婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

其實在準備結婚開始已經搬左出黎同老公兩個自己租樓住,每個星期返奶奶到食飯一次,所有大時大節都比奶奶簡日子做節先,簡淨就比我亞爸亞媽,母親節生日總會買禮物比佢,我自己亞媽都唔會年年有……需然唔叫對佢好好,但自問都唔差,她老人家對我都叫客氣,冇說話聽……

但自從我有左BB依3個月黎,比老公同奶奶逼到我成日喊…
第一:老公話有左BB 要搬返去同奶奶住,等佢照顧我,佢屋企有地方都算,最慘佢屋企連房都冇,到時要同老爺奶奶兩張大床拍住一齊訓廳……… 超尷尬。最惨係擺完床之後得返條闊2至3尺通道……
仲要同我講,住下就慣…人多啲熱鬧啲。真是好想喊,我自己娘家有自己房同床,有椅有飯枱,點解我有左之後要咁慘,同奶奶逼住訓,老公仲要唔比我返娘家安胎,話我娘家唔近佢亞媽到
之前請奶奶上去我屋企拜年食飯,佢已經嫌我屋企隔chi, 我娘家係天水圍,她住青衣,大家半斤八兩

第2:發覺我奶奶緊張我個肚多個我條命,我剛剛有左4個星期,話左比佢知,佢叫我老公多啲焗菊花水比我飲,話對Bb皮膚好,初時信晒奶奶照飲幾日,點知勁唔舒服去睇中醫,中醫話我太涼,差啲保唔住BB 之後佢繼續發功,滾西洋菜水,芫荽煲粥,橙汁粥…… 我有話唔食,佢就哦哦哦… 話大肚要食多啲野,果陣胃氣漲又嘔,咩都食唔到,佢就話:(您諗住好肚餓就食到……)搞到我上親去食飯都返屋企狂嘔

跟住仲經典,因為我同亞媽都係骨架細,盤骨細果啲,我亞媽生左三個都要開刀,我自己都預左要開刀,果日在奶奶屋企食飯,講開依個話題,佢竟然話唔準,如果盤骨細,您多啲蹲下起身就得架啦,一定要順產,大佬啊,生唔到就開刀架啦,冇理由攞我條命黎順您心架……

其實我自己有份唔差的工,夠自己租樓養BB, 依家勁想同老公分開住……等自己冇咁辛苦

nrjowepq  你講d食物都正氣唔涼架喎,不過煮法就騎呢d。  發表於 14-2-18 19:45
DauDauMM  咩叫橙汁粥?  發表於 14-2-15 20:56

大宅

回覆:覺得好辛苦好大壓力 (長)

咁現在搬左返去未?未的話死都晤好搬返去,要搬都只可以搬返娘家,睇黎99現在咁既款,坐月時你實更晤開心!而且你老公一定晤會幫你!所以一定要回娘家!

珍珠宮

回覆 苯苯喵 的帖子

千奇吾好搬番去6299度,吾系就連bb都補吾住,你老公冇鬼用,依d男人要來做乜,將來bb出世後仲煩呀!正一愚孝仔

男爵府

樓主,你個老公好有問題,如果係我我一定企硬,如果個c6真係咁癲,我會唔要個c6

大宅

又係愚孝男 要搬由佢自己搬 你自己租樓住or返娘家 堅持自己想行既路 你聽左佢地話開左個頭之後你條路會俾佢地控制哂架啦 加油!

大宅

佢擺明係要攞你兩母子條命

複式洋房

癡線架,無房仲要大家一齊瞓廳,甘第時生左咪更加無位行啦!一定唔好搬反去住!

別墅

我喊左勁耐先爭取到返自己亞媽到坐月,但C6 講明果個月唔會陪我 依家仲未搬,但佢plan 左5月,佢話自己都唔想做磨心,叫我就下佢亞媽

禁止訪問

大宅

我相信你99都未必照顧到你,陀住bb初時唔應該食涼野,佢都照叫你食,雖然我都唔係好識分邊啲涼邊啲唔涼?但你食左唔舒服已經唔應該再食。再講開刀順產,呢啲更加唔輪佢話事啦!控制唔到架喎!所以一於堅持租屋住啦!又唔係負擔唔到,再講唔應該要62屆就埋,間屋又唔係大,有間房都還好。

大宅

有無攪錯,初初陀點可以飲涼野,無事都算,飲到唔舒服睇左中醫人地叫唔好飲都要迫你飲,咁係咪要攪到出事先安樂!!你問下奶奶同老公其實係咪唔想要個bb?如果係就索性分開啦!
間屋咁細,仲要大家係廳訓,想點先?又唔係無能力,何解要攪到咁辛苦!想有b之前你老公有無講明話有左要搬返去一齊住?

子爵府

回覆 苯苯喵 的帖子

你99傻, 但你C6都唔好得去邊, 搬返去住? 有房既JM都頂唔順, 何況你99屋企係冇? 既然你可以照顧自己, 千祈唔好搬返去, 唔好比佢覺得你冇左佢唔得, 唔好比佢食住......

別墅

在有BB前話奶奶會幫手照顧我,初時都好信佢,自菊花水事件之後就怕晒,搬返去係佢地一家三口一頭熱,我一句聲都冇出,依家次次同C6講都嘈交黑面收場。話我唔體諒佢要佢做磨心,仲話住臨生果幾個月,唔係咁都唔就下

大佬啊,我62要C6 把依家我間屋的家電賣晒比收買佬,連我亞媽送比我做入伙禮物的雪櫃都要賣, 賣完冇得返轉頭架啦,擺明設局比我踏,所以未越嘈越甘……

翡翠宮

吾洗喊
亦吾洗嘈
既然你老公咁強勢
我亦吾會比面佢
1. 絕對吾搬返去
2. 佢可以賣佢既野,吾可以賣你既野
你一定要強烈表明立場,如果吾係佢地當你聽哂話你就死得

仲要你自己有經濟能力
真係睬佢都有味

男爵府

引用:我喊左勁耐先爭取到返自己亞媽到坐月,但C6

原帖由 苯苯喵 於 14-02-15 發表
我喊左勁耐先爭取到返自己亞媽到坐月,但C6 講明果個月唔會陪我 依家仲未搬,但佢plan 左5月,佢話 ...
佢自己唔想做磨心就要你受委屈,佢知唔知咩叫娶老婆???唔好話寧教人打仔莫教人分妻,我係你就企硬點都唔會返去住。

子爵府

引用:我喊左勁耐先爭取到返自己亞媽到坐月,但C6

原帖由 苯苯喵 於 14-02-15 發表
我喊左勁耐先爭取到返自己亞媽到坐月,但C6 講明果個月唔會陪我 依家仲未搬,但佢plan 左5月,佢話 ...
就佢阿媽,咁邊個就你呀?淨係搬左之後要四人同床已經唔使諗啦,痴媽筋,點搞野呀?

男爵府

引用:Quote:原帖由+苯苯喵+於+14-02-15+發表我喊

原帖由 chan_chi_mun 於 14-02-15 發表
就佢阿媽,咁邊個就你呀?淨係搬左之後要四人同床已經唔使諗啦,痴媽筋,點搞野呀?

...
莫講話搞唔搞野,兩張大床拍埋一齊訓,咁同62同床有咩分別
諗起都打冷震

水晶宮

你C6都痴痴地㗎!完全唔顧你感受!咩叫做“磨心“?佢自己攪出來姐,佢一開始就清清楚楚reject 99就無事啦,點解一定要犧牲老婆同BB?!
千奇咪返去99度住呀!

子爵府

苯苯喵 發表於 14-2-15 14:07
其實在準備結婚開始已經搬左出黎同老公兩個自己租樓住,每個星期返奶奶到食飯一次,所有大時大節都比奶奶簡 ...
同6299兩張床拍住一起瞓........ 係我就寧願返自己屋企LOL.

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至