跳至

首頁

尾頁

大宅

而家先睇到個po 既日子 sorry

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 jacky512 的帖子

jacky512:

你入得黎我樹, 就 welcome, 我點都會答既...我係呢個 post 既守門人嘛...

其實我想問下我老公個侄仔讀戈間小學係我心儀想報小學學校
咁我仔仔入既機會有冇 同埋有冇分計 堂兄弟有冇分加嫁?
==>冇..一定冇....按政府計分制度, 只會計自己一家既兄弟, 唔計人地個家既 (若然都計埋, 咁就真係世界大亂了

上次有位mama同我講佢地話得,同copy 手冊比佢地同佢仔仔就入到間學校,我半信半擬.....
==>你大可以問真d 佢, 係唔係真係 "堂”既先? 我理解 "堂" 既 means 叔叔, right? 咁叔叔個仔係樹讀, 同你個仔想入去讀係兩回事, 冇著數, 一定唔可以按計分制之下收, 佢之後係唔係用關係搭夠就另計

我新手 sorry 好多野唔明白請指教
==>冇問題, 絕對歡迎發問, 只係若你都認為你有好多地方唔清楚既話, 建議去我既 "精華篇" 樹做下預習先再黎問會易明好多.

大宅

Hi,彥媽, 你好呵!! 我之前問小朋友的幼稚園事, 多謝幫忙.. 現在又到入小學的事(2013讀啦), 想請教彥媽. 好鍾意你,因不會比"行"貨答案, 每次講得出一定有理由的.
事原: 小朋友較溫文有禮, love reading(esp.English, 看多字的書), 觀察型, 多同女同學玩.
不知YW, TSL, SFA, 沙田一城呂明才, KTS較合適他呢?
如要交學費, 就要交一半; 因我公司比一半(但只是小學, 中學以上冇啦!)
謝謝!!!

大宅

morning, 彥媽, are you busy?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 honey4u4m 的帖子

Oh, honey4u4m

sorry for my late reply, 因為依家有人係呢樹問野, 我又乜提示都收唔到, 要靠自己定時巡房先知架, 咁呢輪一來又忙忙地, 二來又見都冇乜人入黎, 所以 check 既次數就少左囉....好在都仲記得定時巡下房...等我即答...wait...

事原: 小朋友較溫文有禮, love reading(esp.English, 看多字的書), 觀察型, 多同女同學玩.
不知YW, TSL, SFA, 沙田一城呂明才, KTS較合適他呢?

係香港地, 只要你小朋友唔係走走跳跳, 坐唔定個d , 我敢擔保十間有九間都鍾意, 淨番個間就係因為唔夠位, 收唔哂人 only, 香港一向走開傳統教育, 地方細, 人口多, 所以多手多腳, 申個懶腰都整到人既人係多數較唔受老師歡迎的, 所以純以阿仔做出發點既話, 冇問題 wor, 間間都會夾到佢, 所以你要留意既係個間學校比到d 乜你先係揀校既重點:

純以學校受家長歡迎程度計算, 就一定係 TSL 贏哂, 因為相信同佢有d IS feel 有關, 家長們都係望小朋友有番d "國際視野" 咁啦, 英文又要 train 得好, 所以 TSL 年年人龍都幾個蛇餅

YW 我講過好多次, 有 snoopy 校長做生招牌, 當然由深水步排到去尖沙咀, 學校賣點係一條龍, 話唔介意d 仔曳, 但我對呢點有保留, 因為真係聽過唔同既 feedback, 好多家長係 core fans, 一定話佢好, 相對, 係學校唔係既得利益者既一群 (即係成績跟唔上, 學校唔多理你個d ) 既家長就梗係話佢 follow up 得唔好咁囉, 但同時, 若你以英文比重去睇, 咁 TSL 既英語比重應會較高, 因為學校係 from various races ga ma...

SFA 出名深, 佢係一間好學校, 但要睇你阿仔谷唔谷得起啦, 有d 細路會視呢樣係挑戰, 唔止挑戰個細路, 仲挑戰埋佢阿媽, 讀得上當然鄧你高興, 因為真係唔係人人頂得順日日陪太子讀書的, or 除非細路好生性, 乜都可以自己搞得掂, otherwise 阿媽唔幫既話, 競爭又咁大, 你頂得順至好

KTS 都唔差丫, 不過若純以上列學校同佢比, 佢多數係 last choice lor, 唔係唔好, 不過家長多數係人望高處, 上面個d 唔收咪去 KTS 買定個保險囉...但佢學校都係d 唔想俾小朋友讀官津校既家長既另一選擇

沙官呂 - 呢間同上面又好唔同 wor, 係津小, 我記憶佢咪早前話要行國教個間囉? So do you feel comfortable if they offer 國教先? 佢係區內數一數二既龍頭學校, 所以當然有番咁上下實力啦, 但又係唔同 TSL 比較以英語做 main language, 因為 afterall 佢係津中, 都係跟大隊而已, 功課都多的.

Did I answer your questions?

大宅

回覆 彥彥媽咪 的帖子

好多謝你的回覆呵, 彥媽.
現在SFA failed lah.......其他就需要等.
至於TSL, 我記得你以前說過, 好像聯知国咁..我是怕德育不太好呢. 但可能我小兒就喜歡, 因為有很多英文, 如英文書, 英文人等.....今年有成5000人申請, 如果收我, 唔去讀是否太side呢??
至於YW, 的確困難入.; 彥媽, 你寫的comments真係完全正確呵!!!
KTS 沒有中學做backup; 一呂有聯係中學(呂明才中學, 但好像只收30人).
但耐何小朋友有英文的天份, 讀中文津校又唔知佢會否應.
煩死!! 咁你個人鍾意那一間呀??

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 honey4u4m 的帖子

honey4u4m:

現在SFA failed lah.......其他就需要等.
==> not a problem ar...有D 野人就係咁, 試過唔得先心死架嘛, 呵呵, 有時你要咁諗, 呢間又收, 個間又收, 你咪仲煩, 哈哈~~, 依家唔收就煩少樣啦

至於TSL, 我記得你以前說過, 好像聯知国咁..我是怕德育不太好呢. 但可能我小兒就喜歡, 因為有很多英文, 如英文書, 英文人等.....今年有成5000人申請, 如果收我, 唔去讀是否太side呢??
==> 佢德育又唔會麻煩, 只係, 唔同國籍自有唔同 culture, 陳宅教仔同李宅教仔都可以係 different culture la, 你接唔接受到而已, 而 culture 係 values 既反影, so you got to ask yourself, 你接唔接受到一d 可能同你本身 values 唔同既野咁 je, 我就對呢樣野持中性態度, 樣樣野都有正反兩面既, right? 中產多既香港家庭個種"比較" 同 "競爭" 文化又唔係人人都喜歡 ga ja ma..right? :)

至於YW, 的確困難入.; 彥媽, 你寫的comments真係完全正確呵!!!
==> 因為我係彥媽丫嘛, 哈哈

KTS 沒有中學做backup; 一呂有聯係中學(呂明才中學, 但好像只收30人).
但耐何小朋友有英文的天份, 讀中文津校又唔知佢會否應.
==> 你問我, 我間間都唔揀, 我已身體力行証明左, 大仔己出國, 二, 三仔都係香港讀地區小學而已, 學校唔出名先好, 簡單, 學到野, 又少人係樹左比較右比較, 我樂得耳根清淨, 晚晚細路做完功課就同佢地吃喝玩樂, 生活寫意也~~~ 我地得到既唔一定比人多, 仔亦普通而已, 但佢地生活得冇壓力 (阿媽唔會為功課比佢地壓力佢地就開心架啦) 呢個就係我, 你睇唔睇得到我睇既野先....呵呵...

所以呢....每個人既選擇出發點都唔同, 你問我想要邊間係冇用既, 因為你唔係我丫嘛....除非你睇事情同我一樣啦, right? :), 你亦冇需要令自己做人地做既野, unless you feel comfortable to do so, otherwise 你做得開心就得, 明嘛?

煩死!! 咁你個人鍾意那一間呀??
==> 你煩係因為你根本都未知自己想點, 又或十個橙, 十個都好, 手揸住一個都要眼 gup 住隔離個 9 個, 慌死揀著個個唔係最靚個個, 冇要真係蝕底啦.... 個心咪煩, 1516 囉, 我有冇講錯呀....

因此, 問題主因在於你目標唔明確, 你樣樣想要, 又嫌樣樣唔夠, 冇一間學校會所謂 perfect fit 你的, 係咪? e.g. 不如你問下自己當日點解揀你個老公? 佢都唔係樣樣好格, 你又揀? 因為你知自己想點囉, 所以你可以係個一刻做到決定, 你亦知道呢個世界唔會有一個 perfect 既老公比你揀, even 你依家話佢 perfect, somehow 係"你眼中" perfect 而已, 佢係其他人眼中可以係好一般 ga ja wor, same as 選校啦, 所以...呵呵...你係煩惱自尋呀....

先問自己一個最基本問題你就揀到架啦 - what do you care most if you need to make such a decision? Prioritize them and you will get your answer, 我唔會有呢個煩惱, 因為我一向都好知自己想點, 亦唔會三心兩意, 有左目標就 work hard, 所以咪唔會煩囉....

By the way, 忠言 may be 逆耳, 如有得罪, 請勿見怪.

大宅

彥媽,你好!

想請教如果得20分(媽咪係舊生)入瑪利諾神父教會小學機會大唔大?

謝謝!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 abby0624 的帖子

abby0624

想請教如果得20分(媽咪係舊生)入瑪利諾神父教會小學機會大唔大?
==> 呢間算得上係地區名校, 再加上有中學直上, 所以會仲多人爭, 20 分都要抽, 抽唔抽得到真係唔敢請, 睇當年出生人數同報名人數而定.

大宅

回覆 彥彥媽咪 的帖子

唔該哂彥媽,喺度祝你新年快樂,一家身體健康。

洋房

Dear 彥媽,

請問校網32您會點選擇呢?
萬分感激!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 welovefung 的帖子

Welovefung:

唔好意思, 因為見少人黎呢樹, 所以冇日日入黎 check , 所以依家先睇到你們 message , sorry, 即覆:

Net 32 學校好少, 成個校網得個10 間唔夠, 都真係幾難揀, 因為成個網中最受歡迎既要數大角咀天主教同協和, 所以都算競爭激烈了, 鮮魚行校長理念好好, 但我估你未必想將小朋友放入去吧?

第三選擇可以考慮聖公會既學校咁啦.

希望我意見到 will not come too late :)

複式洋房

回覆 彥彥媽咪 的帖子

Hi Super彥媽, 有空談談嗎? I read most of your comments and Q&A but just nothing about SJC聖若望英文書院, 我女兒收到SJC K1 offer, 但BK有很多有關SJC不好的comments. 我想要一間英文,品德好又半龍的學校, 本來覺得SJC全英語教學很好,又半龍, 但又怕gossip 的comments是真的 (老師常換, 教書搬字過紙, 沒責任心), 導致升中找不到好學校...不知你對這學校有認識嗎? 他們小學升中派位好嗎? SJC and 浸會大學附屬幼稚園, which one u will choose? (我擔心浸幼升不到浸小, SJC 好像九成以上升上P1)

男爵府

畀面勳章

回覆 Cherrywg 的帖子

彥媽媽有冇回覆?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 ceco 的帖子

我印象好似用PM 覆左 ga wor... 因為佢後尾都有 send PM 比我...

首頁

尾頁

跳至