母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB已2個多月,一直差不多全人奶,亦覺得人奶是最好,不想補粉。出世時5.6磅,到2個月大時只有7.8磅,更差0.01磅才符合生長線最低要求,健康院醫生姑娘也說以細碼BB標準來看重磅少也屬正常,之後我更每日餵多餐。到今日,每次BB喊一定被人說我唔夠奶、不如補粉的說話。事實上BB濕片足夠,幾乎餐食餐痾,但身邊反對聲音愈多愈大聲,我開始質疑對BB堅持全人奶的做法是否錯... 應該補粉來增磅?

男爵府

回覆:我的堅持是否錯?

人都有分高矮肥瘦,夠濕片屎片又健康的話,點解要為左肥而俾奶粉?如夠奶既話,我唔會理其他人點講,除非連醫生都話真係有需要補粉啦。

beautyflo    發表於 14-2-10 12:54

男爵府

Share多樣野,我侄仔4歲,仲飲緊奶粉,成日病(基本上一返學就病,幾日唔返學好返,一返學冇耐又再病過),近呢1-2個月開始,我媽咪將我啲人奶混落侄仔啲奶粉度俾佢飲,發現佢開始冇咩點病之餘,連胃口都好左,比以前食多左野(佢一向都唔點肯食野)。而家我每次返我媽咪度,佢都會提我記住帶啲冰奶返去

人奶媽,相信自己俾緊最好既野bb

每日媽媽    發表於 14-2-11 12:36

大宅

回覆:nnmami 的帖子

除左食之外,Bb訓得多都可以長肉。未必關人奶事。我小B出世6.5磅全人奶。。一個月後9.5磅

子爵府

我個b同你似,一個月只有0.6kg增長,姑娘話下次可能要見醫生

複式洋房

回覆:scgift 的帖子

我絕對相信母乳,亦儘量全埋身,真希望可以做一個富媽媽。母乳小朋友少病痛聽過,亦係令我堅持的原因!

複式洋房

回覆:喵仔 的帖子

我b 1個月只有0.5kg增長,即時見醫生,佢就係建議餵多餐

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

nnmami 發表於 14-2-10 03:07
BB已2個多月,一直差不多全人奶,亦覺得人奶是最好,不想補粉。出世時5.6磅,到2個月大時只有7.8磅,更差0. ...

BB是男寶寶, 還是女寶寶呢? 兩個月大, 體重約3.54公斤, 在全母乳哺育的寶寶, 不管是男是女, 在世界衛生組織所訂定的兒童生長標準(以母乳餵養的兒童為基礎)裡, 均是在15th-50th百分之間, 而[size=15.199999809265137px]香港的標準並非為母乳寶寶而設, 所以你大可放心.

[size=15.199999809265137px]配方奶的設計為了讓用家可見即時成效, 重於體重發展, 所以一般來說, 是較母乳餵養時為重. 所以你的寶寶如果是不符合香港的標準時, 就參考世衛這個為出生至5歲的兒童所訂的標準. 詳情請參考 世衛最新編訂的兒童生長標準(母 乳餵養的兒童爲基礎)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=692065&fromuid=8806

根據你所說, 寶寶的情況是每次的餵哺都是適量而配合到他的需要, 所以你所堅持的是對, 就別為那些不了解母乳的人所說的而動搖.

體諒他們的出發點都是為寶寶著想, 只是因為不熟識母乳餵養而給予沒幫助的建議, 先感謝他們關心寶寶, 然後跟他們解釋, 與他們一起參考母乳餵哺的資料, 越了解就越明白為什麼母乳媽媽對母乳的信任和堅持, 得到多一分了解和支持, 大家都開心.

母乳是最好的, 母乳的營養是任何食物都不及的, 吃一口奶粉, 就吃少一口母乳, 營養和抗體就少了一口母乳的分量了. 明白這道理, 就更為自己所做得對的堅持, 更有信心.

加油啊!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

別墅

加油呀媽媽

男爵府

支持你! 你先係bb 媽媽,其他人會短視少少...
純人奶b會俾奶粉b健康同聰明~ 撐住呀!

大宅

引用:我b+1個月只有0.5kg增長,即時見醫生,佢就

原帖由 nnmami 於 14-02-10 發表
我b 1個月只有0.5kg增長,即時見醫生,佢就係建議餵多餐
x2! 我個b開始時體重負增長! 密密喂之後, 有0.5kg增長, 依家個半月有9磅. 唯然唔係肥b, 但起碼食得訓得就「一定無問題啦」 奶奶同c6都成日擔心bb唔夠飽, 我唔夠奶!呢d說話聽完唔好擺喺心! 媽媽最清楚bb既狀況!加油

複式洋房

回覆:scgift 的帖子

你點溝人奶落奶粉?座熱先溝?幾多奶粉幾多人奶?

別墅

放心,唔關幼粉定人奶,我細個食奶粉成日病仲好瘦,我個仔食人奶買個月8公斤,唔好質疑自己,要相信d奶。bb吸唔吸收唔到我地話事,如果想心理上好過d,試下飲全脂奶當水。我約兩日飲一大盒,連係公司都買盒飲。我老公近來開始想叫我飲番低脂奶,話驚阿仔肥。我費事理佢。。。

別墅

係四個月

男爵府

引用:你點溝人奶落奶粉?座熱先溝?幾多奶粉幾多

原帖由 Chase922 於 14-02-10 發表
你點溝人奶落奶粉?座熱先溝?幾多奶粉幾多人奶?
我唔太清楚我媽咪點溝俾侄仔飲。好似係3安人奶+5安奶粉,每次共8安奶。人奶座熱先加落開好既奶粉度。其實份量係隨你自己喜好。

複式洋房

回覆:Glad 的帖子

多謝大家!在此能覓知心人,真係更令我堅持。我個b係囡囡,被長輩一抱即叫我補粉,媽咪打親電話黎每一字句都叫補粉...

大宅

don't give up, support u...
my bb girl born only 5.3lbs as she born 26 days earlier... n now, she is almost 20lbs at 9 months, I never add milk formula, full breastmilk.... only trust ur value on breastmilk, n listen to Dr consult, if there's sth wrong on bb n must add formula, then hv to listen to Dr

大宅

BK Milk勳章

引用:BB已2個多月,一直差不多全人奶,亦覺得人

原帖由 nnmami 於 14-02-10 發表
BB已2個多月,一直差不多全人奶,亦覺得人奶是最好,不想補粉。出世時5.6磅,到2個月大時只有7.8磅,更差0. ...
我bb二個月同你一樣呀…7 號去左健康院差0.2先到條線都唔個點算…姑娘叫我補奶粉…一個星期之後又要返去健康院睇下bb重量睇下媽咪係咪真係唔夠奶水比bb我都好擔心…多奶d食物食過晒都冇用…連食左山羊豆都係冇用都係唔夠奶比仔仔食…都唔知點算…而家維有努力d喂…可以增加下bb d既重量…之前你既諗法同我一樣…加上bb而家唔肯食粉…我維有勤力dd喂…

大宅

我支持你喂人奶..每個bb真係得一次機會由媽咪俾佢..大左食咩都補唔番..我仔仔全人奶15個月啦,真係好少病..講緊少少流鼻水2 3日就好番..同佢差唔多年齡既bb初頭比我仔大隻..我隻出世係細b..但之後成日病..係一病就好長時間先好番..所以我覺得人地點講都好,唔係肥就係健康bb..bb真係最想佢健健康康..人地點講由得佢啦..個b自己既...

侯爵府

親子王國15週年勳章

我仔仔出世時返健康院chk黃發覺輕磅左, 連身邊做產科護士既朋友都話咁樣係唔夠食, 補粉啦~~~ 我曾經諗過不如放棄啦, 好多都係咁樣食奶粉大架啦, 但我老公問左我一句 'bb 要咁肥黎做咩? 佢需要肥定健康? 你想佢肥你比啲糖佢食都一樣, 但你會唔會咁做?"

當然做人阿媽緊係想又肥又健康, 但如果真係要揀, 你會點揀? 情況又未壞到醫生叫補粉, 只為滿足長輩想要肥bb? 樓主你既堅持無錯, 都唔係害緊 bb, 唔好將所有野都入人奶數, 唔通奶粉B就一定唔會低過生長線? 除非醫生用醫學理由建議, 如果唔係既話, 其實你已經做得好好

啲長輩無野講揾野黎講, 你滿足唔到哂佢地架, 今日叫補粉, 明日叫著多件, 後日叫你唔好比佢出街, 之後叫你比咩咩咩歌佢聽, 再遲啲叫你唔好比佢跳樓梯, 唔好讀N班, 唔好呢樣唔好嗰樣.... 做人阿媽要左耳入右耳出, 擇善而從, 加油!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊