親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 hashtag影視迷勳章

星期一去英國一個月慢遊,今晚喺屋企死位搬個喼出黎先知個轆爆左…
聽日拎去整 & 阿哥借佢個喼俾我用住先。

我都預埋可能冇得整,咁我就直接買個新,唔想用殘阿哥嗰個。
我去成個月,由倫敦上愛丁堡,轉七八個地方,好傷喼下…

本身用開三十一吋Lojel硬箱,用左十年有多。
之前係Desley包埋維修的,唔知點解今晚拎去尖沙嘴Desley佢話2010年打後佢地唔收Lojel,叫我拎過去Sogo問(我返屋企睇,要銅鑼灣先有Lojel Counter)。

我俾左喼佢走,佢之後先打黎話唔收,個職員仲話會掉我個喼!
我已經搭緊車,落車再返佢間野都關門…咪話我聽日拎。
好在老公肯幫手我拎,因為聽日我要去銀行拎英鎊(之前訂左)。

諗起都激氣,聽朝問埋Sogo Lojel先,冇得整就叫Desley個職員掉左佢算…
超慘,臨去旅行先喼爛,仲要新聞話倫敦地鐵罷工…

呻完問下各位意見,我想買返三十吋左右的喼,最好二千蚊以下,邊款好?

大宅

回覆:MoutonB 的帖子

Delsey or Samsonite 都幾好吖,容易維修,不過如果真係好傷喼嘅,不如買平D嘅American tourister,29吋軟喼幾百蚊都有交易,真係爛左都無咁肉痛嘛。 純粹個人意見

男爵府

回覆 Amberme 的帖子

我好鍾意我個Lojel,十年間陪住我去東京、北海道、澳洲、法國…好襟但係如果保養差就唔會再買。
Delsey都出名好用,不過今日個staff態度一般…唔想再幫襯。

Samsonite幾貴的,真係唔太捨得用…呢期得永安有大減價,聽日有時間去永安睇下先。
多謝你意見。

男爵府

今朝問左Lojel Sogo職員,佢俾左維修部叫我打去問,原來有得整!
可以星期一朝早去維修中心拎配件,自己換(擰螺絲就得),趕得切旅行前搞掂!!
好在Virgin得凌晨機去倫敦,換完仲執得切行李。

換全部六個轆,自己換$200,拎去換$250。
我真係好鍾意個喼,宜家興軟喼,我鍾意硬喼夠實淨。

昨晚推去Delsey,即刻有人問我個喼幾多錢,話想要呢類。
職員話呢款喼易超重,宜家唔會出,嗰個人勁失望(我都好失望)。

老公幫我諗辦法,佢話應該有得淘配件,
我今日話俾佢知有得整,佢話仲抵過淘寶雜牌,同埋因為新年淘左都有排等。

打左去問,維修部職員話Lojel外判俾佢地,兩三星期左右先有得拎,仲快過Delsey,不過我等唔到。
佢話星期一朝早去拎轆自己換,佢要再俾師傅快唔到。

我住大埔,今日去大埔一田睇下D新喼。
見行開就問下個職員有冇轆配,佢話要睇款,仲俾左張咭片我,資料好齊,早知一早問一田好過。
雖然係我大意拎Lojel去Delsey整(以前得),但係Delsey d職員咁答法好有問題。
一去就話冇得整,知道收錯喼仲話掉我個喼,我有錢都唔想幫襯!!!

今日行去睇下D新喼,Samsonite新出有隻Ultralight 3.2kg軟喼好靚,不過要二千五蚊,唔捨得。
宜家d喼閒閒地千五至二千蚊,宜家用二百蚊就搞掂,即刻覺得自己多左錢。

大宅

回覆:邊款旅行喼好用?

樓主,幾靚嘅喼寄一次倉都實花,亦無須心痛。靚喼就係貴在夠輕同堅固,表面傷痕當做戰績,咁先有型!

男爵府

回覆 kennyklt 的帖子

知道。
我用開個喼花晒,但係好襟,希望換完轆可以用多十年,宜家有得整唔會買新喼。

公爵府

MoutonB 發表於 14-2-8 16:04
今朝問左Lojel Sogo職員,佢俾左維修部叫我打去問,原來有得整!
可以星期一朝早去維修中心拎配件,自己換 ...
“換全部六個轆,自己換$200,拎去換$250”
見 24“ 喼 $189
大d $250

男爵府

回覆 yk8ky 的帖子

用開有感情,幾百蚊我覺得Okay,嗰時我個喼新買都要千幾二千。

公爵府

MoutonB 發表於 14-2-8 17:44

用開有感情,幾百蚊我覺得Okay,嗰時我個喼新買都要千幾二千。
我個平喼 用左n 年,無爛

伯爵府

宜家真係買唔番!真係好好用,佢新嘅都冇咁好

男爵府

我老公嗰個雜牌軟喼都好平,冇爛過。
我粗用得太緊要掛,之前結婚由娘家搬野到新居都係用呢個喼螞蟻搬家。

其實個殼好得,一定用得耐,係個轆唔掂。

男爵府

回覆 JohnKeats 的帖子

宜家好多野都買唔返,貴得黎仲要冇咁好…

首頁

尾頁

跳至