跳至

首頁

尾頁

洋房

預產期8月24號,7月20號話驗倒小便有糖,約我7月21號返去飲糖水驗血,8月3號返去覆診,一心諗住佢地唔打黎就應該冇野啦,點知覆診時先話驗倒我有妊娠糖尿,叫我10號返去見營養師跟餐單節食,17號再返去醫院食五餐抽五之血.....

其實我都唔知等唔等到10號啦,早在5月時健康院已經話BB size 大,醫院一直話冇野,唔知點解臨尾先飲糖水驗血,我真係唔覺得節食一兩個星期(如果BB未出世既話)可以幫倒d乜,問左醫生一堆問題,冇一個答案係解答倒我既疑問,簡直係雞同鴨講.....

依家希望BB 9 號之前出世,咁我就唔使咁煩啦!

男爵府

我都同你差唔多,又係起聯合產檢話我個肚大左要抽血驗血糖!
唸住佢唔打黎就ok啦,点知驗左兩星期後寄信話又要飲糖水!
我都希望bb 9號出世等我唔駛飲糖水!
不過我都唔会食咁多嘢,清淡d!
血糖偏高bb易变巨b難生d,同埋可能bb会血糖低!

洋房

唉..... 又會咁既 你預產期幾時呀?聯合有冇話你知指數有幾高呀?醫生話正常係7,但我依家有8點幾..... 都唔係一個理想既水平喎:-(

男爵府

原文章由 labellecat 於 07-8-5 20:45 發表
唉..... 又會咁既 你預產期幾時呀?聯合有冇話你知指數有幾高呀?醫生話正常係7,但我依家有8點幾..... 都唔係一個理想既水平喎:-(

我預產期27/8,咁又冇講指數呀因為我係就咁抽血,9/8先飲糖水
check真d,其實你8点幾又唔係太差,你可能係血糖偏高又未至
於妊娠糖尿ga!你可以每食完野散下步,血糖就会底d架啦!

洋房

其實我都行好多架啦,我d同事同朋友仲話我成日騰黎騰去,唔怕早產咩 不過我想佢早d出世呀,但依家仲未有動靜.....

男爵府

原文章由 labellecat 於 07-8-6 01:19 發表
其實我都行好多架啦,我d同事同朋友仲話我成日騰黎騰去,唔怕早產咩 不過我想佢早d出世呀,但依家仲未有動靜.....

我都想佢快b出世,e +個肚咁大又要湊住隻曳仔好辛苦!

洋房

你都係好似我咁,已經有隻馬騮仔啦

男爵府

原文章由 labellecat 於 07-8-6 23:17 發表
你都係好似我咁,已經有隻馬騮仔啦

係呀,你個仔幾大呀?
我個仔e + 一歲七個月,今胎係妹妹希望会文靜d 啦!
如果唔係兩隻馬騮我就頭痛 c 啦!

洋房

你就好啦一囝囝一囡囡,我大仔o岩o岩足八歲啦

男爵府

原文章由 labellecat 於 07-8-7 12:28 發表
你就好啦一囝囝一囡囡,我大仔o岩o岩足八歲啦

其實有時我覺得兩兄弟或兩姊妹,第時感情会好d!
你仔仔有8歲可以幫下手湊小b,我個仔咁細又成日搗蛋,
都唔知小b出世應唔應付到!

洋房

兩睇啦,畢竟八歲都係個小朋友o者,鍾意就幫下手,唔幫手時唔煩你已經好好啦

兩兄妹年紀相若就唔會有代溝嘛,而且辛苦都係同一時間辛苦,好似我咁依家又再重新o黎過:-( 諗起都驚

係呢你放緊假未呀?我今日開始放啦,差不多前三後七,希望阿B聽日出世就好啦,等我可以有多d時間休息同安排屋企d野,我個工人要九月先到.....

男爵府

原文章由 labellecat 於 07-8-7 14:37 發表
兩睇啦,畢竟八歲都係個小朋友o者,鍾意就幫下手,唔幫手時唔煩你已經好好啦

兩兄妹年紀相若就唔會有代溝嘛,而且辛苦都係同一時間辛苦,好似我咁依家又再重新o黎過:-( 諗起都驚

係呢你放緊假 ...

我係全職mama黎架!不過我就唔駛做家務靜係湊小朋友!
我就係唸住都係自己湊所以快d生多個!之後佢哋一齊返学,我就可以做返嘢!
係呢?咁你e+係咪食糖尿餐呀?
你生個仔嗰時係咪都有血糖偏高架.....

洋房

我未開始食糖尿餐架,10號先有得見營養師呀,我陀大仔時冇o的咁o既o野架,都唔明點解 陀大仔時我食得好癲架,呢胎都唔知搞乜,可能我食太多垃圾食物,正餐反而冇胃口食唔落

男爵府

10號先開始食,咁可能食幾日就生左啦!
我都係9號先飲糖水,如果我要食餐都十幾號開好,
可能生左tim啦!
我第一胎都係血糖高仲有毒血症!可能就係成日食街外嘢!

洋房

咁我哋大家都要小心啲啦

男爵府

原文章由 labellecat 於 07-8-7 23:10 發表

咁我哋大家都要小心啲啦

係呀,希望快d聽到你好消息啦!

首頁

尾頁

跳至