婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

做人阿媽做到係自己兩個仔中間 煽風點火,已經吾止 一次,邊有阿媽甘,我真係見識少

大宅

有呀!人地阿媽生左4姐弟都係咁架!唔單止煽風點火,周圍套料,有人請飲就只會叫佢地俾錢做人情,唔俾又係姊弟之間互唱......

大宅

回覆:Puiyi1215 的帖子

我99都係啲咁既人,真係唔明佢咩心態

男爵府

回覆 Puiyi1215 的帖子

我99 有時都係咁. 達唔到佢既目的,
便係大伯面前..'講是講非'
又打電話俾C6'話大伯唔O岩'. C6 好狼地鬧一句[你收聲, 唔好講阿哥壞話]

chezz  你c6好嘢! 吾會聽埋啲無聊嘢  發表於 14-2-27 19:27

大宅

唯恐天下不亂

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我習慣晒, 因我男家的長輩都係咁架
對住A, 講B壞話
對住B, 講A壞話
對住C, 講AB壞話
而且全部話題都係圍繞住錢, 是是非非, 唔會有其他正常話題架喇
最鍾意就係撩到各人互相不和, 然後佢就扮到正義凜然, 0係度話你地點解唔顧手足之情, 和和氣氣呢?
嘩, 真係唔知邊個0係度挑撥離間既呢, 仲好意思話人

chezz  有餘啦,重成日$$$$,攪到家不和..啲$可以帶埋去四塊半, 係下面用..  發表於 14-2-27 19:31
chezz  咁似我嗰個嘅, 最終都為係$...
難聽啲講句, (我嗰個呀) 佢副身家夠佢下半世  發表於 14-2-27 19:28

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我發覺越係無人關心既老人家, 就會容易出現咁既情況
佢對A, 講B壞話, 講B對佢唔好, 希望A會對佢好
相反對住B, 就講A壞話, 想A對返佢好
至於點解佢會無人關心, 大家心中有數啦
成日0係度挑撥離間, 真係當人傻既咩

candyeung1127  所以對佢冇咩講,是非   發表於 14-10-16 09:58

大宅

回覆:99...你係咪想搞到兩兄弟打交先安樂?

我老公個阿媽都係咁架啦,所以咪唔再來往囉。

大宅

喺依個面前講一套,喺果個面前講一套
唔係未領教過架啦,做人阿媽都想仔好,但唔明點解要攪到兩兄弟更加無計傾先安樂。到最後,你得到d咩?咪就係你年紀漸老,孫都慢慢長大都無人肯理你囉,係人都怕左你,何必呢

大宅

叻叻勳章 畀面勳章

回覆 kmmum 的帖子

你c6叻,起馬唔中你99啲小人計

大宅

引用:我發覺越係無人關心既老人家,+就會容易出現

原帖由 瑤瑤~ 於 14-02-27 發表
相反對住 ...
最惨係 每次都有人信佢講野,搞到個大佬打电話黎個 鬧 細佬,,

大宅

引用:有呀!人地阿媽生左4姐弟都係咁架!唔單止煽

原帖由 yhlky 於 14-02-26 發表
有呀!人地阿媽生左4姐弟都係咁架!唔單止煽風點火,周圍套料,有人請飲就只會叫佢地俾錢做人情,唔俾又係姊 ...
所以都吾知佢咩心態

大宅

引用:回覆+kmmum+的帖子你c6叻,起馬唔中你99啲

原帖由 肚仔餓 於 14-02-27 發表
回覆 kmmum 的帖子

你c6叻,起馬唔中你99啲小人計

大宅

引用:我發覺越係無人關心既老人家,+就會容易出現

相反對住 ...
嘩!你完全講中呀。我99就係咁嘅人,6個仔女,無人係好人,新抱女婿更加唔係人,不過大家都知佢係咁,所以無人會當真。

珍珠宮

引用:我習慣晒,+因我男家的長輩都係咁架對住A,+

我習慣晒, 因我男家的長輩都係咁架
對住A, 講B壞話
對住B, 講A壞話
哇~點解同我99一模一樣嘅?!

我老公同62係分隔兩地,從來無瓜葛,無電話,無交流,但都會吵喎~中間隔住邊個,心照啦!

伯爵府

係呀!
因為6299,特別99怕自己無左地位份量,
所以小動作保著自己個個所謂長輩地位。
令到人人都要經過佢審查指揮,好似無左佢唔得咁款!
其實咪又係(地球圍住佢自己一個轉)咁。

candyeung1127  99通病!!  發表於 14-10-16 09:59
做個靚太  漏左字:無左“佢”唔得  發表於 14-3-4 00:07
做個靚太  你戈句:好似無左唔得,同埋個個圍住佢轉,好到point  發表於 14-3-4 00:07

侯爵府

回覆:Puiyi1215 的帖子

咩心態呀?自己仔女咁樣,咪鬼生啦

大宅

有,99眼里只有自己同$!99衰格就更架嘞,听佢讲嘢D仔都係无腦的,(但谂深層,听个阿媽讲事非而有行动的仔,根本就係同佢同一類人,自私(因都係自己) 加無腦),大多媽媽都宁受點氣为保个家和谐,99E啲咁嘅怪物真係5知点形容至啱! 懷疑佢地嘅心態係認為自己個仔無咗(有咗老婆),横掂都係嘞,一拍两散啰?係要搞到你地无永宁?痴孖筋架

水晶宮

唔知你99咩居心,但好多老人家都係咁架.我阿媽都係.
我地幾兄弟姊妹就好清楚,阿媽要draw attention,講到自己幾慘幾慘咁.
我媽試過係我面前,話我弟婦(同我媽同住)好懶,唔做家務.
咁近排我同細佬唔妥,我係我媽面前就用呢樣來話我細佬對父母照顧不周.
我媽就即刻改晒口風,話弟婦其實好勤力,半夜二點都起身開機洗衫,入我媽房掃地吸塵......
我心諗,你有無誇D呀,半夜吼你瞓左,就入你房掃地吸塵
其實,我一向都好錫我弟婦,根本就唔會信我媽講野,但我知佢咁講,係心靈上既需要,所以,我都會應酬下我媽,聽下佢呻.但我從來唔會多事去話我弟婦囉.

水晶宮

有一次,我媽又係我面前講另一個弟婦,話弟婦不滿我咩咩咩.
我當然唔信啦,但我決定做場大龍鳳,
我同弟弟和弟婦講好,然後,我係阿媽面前扮到好嬲好嬲,話要打電話鬧我弟弟和弟婦,同佢地反面.
我弟弟就打去質詢我媽"講左咩呀,點解家姐會咁嬲呀?"
我媽即刻收晒聲,之後一段時間,都唔敢亂咁講.
我同我弟弟及弟婦,當然又係無野啦.

阿流  笑咗  發表於 14-2-27 19:13

首頁

尾頁

跳至