跳至

首頁

尾頁

大宅

0603既bb~ 介左片未丫?我想同丫b 介片,但又無從入手,有無d已經幫丫b介左既mami可否分享下丫?

洋房

未介 although it is very hot........but by doctor said this is
better to start from 18 months

男爵府

我而家喺屋企除咗訓教無同囝囝著片, 佢有時可以自己指住痰罐
示意要尿尿, 但多數係我到時到候抱佢上痰罐痾, 我無迫佢因知道
佢仲細, 但起碼bb唔再抗拒坐痰罐.

男爵府

我個女都可以叫做戒左片喇,而家佢只係夜晚瞓覺先用一條片,中午瞓三個鐘條片都唔濕,起身兜佢就疴,我都冇好認真咁同佢戒,但見到天氣熱,又唔想開太多冷氣,就定時同佢去vv,佢而家想去會扯下條褲,交者交叉脚,但食完奶佢通常每半小時就要去一次,二次之後就可以一個小時,不過呢o的視乎每一個bb而家,耐心o的,細心o的觀察就得.

複式洋房

未戒呀!婆婆想幫我嗰女戒, 但係佢唔鍾意坐廁所仔.:-(

男爵府

依家同緊bb戒, 但係囡囡好唔鍾意坐痰罐仔, 一問佢要唔要尿尿, 比痰罐仔, 佢就灑手擰頭添呀~

複式洋房

而家介緊啦!但係佢試過2次真係在廁所仔去咋,每隔15-20分鐘兜佢,但次次都唔成功...

複式洋房

而家介緊啦!但係佢試過2次真係在廁所仔去咋,每隔15-20分鐘兜佢,但次次都唔成功...

民房

To all mom with a boy

My son was also born in Mar 06. I am wondering how to do the potty training for a boy. Stand or sit????

洋房

0603既bb~ 介左片未丫?

我個囡可以話介左片, 但有時在玩時就忘記說要去。

大宅

0603BB介片未丫

我細仔係24/3!而家都未戒片!但我就認為唔好咁心急!BB跟本心志未成熟!未會咁快掌桅到~仲亠日都飲幾餐奶!又點會咁快呢?我大仔果時兩歲先開始戒片!回顧再想都幾攪笑 !出街~成日帶住七八個密實袋!由土瓜灣撘巴士入屯門~巳經用咗三個!最終依然失敗~瞓着覺我仲一身都係添!~~~ 你哋又認時如何!決定呢?

民房

my son born in Mar 8, still wearing diaper, my helper also suggests to start potting training to him. Personlly, i don'twant to start too early, some book also suggest to start at 2 years old when baby is better developed phiscally.

別墅

my son born on 4/3, he still use the diaper....try to train him and remind him to tell us when he WE WE....learn to stand , is it right method?

大宅

我個女都未戒到片,但開始有意識要通知我地疴左。

大家可以開始買定d平價($5/條)短褲仔,在家用,疴濕左就換,環保好多!

Fion

我們愛,因為神先愛我們!

複式洋房

我未有打算住喎.我打算遲多兩個月至開始.但我媽咪就一歲就想幫佢戒,比我否決左.haha

大宅

我BB314出世,依家都戒緊又係定時定候叫BB We We.平時著戒片褲

大宅

我個女出街同瞓覺就著片,其他時間就著褲仔,30-45分鐘去一次,一日有至兩次失手!努力中!

洋房

我bb 3月頭出世, 我重未開始幫佢介.
我覺得佢未識咁早可以 control 到.
我諗等佢夠 2歲先開始. 會唔會太遲

洋房

原文章由 肥仔阿媽 於 07-7-21 21:43 發表
我細仔係24/3!而家都未戒片!但我就認為唔好咁心急!BB跟本心志未成熟!未會咁快掌桅到~仲亠日都飲幾餐奶!又點會咁快呢?我大仔果時兩歲先開始戒片!回顧再想都幾攪笑 !出街~成日帶住七八個密實袋!由土瓜灣撘巴士 ...

我個bb都係324呀!佢未戒片呀…

複式洋房

my girl also born on 4/3 & still use the diaper. Not yet start to train her.

Jessica314, is March 14 your birthday?

原文章由 jessica314 於 07-8-5 18:41 發表
my son born on 4/3, he still use the diaper....try to train him and remind him to tell us when he WE WE....learn to stand , is it right method?

首頁

尾頁

跳至