懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

準備踏入20W, 起17W左右開始有疑似胎動既感覺, 但因為冇人具體話到我知胎動係點, 都係唔知果種感覺.
呢兩星期有肚硬, 有JM話係宮縮, 但一D都唔痛, 摸下個肚就冇事, 係有D怪既感覺有時想作嘔.
咁會唔會係BB郁動呢?
試過用電筒照個肚由硬變軟, 好似BB游走左咁, 仲以為係BB郁......

大宅

我都想知, 完全唔識分, 個肚好似有D 彈/震咁, 但位置好低... 差唔多係肚底. 係咪正常呢?
回覆 文家媳婦 的帖子

您好文家媳婦 ,胎動有D媽媽會形容有嘢跳跳 下,有D媽媽覺得好似有D泡泡係肚入面翻滾咁。而宮縮會由懷孕中期或更早開始,有D媽媽會覺得個肚實左,有D話似經痛,覺得唔舒服可以休息下或者改 變一下姿勢,逐漸會停,又或者歎個暖水浴,媽媽缺水或者心情緊張宮縮會多D,所以記得保持輕鬆心情! 如果宮縮得好嚴重,就要聯絡醫生。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

個肚實仲以為係BB個頭添............

伯爵府

回覆:胎動&宮縮

我都有同一个疑問,我就快十九週,呢个星期開始,个肚古古怪怪咁,
有時有一兩下水聲,有時又冇啦啦好似肚內有D硬物,拮我一兩吓,
要成日轉姿勢先好D,
至於宮縮就少D,如果我行開路先會,個肚就會硬啦

別墅

我而家18w,最近都有肚硬情況,有時仲摸到硬左一舊,都以為係bb黎?其實唔係?

別墅

而家17wk,前幾日都有咁既情況,尤其朝早去完vv返床平瞓嗰時,問過陀緊B既朋友,佢話應該係BB,不過下星期一去健康院我會問下姑娘

大宅

pandadada 發表於 14-2-8 23:20
而家17wk,前幾日都有咁既情況,尤其朝早去完vv返床平瞓嗰時,問過陀緊B既朋友,佢話應該係BB,不過下星期 ...

咁就拜託媽媽問一問醫生情況喇, 我好想知~~THX!!

大宅

casscassy 發表於 14-2-7 16:03
我都有同一个疑問,我就快十九週,呢个星期開始,个肚古古怪怪咁,
有時有一兩下水聲,有時又冇啦啦好似肚 ...
我個CASE同你一樣, 咁我諗係正常喇~~
個肚有時好空洞好似入面有D野, 有時有聲, 有D彈彈下.
有時突然硬左.......係有D古怪唔自在, 不過唔痛

別墅

回覆:文家媳婦 的帖子

今日去健康院問咗姑娘同醫生,佢地只係話好可能係BB郁同宮縮,話叫我觀察多幾日,若果好痛要出去揾c+照ultra sound

大宅

pandadada 發表於 14-2-10 17:18
今日去健康院問咗姑娘同醫生,佢地只係話好可能係BB郁同宮縮,話叫我觀察多幾日,若果好痛要出去揾c+照ultr ...
THX!!! 咁應該冇咩問題喇~~~

首頁

尾頁

跳至