懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日蘋果新聞
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140205/18615614

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140205/18615616
「尿布疹」的元凶不是尿布,而是盛行半世紀的紙尿片。
香港中文大學兒科學系教授韓錦倫解釋,尿布疹是嬰幼兒常見的皮膚病,主要與紙尿片不夠透氣有關。當BB排泄後,潮濕下容易滋生細菌,尿液分解時產生的阿摩利亞、糞便中的酵素,都會刺激BB皮膚,如果沒有適當護理,可導致黴菌(如念珠菌)感染,「初時皮膚敏感會先紅色一笪笪,如果受真菌感染,就會發炎起紅疹」,而且紙尿片中,有很多化學成份可能會刺激BB皮膚。
韓錦倫指出,家長一定要保持BB屁股乾爽,「唔好將尿片包到實,如果可以就唔好用尿片」;棉質尿布則「唔會焗住」,透氣功能較好,質地較舒服,可減少出現尿布疹。
至於用洗衣機清洗尿布,他認為沒有問題,因嬰兒主要飲奶,糞便沒有惡菌,放入洗衣機、加入天然洗衣粉,已能有效殺菌,細菌不會殘留機內。

之前做都想諗住用, 有冇媽媽用緊?

別墅

回覆:nikiwky 的帖子

good yaa, 唔知香港有冇得賣呢

大宅

得閒去搵下先, 不過香港唔係好興

我上網見到GMARKET有得賣
可能遲D一次過訂

大宅

回覆:環保媽媽用尿布 省錢又防疹

我有諗過買尿布,但好難買同日日真係要洗好多張

大宅

親子王國15週年勳章

只可網上訂?

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

Aeon有幾款尿布賣,我都買咗1pack(5塊),等bb下月出世試下用

別墅

回覆:Birzzle 的帖子

一Pack幾錢吔?

複式洋房

剛剛屯門aeon 睇過,但唔見有外面果塊面尿布,只有內裡果塊賣

大宅

育兒性格勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

有呀,換尿片阿女成日r腰位,尿布比較舒服

輸入搜索內容

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

引用:一Pack幾錢吔? +

原帖由 suetyi604 於 14-02-05 發表
一Pack幾錢吔?
有$59•9(made in china),$179(made in japan)

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

引用:剛剛屯門aeon+睇過,但唔見有外面果塊面尿

原帖由 nkitachan31 於 14-02-05 發表
剛剛屯門aeon 睇過,但唔見有外面果塊面尿布,只有內裡果塊賣
我揀咗好似無翼M巾嗰種,(比M巾大2倍),外面褲仔係另外買的,前排aeon特價$39•9\\2條

伯爵府

尿布同尿布褲要平街市有賣。
貴既吉吉島、mides都有

禁止訪問

大宅

我知深水埗個頭好似有得買, 緊係用好啦, 又慳錢, 又唔使焗住, 如果我生左, 我都會用

大宅

其實點用架? 尿褲唔駛換? 只換入面既布? 咁塊布係咪一濕就要手洗? 一日要洗幾多次呢? 有屎屎.... 難洗嘛... ?

複式洋房

有無媽媽用過lee 款呢?

男爵府

nikiwky 發表於 14-2-5 10:57
今日蘋果新聞
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140205/18615614
香港吉之島 都有尿布賣.

依家D尿布好方便, 唔使接, 加一塊隔尿紙就好方便處理.

一個BB 到2歲要用最少6000片紙尿片, 大約係 $15,000, 約1吨重, 放係堆填區要500年以上先至可以分解.

用尿布, 基本套裝大約$1,000 (10+條褲仔+ 40+條尿布), 再加隔尿紙費用.

大宅

水晶宮

回覆:Osiana 的帖子

但有屎屎點處理?

首頁

尾頁

跳至