婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

最近D同事話外嫁女俾少D家用外家係正常,我理解5到咯,5通你爸媽當初養你俾少D你食咩?

其實我覺得家用俾幾多係仔女對父母既關愛和心意,如果自己好鬆動但又俾得好孤寒既話我會覺得好不孝咯。

5知道大家點睇呢?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大紅蘋果 發表於 14-2-21 17:27
最近D同事話外嫁女俾少D家用外家係正常,我理解5到咯,5通你爸媽當初養你俾少D你食咩?

其實我覺得家用俾 ...

人地我唔評論,我對我父母就唔會咁啦,根本每月家用,再加每年一次旅行,生日及過年會比多$幾千。

珍珠宮

大紅蘋果 發表於 14-2-21 17:27

其實我覺得家用俾 ...
一家唔知一家事,視乎個個家庭的具體情況。有D家庭如果講到明將來剩低的錢,全部比晒個仔,女無得分OR分少D,咁我覺得家用比少D都合理。又或者如果一路成長來講,個父母真係有「比少D你食」的情況出現,咁比少D家用都合理。(識得有上一輩的人,個女明明成績好,讀到書,有埋獎學金,父母都唔比佢讀大學,因為想佢早D出來做野,幫手養個細佬。細佬就讀唔成書都想佢出國讀。) 又或者,如果嫁女時賣女咁賣,收左一大筆禮金,咁個女將來比少D家用都合理。(當預繳囉)

調返轉,正常的父母,對仔女無明顯偏心行為,盡左父母責任。咁其實我覺得仔女的供養責任係一樣的。

所以講到底,一家唔知一家事。

wingyeegg  講得好好呀  發表於 14-3-1 17:09
chuchu_jc  有道理!  發表於 14-2-28 13:00
Jolin_Yuen    發表於 14-2-24 17:28
Jolin_Yuen    發表於 14-2-24 17:28
lovelyyy  agree!  發表於 14-2-22 10:15

伯爵府

mrschocolate 發表於 14-2-21 17:39
一家唔知一家事,視乎個個家庭的具體情況。有D家庭如果講到明將來剩低的錢,全部比晒個仔,女無得分OR分少D ...
講得非常好,真係一家唔知一家事,咁站係自己角色角度的人,亂判斷回應,真係太武斷囉!好多親生父母對親生仔女都有大細超情況出現,所以都係一句:
父母點做,仔女點做!特別重男輕女的家庭,唔好再話生女虧本啦!
因為你地都無錫過女,個女又點會錫返你地。

許c9    發表於 14-2-22 07:37

珍珠宮

M.A.C 發表於 14-2-21 17:52
講得非常好,真係一家唔知一家事,咁站係自己角色角度的人,亂判斷回應,真係太武斷囉!好多親生父母對親生 ...
我講個個上一輩的故事,其實係聽我阿媽講,聽完都好感慨,重男輕女真係害人不淺。個女仔屋企人係街市開檔的,個女仔讀完書都有去幫手看檔,都仍然好生性考到大學,有埋獎學金,父母唔洗出學費。但結果個父母都唔比佢讀,要佢早D出來幫手做,結果,想像得到後生女成世屈係街市會點,最後聽我娘講,個女仔好似一直識唔到男朋友,嫁唔去。

littlefafa  無錯,讀書叻都無用,愚考! 人地叫你去死你又去咩  發表於 14-2-25 23:28
fatpam  有點愚孝,大個左都唔行自己應該行嘅路  發表於 14-2-23 12:33
anna59    發表於 14-2-21 18:11

大宅

mrschocolate 發表於 14-2-21 17:57
我講個個上一輩的故事,其實係聽我阿媽講,聽完都好感慨,重男輕女真係害人不淺。個女仔屋企人係街市開檔的 ...
睇親呢d都好火

珍珠宮

我聽過有人話女人結左婚唔使比錢屋企, 除非外家唔惦喎, 咁如果果d家庭冇仔既咁未要自殺?
我覺得生仔先唔好, 第日仲要養埋人地個女

公爵府

回覆:mrschocolate 的帖子

唉!點解為人父母可以咁做!太令人心寒!

公爵府

回覆:外嫁女係米可以俾少D家用外家呢?

父母係自己既,永遠對自己最好。雖然我父母唔會叫我俾家用,但我都會存款俾阿媽。

伯爵府

回覆 大紅蘋果 的帖子

點解咩外嫁唔外嫁呀,女係女,仔就係仔,一樣,公平ge~

家用係要照比,絕對唔會減

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:大紅蘋果+發表於+14-2-21+17:27+最近

原帖由 mrschocolate 於 14-02-21 發表
一家唔知一家事,視乎個個家庭的具體情況。有D家庭如果講到明將來剩低的錢,全部比晒個仔,女無得分OR分少D ...
講得好啱
加上又要睇下自己頭家負擔重唔重?老公搵幾多?自己有冇工作?
比幾多外家量力而為,最緊要問心無愧

Jolin_Yuen    發表於 14-2-24 17:29
主 賜 平 安

翡翠宮

如果2老唔夠洗既, 家中各人都有比; 理得係外嫁定內嫁, 都係要比, 盡量比.

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

我俾得最多,睇你意願同能力架啫,邊關男女事。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我嫁左都有keep住比家用(無一齊住的), 一個仙都唔會減, 每年仲會加少少, 過時過節再另外比多d
我媽得2個女, 做女既唔比錢, 父母唔洗食?
我男家就真係好過份, 我6299不在, 太99健在, 太99有個女(姑媽)
呢個姑媽幾十年來無供養太99, 佢手緊仲會返黎問娘家度水, 都算, 唔關我事
有一次佢問我婚後仲有無比錢娘家, 我緊係話有啦唔係阿媽食風呀?
佢竟然好賤咁答, 你以後唔洗比錢娘家啦, 外嫁女唔洗比架喇, 我都無比
正人渣, 我比唔比關你咩事? 你不孝好啦仲叫其他人唔好比, 無野呀?

珍珠宮

六月之星 發表於 14-2-21 18:28
傳統觀念,覺得個女嫁左出去,讀咁多書都係益人。反而栽培個仔先有勇

珍珠宮

結左婚後我阿爸叫我唔駛俾錢阿媽,因為佢有錢喎

侯爵府

六月之星 發表於 14-2-21 18:28
有咩咁心寒啫大把呢D父母存在啦係你唔識啫

珍珠宮

有能力一定會俾足,但有自己家庭同小朋友下,真係只能心意

Jolin_Yuen    發表於 14-2-24 17:30

男爵府

自己有家庭賺得唔多, 都好想俾多D但奈何能力有限

大宅

回覆:大紅蘋果 的帖子

外嫁女唔駛養自己父母, 咁佢地食咩????唔係人人攞住幾百萬退休用呀。 而比幾多就睇下自己環境喇。 我有比家用外家, 每年新年都會比多d(最主要係睇公司分幾多比我啦).

首頁

尾頁

跳至