親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問五小時夠玩塔林嗎?
我計劃緊北歐行程,諗緊搭船Stockholm去Tallin. 因為落船日係最後一日旅程係會搭2300機Helsinki走,我諗緊:
Arrive Tallin 10:00,到Tallin市中心11:00
遊覽五小時,搭17:00船回到Helsinki 18:40 (鬆動去機場) or 19:00船回到Helsinki 20:40 搭的士去機場21:30(趕到甩轆)
可以比點意見我嗎?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:請問五小時夠玩塔林嗎?我計劃緊北歐行程,

原帖由 welcome 於 14-02-10 發表
請問五小時夠玩塔林嗎?
我計劃緊北歐行程,諗緊搭船Stockholm去Tallin. 因為落船日係最後一日旅程係會搭23 ...
雖然21:30去到機場都ok, 因大部分都是轉機,在Helsinki入閘好少人,不用排隊,但俾我會好驚,我上次在塔林回程前一小時好大雨,可能多人趕不及返碼頭,結果隻船遲了半小時才開,亦遲了上岸。
五小時只行舊城都ok既!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:愛沙尼亞塔林

5個鐘唔係好多時間, 行入城區來回都30分鐘, 行一個圈好趕, 火車站去機場20分鐘左右車程, 不過最好預返多少少時間啦

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:5個鐘唔係好多時間,+行入城區來回都30分鐘

原帖由 TMC3012 於 14-02-10 發表
5個鐘唔係好多時間, 行入城區來回都30分鐘, 行一個圈好趕, 火車站去機場20分鐘左右車程, 不過最好預返 ...
坐的士入城區和去碼頭吧!

男爵府

謝謝大家的意見!想問多句,如愛沙尼亞塔林vs芬蘭土庫,你地覺得邊度地方值得去呢?Stockholm有船去土庫,0700 arrive,比到塔林好像多三小時玩,到黃昏搭2.5小時火車出返火車站再轉巴士去機場。
土庫留八小時,時間會否太過充裕?

寶石宮

回覆:welcome 的帖子

土庫冇乜野睇喎, 塔林值啲, 幾靚架

男爵府

TMC3012 發表於 14-2-11 22:03
土庫冇乜野睇喎, 塔林值啲, 幾靚架
Thank you! 再問多一問,你有無搭過Tallin Sinja or Viking overnight 郵輪 ,值得搭嗎?像不像獅子星號雙魚星號那些?我多手check 到原來有內陸機Stockholm去愛沙尼亞塔林,機程一小時,內陸機票價加一晚塔林酒店同搭郵輪差不多,但就多咗時間玩塔林。

寶石宮

引用:Quote:TMC3012+發表於+14-2-11+22:03+土庫

原帖由 welcome 於 14-02-12 發表
Thank you! 再問多一問,你有無搭過Tallin Sinja or Viking overnight 郵輪 ,值得搭嗎?像不像獅 ...
我搭過Tallin 由hel > 塔林, 塔林 >Stockholm, Stockholm > hel, 都ok呀, 後兩程瞓一晚就到, 好方便

男爵府

TMC3012 發表於 14-2-12 20:08
我搭過Tallin 由hel > 塔林, 塔林 >Stockholm, Stockholm > hel, 都ok呀, 後兩程瞓一晚就到, 好方便:win ...
Thanks a lot! 上次你搭tallink sinja 定係 viking line?你買cruise定one way trip?會準時落船嗎?落船後係唔係都需要做出入境手續定已經起船上做埋?唔好意思太多問題

寶石宮

welcome 發表於 14-2-13 11:20
Thanks a lot! 上次你搭tallink sinja 定係 viking line?你買cruise定one way trip?會準時落船嗎?落船後 ...

我三程都搭TALLINK, 一次過訂晒, 其實散訂價錢冇分別, 不過唔想煩~ 經佢訂STOCKHOLM酒店會平啲~

最好早半個鐘左右去CHECK-IN, 塔林回程要早少少搞, 我上次勁多人, 成個HALL都排隊, 我都係叫c6攞住行李行埋一邊, 自己慢慢排咋~
船程好準時~ 唔駛搞出入境手續, 淨係搞換船飛就得~

男爵府

謝謝大家意見! 如果塔林係咁有特色,我唯有改搭內陸機Stockholm去塔林,之前一晚黃昏到塔林,放棄搭郵輪了(雖然我已book 了Stockholm酒店係近 Tallin Sinja 郵輪碼頭)

男爵府

開心吸收勳章

回覆 welcome 的帖子

我上次去芬蘭, 最後一日O既時間都好似你咁, 原先都有打算同你一樣, 去一轉Tallin, 不過, 最後都cancel O左, 一來怕太趕, 萬一船期有差池就會影響飛機, 二來已去過東歐, Tallin 都係比較似東歐O既古城.

最後, 我改O左去Provoo, Helsinki 附近一個小鎮, 係世界文化遺產O黎

首頁

尾頁

跳至