家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

夫婦共有一物業,還有1.8M供款,是 H+0.7% (現在物業估價440M)打算明年買一個3M 物業作投資收租
轉名開支 (220M)印花稅 $37,000,但要重做按揭,現在H+1.7-1.9
中間利息開支多了三十多萬

即係唔轉名,交DSD 雙倍印花稅仲著數?

請建議,謝謝!

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:放棄 H+0.7 VS 轉名減DSD 雙倍印花稅

俾我寧願交雙倍,暫唔計h+0.7,你而家4.4m萬呢層轉名時已要交1次印花稅再加將來3m印花稅已經比3m雙倍印花稅更多,我理解啱嗎?

男爵府

根本就系冇着数,只係将DSD攤分响新按揭嘅利息上,如果未来开始加息就变相比多咗

男爵府

引用:夫婦共有一物業,還有1.8M供款,是+H+0.7%

原帖由 ching80 於 14-02-15 發表
夫婦共有一物業,還有1.8M供款,是 H+0.7% (現在物業估價440M)打算明年買一個3M 物業作投資收租
轉名開 ...
2.2m轉名印花稅應該是20100.

但放棄絕世好plan, 我就覺得唔抵,除非沒首期,如果要加按套現首期要計下風險。

大宅

回覆:ching80 的帖子

但係唔轉返單名!再買多一個物業是否要5成首期先得?

大宅

jf0706 發表於 14-2-18 18:16
但係唔轉返單名!再買多一個物業是否要5成首期先得?

好似視乎樓價&用途

1)FOR 出租,要五成
2)樓價5球以上,只可5成按揭 (5球定6球唔太記得)

有錯請指正,THX!

複式洋房

請問夫妻聯名改為單人名要比稅?之前托朋友問律師話唔洗,當愧贈

大宅

虎到金來勳章

送贈契,銀行不借錢

公爵府

government policy can change anytime

首頁

尾頁

跳至