懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

1.雞汁
2.薑醋
3.鹿茸

另外,要做產後運動嗎?

回覆 cordleia 的帖子

您好cordleia ,等惡露完左先食以上補品, 因為有d 補品係會令子宮收縮,會令惡露多返。 如果係簡單嘅產後運動, 其實好快已經做得架喇,可以參考呢個網址: http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/files/pn_2.pdf。但如果係比較劇烈嘅運動,最好等埋產後檢查問問醫生身體適合做返劇烈運動未先。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆:Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

你好,請問點解要食足6個月奶先好轉食其他嘢嘅?同埋點解唔好用米水同米糊開奶?
我要解釋俾奶奶聽呀

大宅

引用:回覆+cordleia+的帖子您好cordleia+,等惡

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-02-25 發表
回覆 cordleia 的帖子

您好cordleia ,等惡露完左先食以上補品, 因為有d 補品係會令子宮收縮,會令惡露多 ...
咁我想問下餵人奶一樣係等惡露後就可以補嗎? 我第一胎時陪月話餵人奶唔可以太補, 怕bb食左燥, 今次第二胎我會自己坐月, 所以想知多d, 謝!

複式洋房

回覆:開刀後幾耐可以補?

上網睇過,大部份媽媽都說要過了20朝或一個月先補得

cordleia 發表於 14-2-25 19:20
你好,請問點解要食足6個月奶先好轉食其他嘢嘅?同埋點解唔好用米水同米糊開奶?
我要解釋俾奶奶聽呀:quest ...
主要都係因為BB 嘅消化能力未係咁成熟, 書本一般會建議6個月先開始試固體食物, 有D 媽媽都可能見BB 成日食完奶都唔飽咁,會早少少5個月俾BB 試, 不過就要因應BB 嘅吞噬同消化能力慢慢咁加份量。 米糊或米水開奶初生BB 食會難消化d ,便便有機會會硬身d。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
貓后 發表於 14-2-25 20:12
咁我想問下餵人奶一樣係等惡露後就可以補嗎? 我第一胎時陪月話餵人奶唔可以太補, 怕bb食左燥, 今次第二 ...
您好貓后,一般如果係雞湯,牛肉茶呢d 較溫和係可以飲。 雞酒,蔘茸等惡露完左先食, 至於量可以食幾多, 要視乎媽媽嘅體質,雖然酒精煮食時會揮發, 但最好都係餵完人奶先食,其實食咩補品都好,都唔係食得多就好, 注意返份量唔好太多就ok。

首頁

尾頁

跳至