在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

覺得好痛苦,唔知點做.話說喺呢間公司做左6年半,由於工作量太多太多既源故,我完全顧唔到頭家,所以過年前第信,同大老闆講的時候,大老闆極力挽留,話會請多個人。好啦,咁留底啦,冇幾耐我的同組唯一partner也第信了。首先咁佢話請多個人幫我,宜家改為請兩個學生temp,合共返4-5日,宜家只係請到一個temp,返兩日,返到四月。咁partner走左,我又要分擔部分工作。我宜家完全覺得自己入左局,俾人氹左留底,走又唔係(因為佢好似按我要求請緊人),唔走又死(勁多野做)。我呢幾日勁灰

瑪瑙宮

叫佢請三個 part time 做晒佢囉.

男爵府

回覆:唉,點做好

你幫老闆in人,這樣你可以控制大局,幫佢發JD出去,幫手screen resume。辛苦1個月,但揾到幫手對你才最重要。

大宅

回覆:crazycarrot 的帖子

可是,我不是控制大局的人,我對上有個上司,我前排問過佢對個位既要求,話如果請temp又唔出廣告既話,不如post上啲forum到(如bk),睇下請唔請到,頂頭上司就話唔好,話搵學生好啲,佢識啲大專老師,佢啲學生想搵工,咁佢又知嗰個咩人。so,我係get involve唔到落去。因此覺得好灰

伯爵府

好媽媽勳章

引用:可是,我不是控制大局的人,我對上有個上司

原帖由 whiskym 於 14-02-18 發表
可是,我不是控制大局的人,我對上有個上司,我前排問過佢對個位既要求,話如果請temp又唔出廣告既話,不如 ...
唔係架,學生referral 都可以比你睇,一齊in,由你去定requirement 架,個人你用架嘛,而且,我成日覺得,如果唔係份工內容本身有問題,其他,都係可以解決,只係事在人為。唔好灰,的起心肝請人。

大宅

回覆:jlam 的帖子

jlam多謝晒你既鼓勵

wcpcelia  add oil  發表於 14-2-19 20:48

男爵府

回覆:唉,點做好

無人話信唔可以再遞!既然當初遞信目的因為工作量大,家陣無好到反而仲大!佢有無加你人工丫?

rachel_ching  Agree  發表於 14-2-23 00:11
Snoopy211  agree  發表於 14-2-22 23:51

大宅

回覆:米巴太太 的帖子

人工預計今個月傾加幾多,但生意唔好,預計加少少,甚至冇得加

珍珠宮

畀面勳章

趁年頭, 都係快快比信再搵新工啦...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

直接同老細講你做唔切D野, 叫你老細快D搵人, 我同你個CASE一樣, 上年年中MANAGER走左, 一路無聲氣話請人, 工作由我同我同事2個人分担左, 但WORKLOAD太多, 老細要的REPORT我成日都話做唔切, 推遲D先可以比到佢, 到XMAS前佢終於頂唔順, 先肯請人, 但果段時間好難搵人, 拖拖下又到今個月, 希望有好消息啦

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

其實做唔做從來都係自己話事...

如果你好唔想做, 遞信佢冇得當你冇比過...

我覺得樓主要鐵心小小...
因為久而久之, 你既辭職係人地心目中只係發晦氣..
只要每次你話走, 我每次做小小門面留你, 你就會係度..

當然你地而家係雙方互利既, 冇話邊個嬴輸..
不過又點算迫你入局呢, (理由同上)..

rachel_ching  Agree  發表於 14-2-20 08:35
neko138  非常認同  發表於 14-2-19 23:48
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

回覆:Jolin_Yuen 的帖子

唉,今次真係決心唔夠,我曾經諗過如果個temp真係幫到我減輕啲工作量,呢到做都幾好,始終做左咁多年,同事相處幾好,老闆雖然麻煩啲但已經算係體恤員工。老闆成日話冇錢,cut呢樣cut點知又忽然肯請多個人。
我宜家嘅方案都係工照做,照搵,到時再比較啦。為自己又好,為下任又好,希望快啲請到人

男爵府

引用:無人話信唔可以再遞!既然當初遞信目的因為

原帖由 米巴太太 於 14-02-19 發表
無人話信唔可以再遞!既然當初遞信目的因為工作量大,家陣無好到反而仲大!佢有無加你人工丫?

...
同意,你本來已打算resign, 再遞信!
至於佢幫你請緊們人咪留比你上司或下手用,做乜同佢考慮禁多呢?

男爵府

引用:人工預計今個月傾加幾多,但生意唔好,預計

原帖由 whiskym 於 14-02-19 發表
人工預計今個月傾加幾多,但生意唔好,預計加少少,甚至冇得加
我唔係講每年review果隻加人工,而係要你做多一個人既工作量果隻加人工

大宅

一定請有經驗的replace你partner個位,temp學生好易走!到時更辛苦!唔好比人欺騙!

whiskym  我早兩日問佢幾時請到人,請成點,佢話收到既信啲人唔啱喎,學生temp嗰度我又催佢,at the end原來啲referral學生全部時間都唔啱,真係side 氣  發表於 14-2-22 22:49

大宅

比一個月請,請不到便要走了!

大宅

回覆:米巴太太 的帖子

冇呀冇加呀

禁止訪問

引用:人工預計今個月傾加幾多,但生意唔好,預計

大宅

回覆:amy.li 的帖子

令人想留下既原因,會係:雖然成日ot但請假容易;小朋友唔舒服,有醫生紙既話,可以請care leave;同事都ok

首頁

尾頁

跳至