少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

我的b剛滿一歲,最近一個星期發覺他常大叫,他通常唔係發脾氣或喊的時候叫,好似想同你講嘢咁,你們有冇bb有類似情況,如何處理?很擔心

超級版主

超級版主

我會同佢講野,同佢笑及濫住佢

洋房

原文章由 manwife 於 07-7-5 02:23 發表
我的b剛滿一歲,最近一個星期發覺他常大叫,他通常唔係發脾氣或喊的時候叫,好似想同你講嘢咁,你們有冇bb有類似情況,如何處理?很擔心
我囝囝都係經常尖叫,快17個月了.又係約一歲時開始係咁,但佢係開心時叫...好似在會所好多小朋友玩佢就跑來跑去尖叫,我會抱住佢在耳邊講唔可以大叫,但佢停一陣又叫 .其實有無媽咪有更好方法.

伯爵府

好媽媽勳章

尖叫好正常,通常我會同個仔一齊叫 。最好方法只有帶佢離開現場。
原文章由 maylaw0223 於 07-7-5 14:59 發表
我囝囝都係經常尖叫,快17個月了.又係約一歲時開始係咁,但佢係開心時叫...好似在會所好多小朋友玩佢就跑來跑去尖叫,我會抱住佢在耳邊講唔可以大叫,但佢停一陣又叫 .其實有無媽咪有更好方法.

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

子爵府

好媽媽勳章

我隻巴魯旦歲半,郁d唔鐘意就尖叫,叫得又聲刺耳..唔理坐車又好,响街好,出街食飯好,佢要達到目的(要去玩食糖做埋唔應該做o既野)..影響其他人,只有離開一陣但無可能一餐出出入入十幾次.后尾有次我硬功,無論點叫都唔離場或就範,等佢叫,(期間同隔離檯道歉)佢叫到無人采佢知道no use又難落台,我就氹番隻旦,攬實佢,細細聲同佢講,要慢慢表達唔可以尖叫大喊.之后,佢又發作時,我攬住又响耳邊講冷靜冷靜,掃下背脊安撫下佢,咁就無扭無尖叫.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

別墅

我仔仔都有尖叫,我們做家長的,首先要自己平靜,因為bb尖叫是正常的,他們都唔識表達,可能我們沒注意佢,所以叫來吸引我們,又或者佢見到人玩得開心自己很高興,是bb這個階段的表達方式。我會叫佢冷靜,幫佢說出佢想表達的事,bb知道我們明白就唔會再叫了,會安靜的,唔得就可能是其他事,先分散佢注意力,最後一招才抱開佢。我仔仔22個月大了,現在開始明白,以前媽咪成日話,你動一動都知你想做物,我真是bb動一動都知bb想做物,沒10成都有9成。 努力呀!

Bless you with Holy!

[ 本文章最後由 BYWH 於 07-7-10 00:49 編輯 ]
「你若聽從耶和華─你神的誡命,就是我今日所吩咐你的,謹守遵行,不偏左右,也不隨從事奉別神,耶和華就必使你作首不作尾,但居上不居下。 」(申命記28:13-14)

首頁

尾頁

跳至