自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

以下資料請按申請先後次序排列 ~~ update 10/7/2007

1) ronleung ----- 01/2003 申請, G1110XXXX, 4人家庭, 08/2005 首次審查超額, 04/2006 符合通知 番房署 25/7/2006 再去審查, 同期參加左轉市區和特快.

2) 豬豬822 ----- 5/2003開始申請, U0131xxx一人家庭, 4/2006去問佢話我已經轉咗去計分制, 5/2006寄信話我可以轉巿區, 6/2006又寄信俾我叫我要特快屋-無參加.

3) patpat234 ----- 6/2003申請(新界)4人連同奶奶, 同年12月寄信黎問要唔要逸東二, 應承左後1月審查,4月配左屋. 最後冇要, 再轉埋(市區).1/9/2005會再審查...入息超額, 5月再入紙通知入 息已合格, 10/8/2006去審查. 8/2006尾派石排灣, 唔要. 06年10月再派柴灣峄華村1/F ,都係冇要, 剩返一次機會

4) Ashley1000 ----- 申請日期好似係6/2003, 1111xxx ~ 3人家庭, 第一次4/2006青衣長亨, 第二次9/2006順利井字形

5) 影子 ----- 約7/2003拿藍卡, #G114xxxx, 2人家庭(單親), 擴展市區, 23/8/2006審查; 13/11/2006 派第一次沙田美林村美揚樓, 唔要.6/3/2007 第2次派東涌逸東2滿逸樓- 唔要, 5/2007轉市區

6) kawai928 ----- G1146XXX/U0144XXX, 8-9/2003老公申請單人選擴張市區, 5/2005加左我及bb名申請3人單位,...... 1-2個後回覆加左名, 12/6中審查, 好快有信話ok左~2/7頭收到信派左東涌逸東(二), 太遠交通唔方便,車費負擔不來, 2/8親身上樂富拒絕配房~3月錄音轉左"你已經拒絕配房xxx", 5月收到信話當不合理理由,繼續等~5月尾錄音轉輪候配房xxx,等到依家

7) poo_law ----- 11/03申請, G112xxxx~~~3人家庭, 揀擴展區, 未審查, 6/06轉市區

8) gogoblue ------- 2003年尾申請, U01399xx..... 一人家庭, 04年中加至三人, 擴展區. 06年中轉市區

9)
carriek1 ----- 12/2003
申請, #1150xxx ~~ 3人家庭 (新界區). 6/2006審查. 7月收到信派去天恩, 我諗緊係吾會要啦.

10)
豬包ma ------ 3/2004申請, no.g113xxxx ~~ 3人家庭新界區. 2/8/2006見房署, 20/8/2006第1次派 屋,上水清河村$980租金單位. 但實在太細而唔要

11)
xeniayuen ----- 3/2004
申請, 號碼G1133123-1 ~~ 3人家庭, 區域:市區

12)
joan121 ----- 04/2004
申請, #1139 ~~市區3人家庭(家有長者) ~~~ 22/9揀特快--無去, 31/8/06 由3人轉4人家庭, 13/9/06約審查, 25/9揀特快 — 無去; 12/10審查ok, 23/10/06第1次派彩雲1 村 ~ 唔要. 13/3/07第二次派順利村利祥樓 ~ 唔要. 12/7再審查(因有新工)

13)
abbytang ----- 4/04
申請, #1141xxx ~~ 3人家庭, 擴展市區, 23/9揀特快, 4/10/05 由擴展轉市區, 28/9/06約審查,
29/9揀特快.

14)
axe ------- 04/04
有藍咭, 1135xxx ~~ 擴展市區(2人), 29/8/06上房署審查(當面由3人改2人家庭); 29/8審查, 大約5/9聽到" 輪侯階段", 8/11打去聽到"到達配房階段", 14/11/06 第一次派沙田沙角村 - 唔要(因低層而近垃圾房隔離), 13/3/07第二次派梨木樹村新樓 ~ 唔要

15)
klcconnie ------- 4/04
申請, g1136xxx, 8/06去審查, 三人家庭, 揀擴展市區

16)
Lovely_PC ----- 5/04
申請, #1139xxxx ~~ 擴展轉市區, 14/1/06 轉4人家庭, 06年5月審查, 07年4月10派彩虹冇lift 的, 拒絕唔要! 等派第二次.

17)
Hayden ------G113xxx, 05/04
申請, 3人巿區03/07審查

18)
Esseniti ------7/04
申請, 市區4人(家有長者), 12/06做審查. 1/07派樂華村

19) 慢D ----- 約7/04收到藍卡, G114xxxx ~ 3人家庭, 擴展, 9/06審查; 23/12第一次派逸東邨二期租金$1360...唔要(因低層同埋太遠), 30/12自己寄信俾房處要求(青衣)16/6第二次派青衣-康安樓,租金 $1347(又係極低層,都唔個係咪玩野),仲唸緊要唔要.唉,難得青衣,今次唔要得番一次, 好難唸呀........

20)
ganbare ------ 18/08/04
申請, #G1142XXXX ~~ 擴展市區3人, 18/9/06審查; 20/11/06收到信第一次派葵盛西~~不要

[ 本文章最後由 cubixluk 於 07-7-25 10:21 編輯 ]

大宅

點解舊post冇曬既?
好在我識路搵返~~申請公屋進度

侯爵府

續等上樓既朋友資料

21)
fungfungmami ----18/8/04
申請, g11425XXX, 轉左市區(4人).07-7-11號審查.

22)
dick68 ----- 1143xxx...4
人...剛收到信, 13/9做審查 , 參加特快的..27/9/05揀樓--擴展, 已轉了市區.

23)
ivysham ----- 9/04
申請, G114xxx ~~ 擴展市區(4人家庭), 3/06已審查.....

24)
angelnch2001 ------9/04
申請, G1144xxx ~~ 擴展市區(4人家庭), 已審查, 逸東邨二期 ~冇要到, 現轉市區

25)
sasa362436 ------- 10/04
申請, #1147xxx ~~ 3人家庭, 擴展市區, 未做審查.

26)
Doublejoey ----- 10/04
申請, no-1147xxx~~ 擴展市區, 3人家庭, 5/10/06已做審查; 12/06派東涌~唔要

27)
sinsinma ----- 11/04
收到藍卡, 3人家庭, 申請擴展 ,己經等了有1年半 , 未有消息做審查

28)
Emilyryan ----- 12/04
申請, G1148xxxx ~~ 擴搌市區3人; 7/12/06審查==> 3/2/07 轉輪侯配房, 2/4/07第1次派逸東(二) - 唔要

29)
katekei ------ 7/12/04
申請, G1147XXX~~ 3人家庭, 開始係新界, 後來轉左擴展, 07/06參加左特快, 無要到特快, 6/12/06審查.

30)
ojline ------ 12/04
申請, no.g1147xxx, 3人家庭新界區. 28/7/06見房署, 16/8第1次派上水清河村$980租金單位. 但實在太細而唔要, 2/4/07第2次派樓 - 唔要(太遠)

31)
B
豬媽咪 ----- G1150830-1, 新界區3人家庭, (申請緊轉擴展市區)

32) may9912 ---- 2/05收到籃咭, G1154xxx ~~ 3人新界區, 8/06去做審查; 9/11/06收信派屯門大興村~唔要, 房署回覆唔當一次; 1/07派寶田, 唔要; 31/3/07第3次派屯門田景村, 4月12號去拒絕, 4月2幾號房署覆唔當一次不合理拒絕, 4月30號又轉輪候配房階段....仍然有3次機會

33)
annex ------ 3/05
申請, no:G1151xxxx ~~ 2人家庭(一大一細) -- 擴展

34)
aa168 ------ 12/04/05
申請, no.1152xxx, 新界3人家庭

35)
idbox ----- 4/05
收藍卡 G1152XXX-X ~ 新界區 3人, 7/06審查, 9/06第一次派 屯門大興村, 07年1月尾 第二次派天水圍

36)
西瓜太朗 ------ 5/05申請, 號碼#1160xxx, 2人家庭擴展

37)
Hayden ------G113xxx, 05/04
申請, 3人巿區03/07審查

38)
stellalo ----- 8/05
收籃咭; G1160xxxx~~新界3人, 10/06審查, 1/07第l次派屯門大興, 唔要

39)
corinnax ----- 7/05
申請, 號碼#1G11581xx, -4人新界區, 22/8/06審查, 1/9審查OK等派樓, 5/9 SEND信去轉綠表(想買二手公屋近住99)- waiting.....

40)
kinki726 ------7/05
申請, NO. 1149041, 新界區4人家庭,23/8/06做審查, 10/06第1次派水邊圍邨~(唔要)

[ 本文章最後由 cubixluk 於 07-7-25 10:24 編輯 ]

別墅

哈哈...我係新加入

別墅

我從今年1月拒絕左第2次都重未有消息呀:cry: 都唔知等到幾時

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

part 6係度....

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=906083

男爵府

好彩我都識路........

我而家等緊派第二次, 等到頸都長埋..... 唔知仲要等几耐.......

男爵府

畀面勳章

我10號就審查喇..好緊張呀

侯爵府

再續 - 41- 61

41)
man2602----- 8/05
申請, U0157xxxx ~ 3人家庭-擴展

42)
QQTAFFY ----- 10/05
申請, no:g1164xxxx~~3人家庭申請擴展

43)
anakoshingo ------- 12/05
收到藍卡, NO. 1167xxx, 新界區2人家庭,8/06做審查, 9/06第1次派屯門山景邨 ~ (唔要), 11/06第2次派天恩邨(中轉屋唔計一次, 仲有兩次機會), 2/07派屯門蝴蝶邨(唔要)

44)
sys888 ----------- 2005
年尾收藍卡, NO. G1161XXX, 5人(擴展), 07年第一次配東涌........拒絕

45)
sammifanlp --------- 01/06
申請, G117XXXX,~~3人家庭, 3月尾收到籃咭

46)
shirleyleung15 ----- 20/01/06
收到藍咭, G11695xx (2人想要屯門),7/5/07由3人轉4人家庭

47)
lauyau ----- 5/06
申請, G1186670-4, 08/06收到藍卡3人家庭新界區.

48)
屯門哩 -----24/8/06申請, G1183xxxx~~新界區3 人

49)
joey.mama ----- 8/06
收到藍卡, no.G1184XXXX~~新界 (3人家庭)

50)
fallenstar023 -------- g1143xxxx,
擴展(3人), 12/9/06審查. 03/07寄信到房處要求再審查, 05/07已轉錄音, 等再審查...

51)
wawawaiii ----- 4/9/06
有籃咭, g1184343-7

52)
pc868729 ----- G11861xxx, 2
人新界區

53)
1973 ----- 16/11/06
收藍咭, G1187xxx~~2人新界區

54)
惡少 ----- G1159xxxx ~ 4人家庭, 1/06審查

55)
欣澄媽媽 ----- G11596xxx

56)
彤b^^ ----- g116xxxxx

57)
fifimanhk-----
剛攞藍卡

58)
happyzoehk -----
剛攞藍卡

59)
尿片 -------- 10/06申請, 12月收藍卡, no: G118xxxx ~ 2人擴展

60)
MY1215 ------ 2/07
申請, ,4人家庭擴展

61)
choleliu ------ 09/06
申請, G118XXXX, 2人家庭擴展

[ 本文章最後由 cubixluk 於 07-7-25 10:25 編輯 ]

侯爵府

已經上樓朋友資料... 供大家參考成功上樓之大概時間

1) lokyimybaby ---- 7/02申請(2人)no:109xxxx結果: 荃灣象山邨

2) manchan716 ----- 2002年申請, 3人家庭, 派咗2次中轉,1次蝴蝶(因上手有人追債), 1次大興(上手兩個係屋內c咗), 結果: 山景村

3) BB200200 ----- G10995結果: 派美田村

4) m3d28 ----- G1097XXX, 4人擴展, 8/02申請, 同月審查埋, 03年8月第一次派東涌無要, 05年7月第二次派葵涌村一樓向西, 無要結果 : 第三次派石蔭 5期

5) bozical ----- G1098XXX, 2人擴展, 8/02申請, 06/05審查, 8/05第一次派東涌-無要. 結果: 9/05特快揀沙角邨

6) 小豬蕙 ----- #1106, 11/02申請, 做左2次審查, 揀擴展4人, 派2次東涌冇要 ....... 結果: 9/05第3次派葵涌村

7) 欣欣軒軒媽 ----- 11/02申請, #11064, 人家庭擴展, 3/04審查, 6/04第一次派東涌冇要; 1/05第二次派沙田禾輋村冇要; 7/05第三次派梨木樹村第五座(驚驚)冇要;(對上其中一次有合理理由), 結果: 9/05第4次派石蔭5期

8) 瑤瑤媽媽 ----- 6/9 特快, 結果 : 馬鞍山

9) 貝貝 ----- #1121, 8/03申請, 未做審查, 擴展3人, 8/9揀特快. 結果: 東涌富東

10)
binbindog ----- #1144xx, 9/04
申請, 08/05審查, 新界區3人, 27/9揀特快. 結果: 東涌逸東二期

11)
katty22 ----- 10/04
拿藍卡的, 約28/9可以揀特快. 結果: 葵涌梨木樹二村五座

12)
寶礦力 ----- #1086, 3/02申請, 1/05做審查(審查時由擴展轉巿區, 兩人家庭) , 9/05去樂富由巿區轉擴展. 結果: 派葵涌 村第五座

13)
cycynk0414 ----- no.g114xxxx, 6/04
申請, 4人家庭, 新界區, 12月審查 , 1/05派屯門友愛, 3月派水邊圍. 2/06派逸東(屬合理唔要). 結果:
4月派清河(粉嶺與上水之間)

14)
亞嬌 ------ 12/01申請, 2/04做審查.(擴展3人家庭) 6/04第一次派東涌冇要. 11/05第二次派寶琳邨寶勤樓. 結果:
7/06派健明邨健華樓

15)
vanessa*_*lam ------- no: u-0139188-3,
04年我老公申請單身, 但入息過, 05年上訴, 加左我同bb個名,
7/06審查. 結果 : 8月16日第一次派上水清河村$980

16)
446948 ------ G1113xxx, 3/02申請2人家庭擴展, 9/04入紙改為3人, 7/06入紙由擴展改市區, 10/05第1次審查,
2/06派大窩口邨(冇要到), 7/06派香港仔石排灣(好開心, 但太細唔要, 等第3次). 結果: 9月派咗華富村中房

17)
晴朗 ---- G1136xxx, 5/04申請擴展, 未審查(2人家庭). 結果 :27/9/2006特快揀葵涌村

18)
joycemama ----- #1140xxx 7/04
拿藍卡, 2人家庭(單親), 擴展, 未做審查, 23/9/05揀特快但無去. 結果: 29/9/2006特快 揀梨木樹村二座

19)
曲曲 ----- G1147617-5, 12/04申請, 4人擴展, 4/10/06揀特快, 結果: 柴灣漁灣邨

20)
小香香 ----- 1150XXX,
04年申請, 新界區3人, 3/7/06做審查, 5/10揀特快.. 結果: 天逸

[ 本文章最後由 cubixluk 於 07-7-25 10:28 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都派左2次,而家等緊第3次(都等左成8個月lu)
第1次喺06年6月派東涌-逸東
第2次喺06年10派長青邨
等到頸都長...但又怕呢次都派得唔好,又要等1年之後由頭再排過

大宅

我對面都冇人住~又冇人裝修~
如果我月中搬入去住~到時對面既人先裝修實嘈死~
又唔知係咩人住對面

原文章由 cubixluk 於 07-7-3 20:15 發表
我啱啱入完伙啦, 攰到命都冇... 我成條 "走朗" 得我一家人, 沉日見到對面有對中年夫婦嚟睇屋.... 都幾好相遇既 .... :D 等我送晒所有野嚟之後影相比你吔 look 下啦

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hi,我係新加入架!!
我地一家三口都等咗年幾喇...:-(
但到依家都未有消息呀!!
好想快d有屋啊!!

男爵府

醒目開學勳章

HELLO:lol

我係5月中交申請表架,但到而家仲未收到藍卡呀??
係咪無咁快收到架...會唔會唔批呀? ?好擔心呢

男爵府

畀面勳章

就係諗住個個月都報小D..應該OK既我諗

原文章由 cubixluk 於 07-7-4 16:48 發表
咁你諗到點報嗱.... 你唔係有一個月 over 咗咩 , 可唔可以拉上補下做到唔過額

別墅

我都等左好耐啦, 今日終於翻新完, 約左13號去睇屋啦.... 終於等到啦.... 開心死啦:-( :-( :-(

侯爵府

續已經上樓朋友資料 - 21-35

21)kudolee ----- 1134xxx, 於七月審查, 8月第一次派東涌逸東村無要, 26/9號揀特快, 結果: 沙田新翠村

22)winter090769 --------- 1/06申請3人家庭, 約3月收籃咭, 4月轉4人,
6月參加特快. 結果: 揀咗梨木樹二邨

23)臭豬bma--------- no:11522xx
2/05申請, 今年參加特快, 揀返東涌..10月5號揀樓, 25號審查...3/11收到信審查ok, 結果: 揀咗東涌

24)anitalui -------12/04申請, 3人申請擴展; 06年參加特快. 結果: 揀咗東涌

25)yinohoh ------ 23/11/05收到藍咭 (離島兩人), 配房組於12/7/06審查, 在9月派大澳龍田邨(無要). 結果 : 10月特快揀咗寶田

26)ying媽 --------- no.1142xxx, 08/2004申請2人擴展, 02/05改為3人, 收到信14/9去審查; 結果 : 25/11收信派東涌

27)skyyoyobebe ----- 6/8/01申請, 10/8/05先審查, 等

28) 3) patpat234 ----- 6/2003申請(新界)4人連同奶奶, 同年12月寄信黎問要唔要逸東二, 應承左後1月審查,4月配左屋. 最後冇要, 再轉埋(市區).1/9/2005會再審查...入息超額, 5月再入紙通知入 息已合格, 10/8/2006去審查. 8/2006尾派石排灣, 唔要. 06年10月再派柴灣峄華村1/F ,都係冇要, 剩返一次機會
結果︰2007年8月31日要左小西灣邨,拎埋key

[ 本文章最後由 cubixluk 於 07-9-1 10:14 編輯 ]

侯爵府

updated 晒啦.... for 大家 easy reference

[ 本文章最後由 cubixluk 於 07-7-25 10:32 編輯 ]

子爵府

醒目開學勳章

尋日都收到信,叫我17號上去,仲寄埋份填入息既野黎,想問個日上去,要拎d咩野架~
]

別墅

[quote]原文章由 ivysham 於 07-7-4 17:02 發表
我都派左2次,而家等緊第3次(都等左成8個月lu)
第1次

首頁

尾頁

跳至