母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身乳頭偏大,阿女個嘴仔又偏細,食起上嚟好吃力。出世幾日依家媽媽個胸開始谷奶但通唔倒,阿女又唔係好肯埋身食,媽媽個乳頭有啲損,電泵又泵唔倒奶出嚟,靠人手有20ml(兩邊加埋)依家應該點做?

男爵府

引用:本身乳頭偏大,阿女個嘴仔又偏細,食起上嚟

原帖由 Itsaniceday 於 14-02-02 發表
本身乳頭偏大,阿女個嘴仔又偏細,食起上嚟好吃力。出世幾日依家媽媽個胸開始谷奶但通唔倒,阿女又唔係好肯 ...
我都餵唔到 做咗全泵媽

大宅

乳頭大會食唔到咩?我自己係細,但阿仔都慢慢習慣識得食,但一開頭果下會甩嘴,有時見佢食得咁辛苦自己個心都不是滋味,會責怪自己個乳頭點解無人地嘅好

別墅

回覆:ariel823 的帖子

乳頭大好難因為bb含唔哂個乳頭莫講話個乳暈。。。好灰

別墅

引用:Quote:原帖由+Itsaniceday+於+14-02-02+發

原帖由 babyoo 於 14-02-02 發表
我都餵唔到 做咗全泵媽
請問你用咩奶泵呢?用medela swing 好似唔太work,已經用最大個喇叭。。。

複式洋房

回覆:有冇乳頭大既媽媽成功餵哺母乳?

我自己屬扁乳頭兼厚乳暈,母乳姑娘都話明BB好難啜,我又曾經諗過點解無人地咁順利,初初全泵,但俾泵奶B食之前練埋身。就係咁持續半個月,BB終於識啜實。其實BB大個d會迎合到、識食好多,而家我同BB一埋身都好合拍

男爵府

回覆:Itsaniceday 的帖子

我用韓國個隻unimom電雙泵 我覺得幾好用

別墅

引用:我自己屬扁乳頭兼厚乳暈,母乳姑娘都話明BB

原帖由 nnmami 於 14-02-02 發表
我自己屬扁乳頭兼厚乳暈,母乳姑娘都話明BB好難啜,我又曾經諗過點解無人地咁順利,初初全泵,但俾泵奶B食 ...
你好好!
阿女完全唔肯埋身。。。

禁止訪問

陪月勳章

複式洋房

回覆:Itsaniceday 的帖子

過程都幾考人耐力架,我都辛苦咗好耐。你用樽餵奶?我埋唔到身用杯餵,練多啲BB會肯架喇,加油!

複式洋房

初初都唔識,但佢到滿月時就學識了

大宅

引用:Quote:原帖由+nnmami+於+14-02-02+發表我自

原帖由 Itsaniceday 於 14-02-02 發表
你好好!
阿女完全唔肯埋身。。。
唯有繼續試,俾bb學習。大少少就會學到架嗽,唔好灰心呀

別墅

我呀b都系個半月先識埋身啜

伯爵府

我都想講,啲人成日話我姿勢唔岩,其實係bb 口未夠大就真,建議頭一個月泵住餵先,間中埋身當練習,唔係攪到自己谷奶就會好想放棄喇,到佢咀仔大啲就可順利餵了,我都係bb 兩個月時變番全埋身,不過果時都要用手禁住個乳暈餵,唔係就局住佢透唔到氣

複式洋房

我就忍住自己痛黎迫佢食,因為無比泵奶佢飲,慣左樽就未必喜歡埋身

初時bb正常都吾識埋身啜,雙方夾下就下,我仔仔都用左2星期先吾會啜痛我,就算咀仔未夠大都迫佢埋身,餓就會好好學,我而家反而有比樽,佢就鍾意埋身食覺得舒服啲,一比樽就扭住計黎食

痛就必經之路,不過要比心機教佢令佢知你會痛。健康院教痛要抆返出黎我覺得咁仲痛,我一被佢咬痛就會叫好痛同有痛嘅表情,其實仔仔耐左都會理解到

別墅

引用:我就忍住自己痛黎迫佢食,因為無比泵奶佢飲

原帖由 CHICHI5959 於 14-02-03 發表
我就忍住自己痛黎迫佢食,因為無比泵奶佢飲,慣左樽就未必喜歡埋身

初時bb正常都吾識埋身啜,雙方夾下就下 ...
多謝大家意見!係咪留血都要照餵。。。?之前損咗停咗幾餐埋身,今日零晨終於的起心肝俾阿b埋身再試,係痛但又好似冇想像中痛。。。不過為咗退黃同埋未上好奶都要補奶粉

禁止訪問

引用:乳頭大好難因為bb含唔哂個乳頭莫講話個乳暈

大宅

我成功左,由day 1 姑娘話我咁大,bb咀细叫我泵,仲俾定支羊脂膏我話我實損,但又因乳頭大泵仲痛 (用unimom 因乳頭大又長,勁逼,奉勸各位乳頭大媽媽吾好買,因無得換喇叭,用avent 又係勁窄),所以堅持埋身,到宜家bb 6 個月都不知幾迷戀我!
加油呀!bb越大會越食得好!

大宅

回覆 Itsaniceday 的帖子

我都係好大的,生前都怕阿b食唔到, so far好好彩, 埋身同泵都好順利。 你用最大罩時, 有開大點個力度嗎? 我唔開大的話,都係無奶出架···但只要開大一至兩度, 就baba聲了。 記住加力加到你feel到痛, 咁再減番一度力度,就係啱你的力了。再試下得唔得?

大宅

回覆 Itsaniceday 的帖子

如乳頭損,就每次餵完或泵完就揸點人奶或medela乳頭用的羊脂膏,慢慢就好了,忍受下!加油啊!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊