之後就全麻做痔瘡 ...

大宅

我都係睇李醫生既
同大家分享下
我唔知係第幾期, 不過成日好痛, 醫生都話幾嚴重
我冇照腸, 只住左一晚
之後只有輕微忍忍作痛
星期五做星期一已經返到工
大便第三日就有, 少少痛啦, 同埋都仲有血印到
我係播道做,加埋20000樓下

我都想知有冇人做完返發, 或者點保養

大宅

原文章由 katiekma 於 07-8-8 20:37 發表
fifi1018,

Thanks for your sharing.我老公現在一急就要去, 一日去幾次, 你有冇這情况, 如有要持續幾耐先會好轉。

我依家都有架...一日去兩三次到啦....
可能條腸敏感, 二來個傷口, 一想去就會迫迫下咁囉

大宅

your case same as my husband. Hope all of you get well soon.

原文章由 fifi1018 於 07-8-10 11:27 發表

我依家都有架...一日去兩三次到啦....
可能條腸敏感, 二來個傷口, 一想去就會迫迫下咁囉

民房

請問有冇人去浸信會醫院婦女健康中心度做 照腸鏡 +割痔瘡手術 ? 已睇醫生, 建議我做手術..

珍珠宮

all

想問各位點發現生痔瘡
內痔同脫肛有乜分別

點解做切瘡手術要照埋腸鏡 ??

如果手完大便有d野出左黎
企係樹好痛
坐係樹都痛

呢d 就係 ???

大宅

原文章由 noelwcheung 於 07-8-21 23:38 發表
請問有冇人去浸信會醫院婦女健康中心度做 照腸鏡 +割痔瘡手術 ? 已睇醫生, 建議我做手術..

noelwcheung:

我都想去浸信會醫院婦女健康中心度睇
請問你做什麼痔瘡手術?
照腸鏡 +割痔瘡手術 要幾多錢?
我聽人講做手術要住院,請問你住幾多日?
thx

[ 本文章最後由 kika 於 07-9-4 23:09 編輯 ]

大宅

原文章由 noelwcheung 於 07-8-21 23:38 發表

noelwcheung:

我都想去浸信會醫院婦女健康中心度睇
請問你做什麼痔瘡手術?
照腸鏡 +割痔瘡手術 要幾多錢?
我聽人講做手術要住院,請問你住幾多日?
thx

複式洋房

我做完痔瘡手術快一個月, 但還未好, 現在還痛和不適, 有紅色綠色的分泌物,大便有血, 您們有沒有這些情況?:-( :-(

首頁
12345...37

尾頁

跳至