跳至

首頁

尾頁

洋房

好想知你o地依家餵人奶餵成點呀?o向醫院餵時有冇奶出?有奶咁點算?醫院護士有冇幫你o地呀?

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

男爵府

我都有奶呀,但斬係唔係咁識餵bb食,佢今日好似都仲有有小便,開始有d擔心,仲有呀!個乳頭比佢啜到好痛呀!可能我餵得唔係咁岩位掛,但佢成日都唔肯張大個口,好難先餵到佢,我成日都忍痛比佢啜,好擔心佢唔夠營養呀!我成日都唔知補唔補奶粉好,因姑娘話唔建議喎,就算補都只係20幾ml好喇喎,而家阿b返屋企,成日都唔肯起身食奶,但係醫院果陣夜晚就成日唔肯瞓要飲奶,我尋晚試過由8點半餵到11點幾,之後仲要每隔一個鐘唔夠就餵一次,成晚都冇得瞓,唉~~而家仲係好擔心,好驚佢餓都唔出聲:cry:

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

洋房

你就好啦:-P 希望我都好似你咁多奶,而且我响聯合分娩架,咁我應該唔使擔心冇人教路啦

原文章由 vicky_cheun 於 07-8-7 20:09 發表
我今日終於ok可以兩邊都餵到比小朋友食啦,不過佢食右手邊好d,可以食得好快,大約25分鐘就收工。但係左邊就差少少,多數食成45分鐘。依家如果係佢未發忟憎喊肚餓時餵佢會好d,但係如果係喊肚餓先餵,可能 ...

洋房

唔好將問題收埋啦,快啲請教健康院姑娘啦,如果唔係搞到自己心情唔好就幣架啦,好似 vicky 咁,依家都餵得幾好呀,努力加油!

原文章由 Karena1015 於 07-8-7 22:08 發表
我都有奶呀,但斬係唔係咁識餵bb食,佢今日好似都仲有有小便,開始有d擔心,仲有呀!個乳頭比佢啜到好痛呀!可能我餵得唔係咁岩位掛,但佢成日都唔肯張大個口,好難先餵到佢,我成日都忍痛比佢啜,好擔心佢唔夠 ...

男爵府

等我聽日去下健康院問先,順便約埋睇bb,而家阿b成日都冇乜大小便,我諗都係我餵既方法有問題喇!而家試下轉用泵睇下會唔會好d,但都一樣係好痛,好驚餵唔到人奶,我真係好想餵,同埋我買左好多哺乳衫,唔想side左,希望去健康院d姑娘真係可以幫到我啦!其實我都試過要佢張大個口啜,不過唔到2啖佢就收返細個口,真係令我down down地。

男爵府

大廚勳章

我第二至第三日開始上奶, 頭2日係咁俾阿B啜, 夜晚有時半個至1個鐘又食一陣, 所以無覺好瞓, 但第三日就谷奶, D奶上得好好, 所以辛苦D都係值得.

依家我覺得阿B食唔晒我D奶, 想泵出黎, 但又怕泵出黎佢唔夠食, 所以都予盾.

我個乳頭又係俾阿B啜到好痛, 仲有血出, 我怕一泵出黎, 連血都出埋...... 好痛呀...

你地有冇勁飲木瓜魚湯? 我係醫院第二日就開始飲, 每日飲4碗, 再加水, 奶. 上奶上得好快.

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

男爵府

大廚勳章

我都覺得泵幾多唔代表阿B直接啜到幾多,事關阿B係啜得好大力,泵未必泵到出黎。

頭先我泵出黎,都係得果1�2安左右,但我知阿B點只食得1�2安呀,因佢D尿都好OK(每次食完都會有大�小便),所以我都唔會用泵出黎既奶去衡量佢食左幾多,我以前就係咁,所以成日覺得個仔唔夠食,成日補奶。搞到越黎越少奶。

不過我都讚成,如果未上到奶,個B唔夠食,可以補下奶,唔使餓親小B,到上到奶就俾佢啜多D,補返數,唔好俾咁大壓力自己,我依家心態係,餵到幾耐得幾耐,盡左力就算啦。咁你會安心D,造奶都會造得好D。

首頁

尾頁

跳至