少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

月餅勳章

我今日同我屋企人係青衣城飲完茶, 就去o左行街, 諗住同囝囝買番對涼鞋, 咪去
o左運動家, 行到入去, 囝囝就走來走去, (叫佢坐好, 佢又走來走去) 當時有一個家庭, 係道等試鞋, o地睇唔 arm 咪走o!, 都唔知o個個男人有心定無心, 我同我亞媽, 同老公, o個個男人 後面行過, (當時我係佢身邊) 佢同佢個女講, o個個小朋友好奀, 我聽到之後, 我好唔開心:-( , 我囝囝只係得39個月, 你想佢點樣? O個個女仔, 我入去10-15分鐘, 都無見佢起過身, o個個男人又唔係用我o個囝做反面教材, 咁佢只係想話比我知啦! d係咩人?

男爵府

原文章由 CECILIA_WONG8 於 07-7-15 16:01 發表
我今日同我屋企人係青衣城飲完茶, 就去o左行街, 諗住同囝囝買番對涼鞋, 咪去
o左運動家, 行到入去, 囝囝就走來走去, (叫佢坐好, 佢又走來走去) 當時有一個家庭, 係道等試鞋, 我o地睇唔 arm 咪走o羅!, 都唔知o個 ...

係啦, 好多人都喜歡用 "比較" 去教小朋友.

你睇下人地幾乜乜物物. 你學下人啦 .

每個細路都係個別不同的人.不同的生活環境

第二時,你個仔同你講

你睇下李+x 幾有錢. 你學下人地啦"老斗"!!

別墅

唔使理d無家教既人. 

大宅

[quote]原文章由 CECILIA_WONG8 於 07-7-15 16:01 發表
唉, 我都有類似經歷, 但我個仔嗰時得15個月, 已經比
sales 話啦, 用好差語氣囉, 但我一路都有捉住個仔架, 佢話我個仔攞住件衫周圍走喎, 呢, 買米奇老鼠衫嗰間呢, 
嗰間d sales 勁惡呀, 我個仔15個月, 剛剛識行都係咁啦

別墅

原文章由 CECILIA_WONG8 於 07-7-15 16:01 發表
o左運動家, 行到入去, 囝囝就走來走去, (叫佢坐好, 佢又走來走去) 當時有一個家庭, 係道等試鞋, 我o地睇唔 arm 咪走o羅!, 都唔知o個 ...

唔使理呢d人wor, 如果係我, 我就即刻問:(先生, 你講緊我地呀? 好似唔關你事wor? ) 睇下佢係個女面前點回應, 自己都冇教養, 就批評人地! d小朋友唔係個個都好似木頭公仔咁, 你話行就行, 坐就坐呀! 我唔相信有一個父母會完全控制到仔女既行為, 百份百聽話架! 一定會有一刻係百厭反叛,易有乖既時侯, 不過佢個女好彩係果刻定性, 你個仔係果刻坐唔定啫! 如果佢亞女真係咁乖, 佢根本不需要對個女講呢番說話!

[ 本文章最後由 軒軒媽 於 07-7-24 16:54 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至