跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想開個新TOPIC傾吓北京有咩值得去飲去食嘅好地方。
請將你地認為值得推介的一齊分享吓。

1. 中國藝苑 -$68魚翅好抵食
光華路日壇公園南門 TEL: 010 8562 8698
  • 昨晚第一次去,但知道最近換咗手。喺個四合院中,Decore好好,氣氛一流,唔貴得嚟啲嘢又幾好。有啲喜出望外。
2. Morel's - 比利時法式餐廳
東城區新中街5号樓 (工体西&北交界)
TEL:010 6416 8802
  • 美味青口,一定要試
  • $88 set lunch,包餐酒,前菜,主菜,甜品,再加餐茶

民房

1. Tasty-taste
泰笛黛斯

工体北路北京工人体育館北門 65537121
www.tastytaste.com.cn

cake is very good and coffee , can order a b cake or sth else , always full house during the weekend

2. 北京大董烤鴨
南新倉 51690328
www.beijingduck.com.cn

好多菜都好好食 ,但....
烤鴨近來加了價, 由以前的98 加到158 , 其他菜都有加價, 好過份. 近來係星期六下午約3-4 點去食 , 可能有好多人休息, service 好唔點, 烤鴨唔好食 , 真係好傷心...
3. 利苑 lee garden
金寶街金寶大廈三樓 8522 1212

唔洗多講 , 點心好好食 ....

4. lemon grass 柠檬香矛
顺仪区罗马湖路 80492016

台灣食品, 最近去過三次 , 都好好食 , 三杯鷄 , 棷spicy shrimp , 台式炒米

民房

我想都可以講0下有唔好食的店,可以提點提點, 唔好浪費quota ...

1. Grand Hyatt Beijing - 長安一号 Made in China

0野食唔點, 食裝修 only ...

2. Grand Mom Kitchen (seems like that ) in SOHO ,

Came there in last weekend , no air -cond ... hamburger , pasta NOT good ....

But they hv american breakfast , don't know whether good .

民房

好食店,
1. 愛江山 ,
將台路 , 麗都附近

韓國燒烤 , 食物好, 裝修點

2. 三個貴州人 ,

工體北路工體 ,

別墅

哎! 好呀!
呢個topic超好!!

仲想大家推介下日本菜、Buffet…。
仲有就係cake shop啦,北京既麵包店,麵包同cake一般都好麻麻,有無好介紹。

別墅

Mizuho,

想問下呢個要唔要預先訂位? (Morel's - 比利時法式餐廳)如果推BB車去,夠唔夠擺?

好想同hubby去撐table-leg.

子爵府

親子王國15週年勳章

原文章由 unicornson 於 07-7-17 17:09 發表
哎! 好呀!
呢個topic超好!!

仲想大家推介下日本菜、Buffet…。
仲有就係cake shop啦,北京既麵包店,麵包同cake一般都好麻麻,有無好介紹。

There's a bakery on 安立路, 亚运村 named Tous Les Jours sells very good (Japanese style) bread, bear in mind that their bread and coffee are not cheap.

珍珠宮

如果你架BB車唔係好大(例如Maclaren嗰啲)應用冇問題。我上次中午去都冇定位,如果你無特別嘅要求(窗口位之類),walkin應該OK。

呢間餐廳有好幾個location,「聽」日我哋有個北京BK媽咪聚會就係喺其中一間,如果你冇收到Carrian嘅SMS,PM你嘅contact比我啦。

原文章由 unicornson 於 07-7-17 17:13 發表
Mizuho,

想問下呢個要唔要預先訂位? (Morel's - 比利時法式餐廳)如果推BB車去,夠唔夠擺?

好想同hubby去撐table-leg.

子爵府

親子王國15週年勳章

原文章由 mizuho 於 07-7-19 15:06 發表
如果你洧狾pMaclaren嗰啲)應用冇問題。我上次中午去都冇定位,如果你無特別嘅要求(窗口位之類),walkin應該OK。

呢間餐廳有好幾個location,「聽」日我哋有個北京BK媽咪聚會就係 ...

Where's the venue please? I might able to join. I've PM my contact to you.

[ 本文章最後由 Lower_Primary 於 07-7-19 21:58 編輯 ]

子爵府

親子王國15週年勳章

好开心可以见到你地, 好期待下次 gathering. 还有多谢搞手 carrian.

[ 本文章最後由 Lower_Primary 於 07-7-20 19:45 編輯 ]

民房

ayai , 今次冇我份呀, 又多了兩個新朋友, 希望下次可以見到您們. 我現在係香港 , 天氣真係好熱, 一出街已經熱到想死 , 真係好想快d返到北京....

有什麼可以幫你地買, 當然唔可以大件同重, 如保嬰丹都可以買....

民房

Gathering 好想快d可以join呀﹐不過我怕我唔識路去見你地

Fion_Ng
原來你在香港﹐真係好熱﹐尋日入Disney﹐晒都死死下﹐我pm我個contact比你﹐你幾時會返北京呀﹖

原文章由 Fion_Ng 於 07-7-23 12:51 AM 發表
ayai , 今次冇我份呀, 又多了兩個新朋友, 希望下次可以見到您們. 我現在係香港 , 天氣真係好熱, 一出街已經熱到想死 , 真係好想快d返到北京....

有什麼可以幫你地買, 當然唔可以大件同重, 如保嬰丹都可以買....

複式洋房

呢個係北京既bk媽咪會陣容越來越強, 下次可能要分bb age group攪gathering

Fion_Ng
放心妳返來會再有gathering, 好多靚仔想見妳兩位千金:mrgreen: 等著妳回來, 等著妳回來~

Lower_Primary
好開心可以識到妳, 千祈唔好客氣, 都係多得各位媽咪捧場至搞成:loveliness:

原文章由 Lower_Primary 於 07-7-20 19:43 發表
好开心可以见到你地, 好期待下次 gathering. 还有多谢搞手 carrian.

別墅

哎呀哎呀…唔制呀…我地miss咗個gathering。
不過,我同小b已經book咗機票8月20號飛上嚟嗱。
依家忙緊執野呀、farewell呀之類,希望好快就可以加入你地既gathering啦!
到時記得通知我地呀!!

民房

I back to Bejing already , it was very hot in hongkong made me so hard to get outside with my kid, it is not easy to back hongkong with such little kids , actually , not much
shopping, not much gathering with friends / family ... just take care of the two kids was busy enough .
don't want to stay in hk for long .

子爵府

親子王國15週年勳章

原文章由 mizuho 於 07-7-16 22:10 發表
想開個新TOPIC傾吓北京有咩值得去飲去食嘅好地方。
請將你地認為值得推介的一齊分享吓。

1. 中國藝苑 -$68魚翅好抵食
光華路日壇公園南門 TEL: 010 8562 8698
昨晚第一次去, ...

mizuho, 呢间中國藝苑尋晚去左, 真係好正又唔贵, 多谢介绍. 上次话買 2 只 VCD 買左啦, 不过唔知岩唔岩, 1 只 Winnie the Pooh, 1 只 Chicken Little. 無買 Noddy 因为只有 DVD, 2 百幾元太贵. 下次 gathering 比你

[ 本文章最後由 Lower_Primary 於 07-7-29 10:20 編輯 ]

洋房

丽都有间TOM DVD 里面有Noddy,还有很多其他的,里面的DVD quality都很好。只希望支持正版人士见谅。
原文章由 Lower_Primary 於 07-7-29 10:18 發表

mizuho, 呢间中國藝苑尋晚去左, 真係好正又唔贵, 多谢介绍. 上次话買 2 只 VCD 買左啦, 不过唔知岩唔岩, 1 只 Winnie the Pooh, 1 只 Chicken Little. 無買 Noddy 因& ...

子爵府

親子王國15週年勳章

那, mizuho 也该去丽都看看

洋房

想帶2個兒子到北京住一個月

各位媽媽:
你們好?我很喜愛北京,未有小孩前,也常到北京去,更是住一個月的。現本人正計劃帶孩子到北京去,
想問問你們一些住的問題,請問在北京住哪兒會比較安全?在這一個月裏我也想他們可學習的一些課程,例如:普通話?不知怎樣可找到這些資料,如你們知道,真希望你們可分享給我知道。謝謝!
原帖由 Lower_Primary 於 07-8-1 17:50 發表
那, mizuho 也该去丽都看看

公爵府

畀面勳章

各位北京媽媽:

我老公11月會在北京交通大學行畢業禮,但頭2日得我自己一個人,我未去過北京,名勝可以唔行,因為學校安排在最後2日會去參觀,唔知北交大學附近有沒有地方行同食物介紹?

如果晚上出街去水立方,鳥巢同王府井方唔方便?

想問11月初北京天氣怎樣?

首頁

尾頁

跳至