母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係全人奶。呢個星期頭發過燒38.5。帶去睇醫生找不到發燒原因,但食了退燒藥退咗燒。不過接著呢幾日開始於係咁流鼻水同咳,再一次同佢睇醫生。今次呢個醫生話人奶b有抗體,唔應該咁易病。再加上阿仔既濕診好嚴重,醫生叫我唔好食貝殼類食物,但其實我都無食過。。。

攪到阿仔咁,又睇見佢咁辛苦,好懷疑自己啲人奶係咪有問題。雖然我都無諗住俾佢食奶粉,但個心一直反覆係到諗,好唔安樂

男爵府

回覆:兩個半月人奶b病了

我個女5個半月大(全人奶),上星期發燒到38.9度,有啲咳同鼻水,食左2次退燒藥(之前打針時攞定的藥)田,冇睇醫生,第2日瞓醒就好返晒。我相信人奶真係有抗體,所以好快好返。你唔好懷疑自己既奶,如唔飲人奶既話bb可能仲病得勁。

另外,我個女都有濕疹,個幾2個月時最嚴重,成身冇一個位係冇事既,而家差唔多好返晒啦(係久唔時係啲脚拗位有啲紅)。我自己留意到bb係我食過含奶類製品同蠔油(叉燒包)後,啲濕疹就會發(如太多奶既成份就發得勁啲),豆,蛋,蝦呢啲又冇事(麥皮就我自己肚痾之餘個女又一齊水便便)。所以你留意下自己既飲食,睇下食左咩會令佢濕疹發得勁就盡量避免。

仲有,兒科醫生話濕疹係bb自己體質敏感,一定要全人奶(抗過敏)到足半歲先可以開始食固體。6個月大時做左食物敏感測試後先開始食固體。

複式洋房

引用:我個女5個半月大(全人奶),上星期發燒到38.

原帖由 scgift 於 14-02-15 發表
我個女5個半月大(全人奶),上星期發燒到38.9度,有啲咳同鼻水,食左2次退燒藥(之前打針時攞定的藥)田,冇睇 ...
多謝你既分享。但阿仔已病了就快一星期。好似越來越嚴重,實在擔心

男爵府

回覆:兩個半月人奶b病了

唔……其實我自己由陀b時到而家都一直有食開中藥,可能都有啲關係(人奶過埋俾bb,所以touch wood so far除左濕疹外都幾健康)

如你bb濕疹好勁,你真係更加要繼續餵人奶。或者試下戒奶製品,觀察幾日睇下有冇改善,如冇改善就再試戒豆類/麥類/蛋…續樣試…

另外bb要多啲補濕,唔好用有鹼性既沐浴露。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊