自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

我記得以前同一個歐洲珠寶商傾計,佢話自佢有記憶以來,屋企已經俾鑽石佢當波子玩,所以佢好細個一拎起粒鑽石已識分真假,從來不需要努力去學習些甚麼。

旅行在我來說是一種吸收外地文化,用心體味生活多於觀光或者知識吸收,要「硬記」或者「學識」品咮文化藝術,其實這不是一次半次就可以或者學得懂的東西。

同一個地點,不同時間心境年齡去都有不同的體會,所以在我來說,幾時去歐洲不是幾多歲的問題,而是能否負擔的問題。

Superman-GF  Well said!!  發表於 14-2-6 10:16
bkfans  從小薰陶, 係有錢人做法. 資源有限, 只可以講經濟效益.  發表於 14-2-5 11:58
danad    發表於 14-2-5 10:29
pingmum  Good  發表於 14-2-5 10:27
柏架山莊    發表於 14-2-5 09:31
Happymom2004  講得好  發表於 14-2-5 04:09
日日是好日

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

至少上左中學先, 因為歐洲歷史文化, 細個未識欣賞

琥珀宮

引用:+本帖最後由+joanthony+於+14-2-4+21:05+編

原帖由 joanthony 於 14-02-04 發表
小朋友有問題,相信你一定教得好辛苦,外人好難完全明白!唔係要批評你,但希望你可嘗試用其他方法,而家既飲食問題,對你仔將來影響也好大!既然你覺得睇心理醫生可能幫到你仔,就行動吧,希望專業人士可以幫到佢!

子爵府

引用:Quote:Bubblegumbb+發表於+14-2-4+21:44+我

我覺得同bb 去旅行跟同佢平時無乜分別。 我出街都係揸車同stroller,.去旅行又係。 5個月時全人奶, 净係帶片攪掂。 12個月食solid, 我哋食乜佢食乜。 唔食又人奶就算。 不過我帶左d 叮飯 (韓國興) 去。 in case 佢要食飯。 除左咁真係無乜野。 我仲去左個幾月, 老公净係同我哋一齊2星期, 之後果十幾日就净係我同個仔去探朋友, 周圍玩。 飛都飛左幾次。 ok喎。 不過我係ftm, 平時揍開。 所以無難度。

我個仔而家20個月。 問返佢12個月去玩d 野佢都仲記得。

男爵府

引用:Quote:木土土+發表於+14-2-4+19:15+你仔飲

咁食得太多零食又對身體唔好!食得太多仲會害咗佢tim..

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:而家小二,+就算小三小四都似乎太細,+去到都

而家小二, 就算小三小四都似乎太細, 去到都未必欣賞到歐洲 ...
我牛B 4歲去,自由行,佢宜家仲記得去過邊,德文點講,我唔覺得太細喎

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

禁止訪問

禁止訪問

引用:唔捨得使錢、覺得side+錢咪唔好去囉~+我由

水晶宮

引用:而家小二,+就算小三小四都似乎太細,+去到都

而家小二, 就算小三小四都似乎太細, 去到都未必欣賞到歐洲 ...
我係等阿仔出黎工作,賺錢後請我倆公婆去歐洲旅行。基本上我幾時都ready to go

天空之城, 快樂之地

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+lormy+於+14-02-04+發表本帖

D語氣真係差
討論區有如一面鏡,見到人語氣差嘅同時,睇返自己#21回覆,可能有些少體會。

小歪仔    發表於 14-2-5 15:12

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆:joanthony 的帖子

我奉行讀萬卷書不如行萬里路。我地年年出幾次trip,去唔同地方,俾小朋友感受下呢個世界,次次佢地都好開心,去旅行為我地一家人添上好多快樂回憶。

通常出trip前我會借D關於當地嘅書俾小朋友睇。舊年去加拿大恐龍谷前佢地睇左好多恐龍書,到親眼見到同摸到恐龍化石,佢地都好興奮,又學到嘢。

今年暑假會去New York, Washington DC, Boston等地,去之前會借啲有關US history嘅書俾佢地睇。

SiuGai  Very good indeed!! 旅行係可以真正感受!  發表於 14-2-5 09:18

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+joanthony+於+14-02-04+發表D

水晶宮

熱血金章

引用:Quote:原帖由+牛精仔+於+14-02-04+發表討論

原帖由 joanthony 於 14-02-05 發表
無錯係一面鏡 因為當時都係回緊post姐
唔啱睇咪跳過佢囉,

洗乜特登拎出黎講。

費時自己忟啦

男爵府

Since P.2, we have been travelling to Europe every summer (backpacking).

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:只要有經濟能力,幾多歲都可以去

原帖由 MariaTsui 於 14-02-04 發表
只要有經濟能力,幾多歲都可以去
Agree,年年都去得,唔洗諗值得與否

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章

我廿幾歲去都覺得辛苦,小朋友太細可能未係好適合

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我都好想年年去歐美澳,+有咩好過去第度開眼

原帖由 joanthony 於 14-02-05 發表

我都好想年年去歐美澳, 有咩好過去第度開眼界, 家家有本難 ...
但你之前話唔洗得幾多,十萬好未 丫嘛

如果覺得10萬for去旅行係唔多既,真係年年去都ok呀

super_aries  你想惹人鬧咩  發表於 14-2-5 21:47

珍珠宮

引用:我唔係要睇幾歲...+我係要睇我幾時有錢...+

原帖由 silly_shan 於 14-02-04 發表
我唔係要睇幾歲... 我係要睇我幾時有錢...
這個是最重要!

禁止訪問

首頁
34567...12

尾頁

跳至