婦女醫護

跳至

首頁
23456...37

尾頁

別墅

我衣家24週,上個月有便秘,大便時覺得痛而且仲有血流出來,好似小便咁,好驚,於是第2日去睇醫生,個醫生話係痔瘡,佢話好正常,有時疴到成厠所都係血都唔奇,問佢點根治,佢話無得醫,一有咗就成日都會係到 ,只係開啲纖維粉打發我走

之後我見又無再痛同流血所以無理佢,但係有時太大力大便後,就會覺有啲野跌咗出來,咁請問嚴唔嚴重,洗唔洗再跟進呢?
因為而家都要好幾日先一次大大,同埋都好少又硬。。。

男爵府

如果外痔但唔痛是否可不需做手術?

禁止發言

民房

我都想係度同大家分享生痔瘡既經驗,其實我個時生已經係嚴重到自己用手指都室唔到入去,仲去大便既時候又痛又難出,真係好辛苦。但我只係去睇政府街症(包纖維粉、浸軟浴藥水、便秘丸加埋藥膏$45蚊都幾抵)整個療程都只係用左10日,我日日照政府醫生指示,好乖咁早晚搽藥膏、佢又比左一枝藥用浸軟粒痔瘡既藥水我,要用溫水希化,四日到粒痔瘡真係軟左,其間我有用係藥房買既「便利通」而且有食便秘丸真係去得舒服左,個十幾日我都有介下口,無食咁多肉。
好開心唔駛兩個星期,粒痔瘡自己走左,但當時我真係已經好嚴重架啦,每次都痛死我。想起來真係幸運,以後我都喝多水,介口了。

其實政府醫生的街症都幾細心呀,又唔駛自己金錢上「大出血」囉

希望可以幫到你地。而家都幾驚再生架,希望你地快些好番,做健康的媽媽……

ahmeme  Thx for sharing  發表於 14-6-21 07:01

民房

原文章由 KOKOMAN 於 07-9-16 17:15 發表
如果外痔但唔痛是否可不需做手術?

唔駛做手術都得,我個時粒野有三分一手指公咁大,個醫生話都係第三期至四期架,都唔駛我做手術,但後來用佢比我的藥水浸軟粒野自己好番,唔駛覆診。你係第幾期?可以自己室入去嘛?

複式洋房

我都想知我駛唔駛做手術, 我嗰粒係同鉛筆頭粒擦子膠咁上下大, 軟身架, 一 d 都唔痛, 有時可以塞番入去, 但係冇耐又會自己走番出黎, 其實, 粒瘡對於我日常生活黎講係完全冇影響, 但係又心思思想整番好佢!

複式洋房

原文章由 aayycc 於 07-9-18 16:14 發表

唔駛做手術都得,我個時粒野有三分一手指公咁大,個醫生話都係第三期至四期架,都唔駛我做手術,但後來用佢比我的藥水浸軟粒野自己好番,唔駛覆診。你係第幾期?可以自己室入去嘛? ...

aayycc,

你可唔可以俾你醫生嘅 details 我呀? 唔該哂!

複式洋房

原文章由 Jelly 於 07-7-15 17:53 發表
acomcom88:
我認為係可接受的痛楚, 手術後四五天就不多痛了, 極其量是少少不適, 約 3 星期後就完全沒有不妥了.

其實如果不做腸鏡, 我估住院 2 日就可以了, 不過做埋會心安點吧

...

Jelly,

請恕我多口問句, 點解要做腸鏡嘅?
同埋做完手術嘅護理, 要做d 也同埋要做幾耐呢?

我而家仲心大心細, 唔知做唔做好, 但係又好想一了百了醫好佢喎!

珍珠宮

我之前試過
好痛
後黎食中藥攪掂

珍珠宮

aayycc

咁去政府睇寺瘡要唔要比佢檢查 ???

原文章由 aayycc 於 07-9-18 16:05 發表
我都想係度同大家分享生痔瘡既經驗,其實我個時生已經係嚴重到自己用手指都室唔到入去,仲去大便既時候又痛又難出,真係好辛苦。但我只係去睇政府街症(包纖維粉、浸軟浴藥水、便秘丸加埋藥膏$45蚊都幾抵)整個療程都只係用 ...

大宅

原文章由 aayycc 於 07-9-18 16:05 發表
我都想係度同大家分享生痔瘡既經驗,其實我個時生已經係嚴重到自己用手指都室唔到入去,仲去大便既時候又痛又難出,真係好辛苦。但我只係去睇政府街症(包纖維粉、浸軟浴藥水、便秘丸加埋藥膏$45蚊都幾抵)整個療程都只係用 ...

請問你睇邊間政府醫院?

民房

原文章由 好姨 於 07-9-20 22:46 發表
我之前試過
好痛
後黎食中藥攪掂

我有個朋友而家又發左粒好細既痔瘡,都係好難去便便好辛苦,
可唔可以pm你的中醫比我?
我驚睇西醫未必幫到囉
謝謝

民房

原文章由 shirleyyeung 於 07-9-21 14:39 發表

請問你睇邊間政府醫院?

好姨:我個次有比佢睇架,因為咁大粒我個時好驚呀,真係要比佢睇先得,佢又無叫我做手術窩。真係好彩。

shirleyyeung,我係愉田苑對面個間診所,好似一至五都唔同醫生架,我個次唔記得禮拜幾啦,都係好彩姐,我可能講好多野好擔心咁佢咪好心比多d藥囉。希望你地快d好~

水晶宮

我在網上看到此資料, 聲稱有起聲波無刀治療, 幾大既痔瘡都啱,
請問有無人試過呀? 係咪真係有效, 但個網無講佢間中心由咩人主理.....好似信唔過咁?

http://nopain.com.hk/haemorrhoid_06.html

珍珠宮

我之前d痔瘡都係好勁,腫到推唔番入去,成日都想做手術,但後來的起心肝去睇政府街症,醫生話唔使做手術,佢俾左1個星期藥我塞肛 &搽藥膏,唔使1個星期已經好左好多,只係用左$45~超抵

到依家情況都ok:mrgreen:

大宅

Hi tiktikmama,

請問你粒痔瘡痛唔痛&你有冇俾個醫生睇/檢查, 佢俾左D乜野葯你, tks!!

複式洋房

我約咗一星期後做手術呀! 大家祝我好運啦!

:( :( :(

男爵府

如唔痛需吾做手術?

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 carmen320 於 07-9-30 00:32 發表
Hi tiktikmama,

請問你粒痔瘡痛唔痛&你有冇俾個醫生睇/檢查, 佢俾左D乜野葯你, tks!!

粒痔瘡好痛架,腫晒,推唔返入去成日"銀"住"銀"住.

個醫生問我檢唔檢查炸,塞肛d藥我就唔知係乜,可能係消炎藥,另外佢俾左支痔瘡膏我搽.

首頁
23456...37

尾頁

跳至