跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 tutik 的帖子

tiutik:

先唔好意思, 咁遲先覆, 依家 BK 轉左新版面之後, 帶俾我超高難度, 就係以前我可以係我名下找到我出過d 咩 thread, 咁我一 click 就可以去返, simple and easy, 依家就冇左呢樣野 (我唔知係邊), 我就次次要醒起先識入番 0604 媽媽會呢樹黎睇下有冇人揾我, 好麻煩, 所以亦就係成日唔記得, 搞到我d 反應遲鈍哂, Sorry.....

anyway, about your case .......

彥媽妳好, 煩請賜教, 小兒9月升K2了, 明年租約滿要搬, 本打算入41網, 因中學校網好, 但今年見競爭咁激, 怕派出網外。
==> well, 我只會咁講, 競爭就度度都會有架啦, 因為黎緊既出生人數都係有升冇跌既, 所以去邊區都係咁上下.

很多人有私小BACK-UP自然可進取抽LS, 但以小兒INTERVIEW的往績(幼稚園)表現多數兇多吉少, 且呀囝現讀村校幼稚園, 未IN都輸咗半,
==> 講到係抽既, 講既係運氣, 同你阿仔 in 成點冇咩關係, 你咪兩樣拉埋一齊黎講, 佢入得到既話, 你自然都會幫佢補飛去讀 ga la 依家個 key 係 "你想點???" only , 即係話, 你要問你自己, 你可以承受幾大風險囉, 即係好似d 人買基金咁既 je, 你想回報高 (入到 LS) , 自就風險大 (大把人一齊抽), 當然你想 "保本" 既, 咁一定係回報唔多好 ga la ... so 一切都在你決定, 唔係我去決定, 因為我想搏 =/= 你都想架嘛, 人人心態唔同, 你問我, 莫講話人多我抽唔入, 係俾我入, 我都唔係好想, 因為入得到只係一切野既開始, 要做更多既野 afterwards 佢坐暖個位反而係我最大既 concern, 我好唔鍾意, 亦唔想成日好似去大茶樓飲茶霸位咁霸實個位 (因為你一行開就會有人坐落黎) , 搞到我, 廁所又唔敢去, 又要不停叫野食 hold 住張枱 (因為你唔再叫野食 (繼續補飛), waiter 會以為你埋單, 就咁就收哂你枱既野 (俾人追過頭), 咁你乜都冇 at the table, 好肉酸), 所以明係飽, 唔肚餓 (唔要好好成績) , 都要成日 keep 住張枱有野食 (學呢樣學個樣), waste $$$ 唔計, 我都辛苦啦, 何必, 做唔係做唔到, right? 只係你 enjoy or not lor...你問我, 我會答你, 我唔 enjoy, 我會揀去中停, or even 小型茶樓, 起碼唔駛成日死霸住個位, 都唔會話一走開一分鐘就俾人坐左我個位, 我真係坐到悶, 行開下, 一次半次懶下, 再回來, 張枱仲係樹既, 咁我同阿仔都會 happy 好多, 呢個係我地既生活方式

但人各有志, 記住, 你有你既取向, 唔需要跟別人, 你認為係對既, 又 for sure 你有心有力去 take care 既, 當然係可以 aim at 多勞多得 ga ma..right?

如搬是否入31網男仔會派得好些如油天咁?
==> 油天其實都係多人爭, 只係因為佢係 31 有兩間, 每間開佢 4 班都 8 班, total 可以收成 240 人 + la, 咁相對地可以俾你抽中既機會當然會比 LS 為高咁 only, 但實際上係唔係次次都係咁仲有好多 factor affected ga, e.g. 當然既出生人數, 男女比例, 該區適齡學童數目, 等等, 你有心想計既, 要留意各項數據先會知的

小兒性格靠活潑好動, 專注麻麻, 天主教有20分。
==>如上面所講, 你搏油天以你有多 5 分宗教分黎計當然著數過我地呢d "無分家族", 但我知油天 20 分都要抽, 但當然情況會樂觀過 LS 既, 你大可以試下, 只係, 個 key 都係個句, chance 面係就係油天會大d , 但你心中既取向先係關鍵, 即係, 你心係仲係以 LS 行先既, 咁即使俾你唔駛抽即入油天, 你都係會掛住掛住的 (或者我會中六合彩個停心態), 最後入左油天個心亦成日會想望番轉頭既 (你要自己問自己 this point 了), 咁你就不如勇d , 搏佢一舖, 唔得既都叫心甘命抵個隻, 死死氣去第二間, 好過你 "人在胡奴心在漢" 啦 (明我講乜冇, 哈哈)

最後, 順帶一提, 油天又好, LS 又好, 總之多人爭個d 學校大多為好傳統型學校, 即係學校同家長都係較注重成績既學校, 亦即係換句話講, 你預左學既野會快, 會多, 仲會多 assessment 個停, 你同你阿仔有信心適應到先好 (因為你話你阿仔專注麻麻, 呢d 名校係唔會為左一個細路拖慢成班 or 成級既進程的, 多會俾番個波家長你自己諗掂佢), 你有心理準備先好, 但同時話亦說回來, 專注力唔係 only 天生既 (除非有病個隻), otherwise , this is something that could be trained up as your kid grows up. Dun worry too much ~ :)

侯爵府

彥媽, 我日CHECK夜CHECK終於等到妳回覆, 多謝哂!

我成日提醒自巳別因為虛榮勉強把孩子擠入名校, 就正如我職業做名牌時裝生意但自已成身花園街又點, 近來帶呀囝上游水同某他活動比人問咗幾次呀囝讀邊間幼稚園, 咪答村校一間, 問番佢(早知特登唔問睇佢點), 原來又係附近至hit既直資, 你話冇虛榮就奇! (唔排除我捻多佐), 所以怕自己因為咁而幫呀囝決定錯. 其實呀囝d曳野冇返全日班慢慢執咪害佐佢, 所以interview fail 其實仲好. 強烈睇會選校要適合, 尤其學前階段, 就硬係過佐先識醒.

鍾情ls係因為佢地made in ls冇精挑細選去簡學生都能訓練出精英, 而且係男校, 好相信教男同教女係唔同, 女仔發展早熟又專心大多叻過男仔, 如果我用踏腳石黎形容間學校好似太現實, 因為教囝都係靠自己, 如果谷唔到要轉校(比人收枱)…. 要有心里準備, 但總算試過, 佢同我都努力過.

飲茶既比喻好好, 勉強霸住個位既心情, 漠視外人既眼光, 唔知自已能否誠受等我用一年時間再捻下先.

多謝指教!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 yf 的帖子

yf:

彥媽, 想請教你net 91 "保良局朱正賢"同"第一城胡素貞" 邊間好d? 應該從邊幾方面去選好?

另外, "沙田圍胡素貞"同"路德會梁鉅鏐" 你有咩意見?

唔該彥媽!

==>以上真係唔敢亂評, 我只係知呢 4 間都係沙田區搶手既學校, 我識有個媽咪阿仔讀朱正賢, 冇聽佢提過d 咩唔好野, 所以我 assume 係 OK 既

至於其他, 你去討論區聽下讀緊既人講會好d.

複式洋房

彥媽,想問下你考幼稚園K1是否需要替孩子準備PROFILE俾學校呢?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 bblui88 的帖子

bblui88:

想問下你考幼稚園K1是否需要替孩子準備PROFILE俾學校呢
==> 你問我, 我會話 "唔駛", 但若係你係唔放心既, 因 feel insecured 既就做, 做左個心舒服左, 之後無論得唔得都好都唔會後悔喇嘛...

伯爵府

好媽媽勳章

彥彥媽咪

請問你識唔識 九龍塘 天主教華德學校?
這間谷嗎 ? 難唔難入 ?
成中派位好唔好 ?

謝謝

子爵府

彥媽,
小兒今年選小一
住NET 16..自行誇區唔知點揀好..
25分有聖安多尼(爸爸舊生)
20分可選番禺華仁(宗教分)
另自己又心儀滬江小學及軒尼詩小學下午校..但兩間只有15分..
應該點揀會較安全D...THANKS!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 olimo 的帖子

Olimo:

Oh...原來有人揾我 here, 有怪莫怪, 遲到請唔好見怪...依家呢個 topic 有人問野我都唔會收到通知既, 所以下下要靠自己記實上黎睇, 非常麻煩...

請問你識唔識 九龍塘 天主教華德學校?
==>識, 我識有媽咪朋友入左去

這間谷嗎 ? 難唔難入 ?
==> 谷就都有d ga la... 難入就一般啦, 你放 1st choice 都會有機既, 佢都叫做地區熱門學校

成中派位好
==> 呢個我就冇留意, 不過應該都唔差, 因為我呢位媽咪朋友係有要求之人, 佢揀得佢, 都梗係睇好佢, 之但係, 佢阿女讀左大半年, 佢地既 feedback 反而唔在成績, 而係認為老師對小朋友關懷不足, 所以唔太 likey 佢, 而我個人意見就係 "人夾人" , 好難一概而論, 好明顯既係佢地同依家個老師唔係好夾到就係事實, 但呢位老師係唔係人人都係夾唔到呢就係另一件事, 所以我只講出黎比你聽當知多樣野, 當中唔包括 "覺得佢好唔好" 在內, 你要自行判斷喇~

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 Jomei 的帖子

Jomei:

Oh, sorry , 依家先發現 your message, 可能我既答案對你都冇乜用了, 不過我都會照答:

住NET 16..自行誇區唔知點揀好..
25分有聖安多尼(爸爸舊生)
==> 咁你老公認為呢間野得唔得丫....得既就去啦

20分可選番禺華仁(宗教分)
==> 都好 risky, 因為佢地太多 25 分既人, 但你想搏既都可以既

另自己又心儀滬江小學及軒尼詩小學下午校..但兩間只有15分..
==> 你咁多心, 間間都想..咁不如 1st round 去盡佢, 去間自己最想既, 唔得既等抽獎, 免得你第日回望時後悔, 又係樹估 "如我當日揀 A , 可能都入到架" 之類既野啦.

今日答你時都過左自行交表, so let's see how it turns up, 得既就恭喜, 唔得既就先再同你研究如何揀校 at 2nd round la (if you need) ")

伯爵府

好媽媽勳章

謝謝你的回覆
小朋友有 20分, 報了華德, 是跨網的
如果這 round不成功,大抽獎甲一都要再報華德

謝謝你分享的case
你朋友是否自行階段入華德 ? 幾多分 ?
小朋友讀耐 d 或者會慢慢同老師磨合得好 d

大宅

hi,彥彥媽咪,
小兒今年選小一40校綱
小儿性格慢熱、較內向、記性不好、
喜歡玩、學習一般
我心儀協和、聖方濟愛德、
荔枝角天主教、呢三間但好多人報
協和、聖方濟愛德、荔枝角天主教
瑪利諾神父、基福、會聖紀文、
应该点排名啊?邊間适合他多哋?
謝謝

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 olimo 的帖子

olimo:

小朋友有 20分, 報了華德, 是跨網的
如果這 round不成功,大抽獎甲一都要再報華德
==> good luck to you ^^

謝謝你分享的case
你朋友是否自行階段入華德 ? 幾多分 ?
==> no, 佢係冇關係人士, 係 2nd round 抽獎派入去的, 佢仲係特登搬入 net 41 抽的, 但佢係 1st choice MCS, 後來派入華德啦

小朋友讀耐 d 或者會慢慢同老師磨合得好
==> 呢點係好個人化既決定, 有人認為 "係唔岩點磨都唔會有改善", 亦有人會話 "俾d 時間就會好d" ... 其實講到尾都有個人 preference 在內既, somehow 你對學校印象好, 自然 "願意俾時間", 你對佢印象麻麻在先, 咁你會嫌比多一分鐘都係浪費, 對嗎?

子爵府

彥彥媽咪 發表於 11-10-4 08:47

Jomei:

彥媽,
好開心終於見到你的回覆...
最後自行15分選左滬江小學..
唔知有冇選擇錯...
但交左表都唔諗咁多囉...
彥媽你對呢間小學是否較熟悉?
我仲想問直資學校港同,陳守仁,播道,ST MARGARET'S CO-ED...這四間是否很難入? 叩門又機會?

子爵府

2024年龍年勳章

Jomei:

唉呀...又係發現你 message already 係 3 日後 :( .......

即答番.....

最後自行15分選左滬江小學..
唔知有冇選擇錯...
但交左表都唔諗咁多囉...
彥媽你對呢間小學是否較熟悉?
==>你問我呢間?? 哈哈哈.....梗係......識啦....我中彥依家係呢間小三, 細彥今年都入左紙, mung 阿哥衫尾入, 睇下你小朋友有冇機會同我地細彥一班丫, 祝你好運... 15分係滬江係搏得到的, 起碼 chance 唔係 0

佢地功課唔少架, 不過好快可以做完, 滬江小一, 小二係原班直升, 小三同小四跟成績分班, 中彥今年入到精英班, 算好彩, 學校有好多唔同課外活動搞, 唔錯, 至於老師.... 這個.... 真係人夾人, 我就唔太喜歡中彥以前位班主任 (最鬼衰係小一小二都係佢, 唔止同學原班升, 連老師都會原班升), 好在佢今年又去左做小一班主任, 所以肯定明年細彥入學時唔會係佢做班主任 (因為下年佢會去左小二嘛), 咁就好d.... 至於其他老師都 OK 的, 不過你唔好俾我嚇親...呢d 對老師既 comment 間間學校都有的, 你避都避唔到, 同我地大人打工夾老細一樣 :p

據聞佢升中派位都唔錯的, 所以我都對佢有d 期望架...

不過多口八一句, 你住 net 16 why 唔諗區內個d ....? e.g. 杏花村救世軍... 15 分都有機架 wor (我已經唔叫你搏 net 16 4 大天校 ga la wor, cos 15 分呢d 都冇乜 chance)... (註 : net 16 四大天校係 : 柴米, 兩間基灣同丘佐榮)

我仲想問直資學校港同,陳守仁,播道,ST MARGARET'S CO-ED...這四間是否很難入? 叩門又機會?
==> 四間之中, 港同同陳守仁最多人爭, 你淨係睇係 BK 呢兩間學校被提起既次數就知啦, 其次係播道, 呢間多 TKO 人爭囉, TKO 最多直資學校, 以依家中產家長又多喜歡為子女報直資學校咁計, 僧多粥少既關係, 咁間間都有一定報名人數架啦, 不過呢, 咪都又係一個人報 10 間, 到時又係 1 個人 hold 10 個位個種啦, 到 final stage 時又唔見得真係咁多人爭既, 不過係做等個個家長既會心情上落d 啦, 4 間之中以 St Margaret 最少人留意, 一來佢係 SSP, 淨係佢隔離有間英華已爭走佢d 男仔啦, 後面既德貞女子中學又提醒家長們德貞係有小學既, 即係又有d 女仔過檔, 所以呢間多數係人地既次選, 但咁只可以代表人既 preference, 學校係唔係真係叻d 定渣d 又不可因為報讀人數而直接連繫既, 先講明. 至於叩門, 你有冇考佢地先, 有既話都可以試下既, 若你當日考都冇考過佢地點叩門呢? 係叩既話學校都留俾當初 on waiting list 個d 啦, 係冇...?? 你想讀既等插班好過了

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 彥彥媽咪 的帖子

Floracheung68:

Oh...死, 原來 missed your message....very sorry...依家即答番, 我份人係有問有答的, 只係有拖冇欠...呵呵~

小兒今年選小一40校綱
小儿性格慢熱、較內向、記性不好、
喜歡玩、學習一般
我心儀協和、聖方濟愛德、
荔枝角天主教、呢三間但好多人報
協和、聖方濟愛德、荔枝角天主教
瑪利諾神父、基福、會聖紀文、
应该点排名啊?邊間适合他多哋?
謝謝
==> 若你係講抽獎既話, 上面咁多間, 以荔小, 協和, Maryknoll Father, St Francis 4 間係區內 hot choices, 呢 4 間一定只可以是但一間排 1st choice, 之後唔好排另外兩間 2nd choice or 3rd choice, 盞送死 only, 2nd choice 就要揀次 hot 既, 當中聖紀文, 同埋旅小 (你冇提呢間, 但我會建議你考慮), 聖紀文同旅小都係區內老牌實力學校, 只係年老色衰 (即係校舍舊, 細), 所以自有左荔天呢d 千禧級既校舍之後, 家長們就好似唔記得左佢地, 想當年呢d 學校次次係校際問答比賽都一定聽到佢地入圍架, 不過依家連 Maryknoll Fathers 都分拆埋而又有靚靚校舍, 自然家長們都會有 "貪新忘舊" 既情意結, 但無損學校既實力嘛, 所以可以考慮佢地做 2nd choice, 基福係區內一般, 我對佢無意見.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

彥媽,

我囡都係滬江今年小五,好奇問下--why唔太喜歡中彥以前位班主任.
細囝今年都入左紙, 睇下有冇機會同一班.

大宅

彥彥媽咪,

I have been seeked your advice when applying K1 for my boy. Now it is the time for P1 admission. Time fires.

We did not go through the 自行, as we already accept one DSS offer in a very early stage. Now I am now choosing between HKUGA and Raimondi.

I know they are different style of school.

My son like a relatively more "discipline" classroom environment, he doesn't like to voice out answer loudly from the seat as the other classmates do. He like to raise up the hand and teacher to select which one to answer. However, he is not very self-disciplined in doing homework and revision.

He is much more strong in academic than doing presentation. His memory is good, without much revision, he can reconize and write the words that he learnt and seldom forget. His scores from assessment (in paper-type) are good. However, he is NOT a kind of kid who loves doing homework, particicularly 抄寫. Sometimes, it is a battle with him to make his work done.

To sum up, he has the ability in studying in a traditional school, which may be easier for him to have satisfactory results. but he seems not having the character in studying in a traditional school - with self-disciplined and as a homework lovers.

In a acitvity-based school, like HKUAG, I am not sure he can get a satisfactory result, as his presentation skill is not that good, and he may not be 主動 enough in participating in the discussion etc.

It seems a difficult task for me to make a decision. I know many ppls on the wait list are waiting for the offer, and I really do not want to hold too long.

Can you give me some suggestions / advice , whether my boy with such a character is fine enough to study in Raimondi or HKUAG?

Any comments on St. Paul's Boy (he is on the first batch waiting list), CKY (having the 2nd interview soon) and Ying Wa (waiting the result).

Many Thanks.

子爵府

回覆 彥彥媽咪 的帖子

彥媽,
好唔開心呀...自行失敗左...無緣同細彥同校啦~
下一步可以點做?
請問到大抽獎...係咪都要甲部再填自行果間?
跟住乙部就填本區?
其實我一直都無留意NET 16既學校..
都唔知填邊間好...
如選丘佐榮會否太博?
明德/崇真/愛秩序灣官立又好唔好?
THANKS!

子爵府

2024年龍年勳章

Jomei:

彥媽,
好唔開心呀...自行失敗左...無緣同細彥同校啦~
==> 千萬唔駛失望, 真心一句 : 塞翁失馬, 焉知非福? 冇乜邊間學校 at HK 係 '非入不可' ga ma.. :) 2006 算係多小朋友, 15 分你應該都係有得抽既, 只係抽唔到 only la....

下一步可以點做?
==> 只好等大抽獎囉, no other way, 另外可以再搏下私校/直資...之類, if you wish.

請問到大抽獎...係咪都要甲部再填自行果間?
==> 甲部係全港任何一間都得, 你唔一定要再填番滬江, unless 你非入不可, 同埋你想搏到時真係抽得唔好, 再番去滬江搏叩門時"以表誠意" 既你就揀番佢啦, otherwise 講到抽獎, 機會都係人人平等, 睇你個 random number 而定, 家長又唔會知既, 一切都係運氣 only, 即係甲部你填滬江又好, St Joseph 都好, 機會率都係一樣的, 睇你想點搏而已

跟住乙部就填本區?
==> 乙部一定只可以填本區, 你係 net 16 既就唔可以填滬江呢d 學校, 因為佢地係 net 14

其實我一直都無留意NET 16既學校..
都唔知填邊間好...
如選丘佐榮會否太博?
==> 同我上面講一樣, 講到明係抽獎, 即係靠運氣啦, 咁既話就冇話搏唔搏既, 第一志願一定係 "全力以赴" , 大家都揀最想入個間 ga la... so if you want 丘佐榮, then 就填丘佐榮 lor

明德/崇真/愛秩序灣官立又好唔好?
==> 呢d 係區內次一級既學校, 我呢樹講 "次一級" 既意思唔係話學校好唔好, 唔好誤會, 係指相比起 net 16 既 4 大天王 (丘佐榮, 兩間新舊基灣, 聖米迦勒), 你講呢三間相對少d 人放 first choice, 從 strategy 而言, 你放佢地係 first choice 機會率一定會大過放 4 大天王, 但問題係, if 真係派左入去, 你會唔會又 "後悔" 話 ... "咦....咁易派到, 咁我早知填 4 大天王可能都有機 ga wor " 呢類說話先...唔會既, 自己開心既就去馬啦, 呢三間 OK ga, 3 間之中, 可考慮明德

首頁

尾頁

跳至